Synode 2021 - 2023
Samenkerk editie april
In oktober 2021 opende paus Franciscus de eerste fase van de bisschoppensynode van 2023 over synodaliteit. Deze eerste fase vindt plaats in alle bisdommen over de hele wereld - ook in het onze - en duurt tot augustus 2022. Volgend jaar vinden bijeenkomsten plaats per werelddeel en in oktober 2023 is de Synode in Vaticaanstad in Rome.
In de afgelopen maanden is de synode in ons bisdom goed op stoom gekomen. In alle uithoeken kwamen mensen bij elkaar, in grote en kleine groepen en soms online. De een kwam aarzelend binnen, de ander met hoge verwachtingen. Bij vertrek is bijna iedereen het erover eens dat het een nieuwe ervaring is om zo naar elkaar te luisteren, dat het inspirerend en hoopgevend is en dat het om een vervolg vraagt.
In gesprek met elkaar... Bussum en Naarden
Gespreksleider: “We hadden een inspirerende bijeenkomst van twee parochies met 37 mensen, die zich sterk betrokken voelen. Het was een uitdaging om echt naar elkaar te luisteren, omdat er grote verschillen zijn in geloofsbeleving, wat ook verband houdt met de manier waarop de zondagse vieringen ervaren worden. Ligt de nadruk op de schoonheid van de liturgie of op de verbinding tussen geloof en maatschappelijke ontwikkelingen? Voelen we ons samen één kerk of beleven we dat per geloofsgemeenschap? Wat is er nodig om mensen, en ook jongeren en gezinnen, bij de gemeenschap te betrekken? Ondanks de verschillen was er aan het eind van de avond eensgezindheid bij de deelnemers: dit zijn belangrijke vragen en we moeten hierover vaker met elkaar spreken.”
In gesprek met elkaar... ABG-parochie Amsterdam-Oost
Pastor: “Tijdens de synodebijeenkomst bleek dat parochianen veel wonden hebben opgelopen aan de Kerk. Het was mooi dat we onze ervaringen konden delen. Het biedt inzicht en laat zien dat de situatie van de Kerk niet losstaat van de situatie van de maatschappij. Ik hoop dat deze synode aanleiding is voor de Kerk om op de uitdagingen in te gaan, zoals het priestercelibaat en de positie van de vrouw in de Kerk. Mijn droom voor de parochie: dat we niet alleen spreken over God, maar ook mét God.”
Jongere: “We hadden synode met de jongeren van onze parochie. Het heeft mij inzicht gegeven hoe wij de Kerk laten zien in onze buurt. We zouden misschien kaartjes kunnen maken om te laten zien dat hier een kerk is. De bijeenkomst heeft mij aan het denken gezet, dat wij misschien meer over onze kerk en geloof zouden moeten praten tegen onze vrienden en familie. Vooral weet ik dat er hoop is! Na de coronacrisis hebben we weer een kans om onze Kerk goed op te bouwen en het geloof te behouden.”
In gesprek met elkaar... besturenmiddag PCI’s
PCI-bestuurslid: “Door elkaars verhalen te horen ben ik ontroerd over hoeveel hulp er vanuit de kerken gegeven wordt aan mensen. Dat geeft kracht. We hebben veel te bieden aan mensen, die het moeilijk hebben en ook voor mensen om vrijwilligerswerk te doen bij de Caritas en zo op een andere manier bij de Kerk betrokken te zijn. We zouden meer bekendheid moeten geven aan ons werk. Het werk van de Caritas vraagt wel moed. We moeten leren om niet bang te zijn en zelf initiatief te nemen en contact te leggen met mensen, die het moeilijk hebben. Het wordt bijna altijd gewaardeerd. Het zou fijn zijn als er vanuit het bisdom meer ondersteuning komt rondom PR, financieel beleid en het aandragen van concrete projecten, waar parochies aan mee kunnen doen, zoals bijvoorbeeld Schuldhulpmaatje.”
In gesprek met elkaar... Jongerenplatform
Jongere: “Het was bijzonder om in de synodebijeenkomst met het jongerenplatform van het bisdom mooie en minder mooie ervaringen in de Kerk met elkaar te delen. We ontdekten dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om een gemeenschap te hebben, waarin we regelmatig andere jongeren ontmoeten, wat wel veel verschil maakt. We zouden dat alle jongeren en alle mensen gunnen. Als we in een gemeenschap tijd nemen om elkaar echt te kennen en te leren om met verschillen om te gaan, dan is dat een mooie manier om te getuigen van ons geloof en anderen uit te nodigen om erbij te komen.”
In gesprek met elkaar... religieuzen, nieuwe gemeenschappen en bewegingen
Lid van een van de nieuwe bewegingen: “We hopen en bidden en streven ernaar dat in begripvolle dialoog de Heilige Geest nieuwe wegen mag tonen en dat er net als met het Tweede Vaticaanse Concilie een frisse wind door de Kerk mag waaien. We kunnen niet anders dan erkennen dat de Kerk die ons hier vandaag samenbrengt, de Kerk die wij nodig hebben en liefhebben, ook verbeterpunten heeft, en de gesprekken daarover - ook al ligt het soms gevoelig en zijn we het niet altijd met elkaar eens - mogen we niet uit de weg gaan. Daarom zijn we ook dankbaar voor een dag als vandaag waarin wij onze stem mogen laten horen en mogen luisteren naar de stemmen van anderen, zodat we samen een Kerk mogen vormen die trouw is aan het evangelie van Jezus.”
(dit artikel stond in de april-editie van bisdomblad SamenKerk)