Uitslag wedstrijd Geloof in Geluk
Uit de tientallen inzendingen voor de Wedstrijd Geloof in Geluk koos de jury uit tien genomineerden drie winnaars, te weten: Gerrit Besseling, Henk Koning en het Josephhuis (studentenhuis in Haarlem).
De inzendingen van de drie winnaars zijn binnenkort te bezichtigen en te beluisteren op de tentoonstelling ‘Geloof in Geluk’ in de kathedraal in Haarlem.
Inzending Gerrit Besseling
Uit het juryrapport: Een herkenbaar verhaal, mooi geschreven en ontroerend, met een terugblik naar het ‘rijke Roomsche leven’, waarbij katholiek-zijn onderdeel was van het dagelijks bestaan, nu door een spontane reactie van een kleinkind. Toen was geluk gewoon... en nu ook!
Groot Geluk
Door de glimlach van een kind
Goed om vooraf te weten:
Op de foto hiernaast ziet u het hoofdveld van de in 1931 opgerichte rooms-katholieke voetbalvereniging De Zouaven uit Lutjebroek. Het veld werd van 1931 tot 1953 gebruikt door de vereniging. In het laatstgenoemde jaar verhuisde de club naar een prachtige accomodatie aan de Raadhuislaan in Grootebroek. Van 1953 tot medio jaren ’60 was dit, door de gemeente vrijgegeven veld, het domein van vele Lutjebroeker voetballertjes. Op de achtergrond de stoere H.Nicolaaskerk en Huize Sint Nicolaas. Hier werden zieken en bejaarden uit de wijde omtrek verzorgd door de zusters Augustinessen.
Juni 1961
Het is, zoals gewoonlijk bij redelijk weer, druk op het veld achter de prachtige, monumentale kerk. Een 25-tal kinderen heeft de groene grasmat in gebruik genomen. Een van die kinderen ben ik, de toen 10-jarige Gerrit Besseling.
De magneet die ‘Koning Voetbal’ heet, is andermaal actief op het veld en heeft zijn aantrekkingskracht laten zien. De geluiden die weerklinken vanaf het veld en de nabij gelegen speeltuin, klinken prettig in de oren en getuigen van inzet, plezier, enthousiasme, maar bovenal vriendschap.
Een bijzondere verschijning loopt bedachtzaam zijn rondjes rond het veld. Het is de jeugdige, onder jong en oud zeer populaire kapelaan Evert Karregat. Een ras Volendammer en broer van de onverzettelijke verdediger van de hoofdmacht van FC Volendam, Klaas Karregat.
De priester draagt het getijdenboek in zijn handen en leest in stilte zijn dagelijkse teksten. De kinderen weten dat dit ‘brevieren’ heet en dat de geestelijke bewust kiest voor de relatieve rust en de regelmatige vorm van het veld.
Verwachtingsvol kijken de voetballertjes in zijn richting. “Zal hij straks weer een voorzetje geven?”
Jazeker!
Telkens wanneer hij aankomt bij de noordwestelijke cornervlag van het terrein, neemt hij zijn boek in één hand, wacht op de bal die vrijwel ogenblikkelijk in zijn richting komt, trekt met zijn andere hand zijn toog omhoog en plaatst de bal met een machtige, strakke trap onberispelijk voor het doel. Spelertjes verdringen zich om de loodzware leren knikker in te koppen.
“Ik heb de voorzet van kapelaan Karregat ingekopt”. Groter kinderlijk geluk is niet voor te stellen...
Toch wordt het ‘voetbalgeluk’ van Gerrit verstoord. En wel door de machtige klokken van de H.Nicolaaskerk.
voor de uitbreiding van het kerkhof
en de groei van Huize Sint Nicolaas.
“Verrek, het is 6 uur; tijd voor het rozenhoedje!”, denkt de misdienaar in Gerrit.
Hij maakt zich los van de voetballertjes, rent naar Huize Sint Nicolaas en spoedt zich naar de kapel waar rector Goeyenbier en de eerwaarde zusters gereed zijn voor het rozenhoedje. Snel trekt hij zijn zwarte toog en witte superplie aan en, net op tijd, zit hij naast de rector die hem goedkeurend toeknikt.
Behoedzaam haalt Gerrit zijn grote rode zakdoek uit zijn broekzak en probeert zo ongezien mogelijk de vele zweetdruppels van zijn gezicht te verwijderen...
Zijn grote geluk, voetballen en vervolgens de aardige rector en de lieve zusters ter dienste zijn, leek toen zo gewoon...
Juni 2021 - 60 jaar later
De toen 10-jarige Gerrit heeft de 70-jarige leeftijd bereikt en heeft een lieve vrouw, twee prachtige kinderen en twee geweldige kleinkinderen. Hij heeft 44 jaar met veel plezier in het onderwijs gewerkt, doet veel vrijwilligerswerk en geniet volop van Tibbe en Lasse, de zoontjes van zijn dochter.
Pastor Evert Karregat - de kapelaan van toen - en rector Goeyenbier - de rector van toen - zijn beiden enkele jaren geleden overleden en het ‘oude veld’ heeft bijna zestig jaar geleden plaatsgemaakt voor de uitbreiding van het kerkhof en de groei van Huize Sint Nicolaas.
Maar iets ten westen van het terrein is zo’n dertig jaar geleden een prachtig dorpspark mét onder andere een voetbalveld, een kinderboerderij en een speeltuin gerealiseerd.
En op een dag in juni 2021 is Gerrit in die speeltuin met zijn tweejarige kleinzoon Lasse...
‘Opa, hoor’, zegt laatstgenoemde en tegelijkertijd wijst zijn vingertje naar de toren van de trouwe H.Nicolaaskerk, de kerk die altijd gebleven is. De klok heeft zojuist half zes geslagen.
Gerrit wordt geraakt door de reactie van zijn lieveling en het geluid van die klok. Ruim vijfentwintig minuten later staan beiden dichtbij de kerktoren. In afwachting van dat geluid van toen. En dan slaat de klok zes uur...
Terwijl bij Lasse een glimlach op zijn vertederende koppie verschijnt, druppelen bij Gerrit tranen over zijn wangen. De slagen van de klok ontroeren hem en brengen hem terug bij het voetbalveld, de kameraadjes van toen, de kapelaan, de zusters en de rector.
Waarom ik in geluk geloof?
Omdat ik niet anders kan en wil dan in geluk geloven...
Zoals benzine zich verhoudt tot een automotor, zo verhoudt geluk zich tot het leven.
Zoals een hond trouw is aan zijn of haar baas, zo is het geluk trouw aan de mens.
Het geluk is altijd voorhanden, altijd beschikbaar, maar je moet er wél wat voor doen.
Herken de juiste momenten en besluit dan de kant van het geluk,
van het gelukkig zijn, te kiezen.
Besef dat geluk altijd nabij is.
Net zoals die kerktoren de Lutjebroekers altijd nabij is...
Inzending Henk Koning
Uit het juryrapport: Dit prachtig en beeldend gedicht tovert een glimlach op de gezicht van de lezer, de kracht van een aanstekelijk positivisme. Een gedicht met een boodschap (lees goed tussen de regels door).
Ik geloof...
Verzonden vanaf mijn Samsung Galaxy
Ik geloof in geluk
Want als je 94 jaar bent
en je mag dit beleven dan heb je geluk
uitgerust word ik s'morgens wakker
ik zie het zonlicht door de ruiten
ik hoor een merel fluiten
en van blijdschap ga ik wat zingen
want vogelgefluit en zingen
dat zijn zegeningen.
Dan denk ik na over het leven
en dan denk ik, waarom wordt de één maar zeven
en ik 94 jaar en zonder pijn, dan denk ik
ik had net zogoed die van zeven kunnen zijn.
Ik stap uit mijn bed
neem een heerlijk bad
dan sla ik een kruis
en bid nog wat.
ik fluit en zing ik lach
niet nadenken over de dood
dat doe ik alleen de allerlaatste dag.
Henk koning 94 jaar
Inzending Josephhuis (Haarlem)
Uit het juryrapport: Een originele inzending, een speciaal geschreven liedtekst met eigen, pakkende, melodie. Een lied dat gelukkig maakt, een inzending waar je vrolijk van wordt.
Tekst van het lied:
“Geloof in geluk, geloof in God”
Wanneer ik word gezien en men om mij geeft
Naar mij luistert en tijd in me steekt
Wanneer Hij een stap vooruit zet en ik achteruit
Geef ik Hem ruimte en spreek mij uit
Geluk is geliefd zijn
Geluk is vrede, geluk is vreugde
Geluk is waar ik kan schuilen
Geluk is geliefd zijn
Geluk is vrede
Geloof in geluk, geloof in God
Net dat stapje extra wetend dat jij het waardeert
In liefde aan jou geven, dat is waar mijn hart op teert
Ik leef niet voor mezelf maar voor jou
Gelukkig word ik als ik jou trouw
Geluk is geliefd zijn
Geluk is vrede, geluk is vreugde
Geluk is waar ik kan schuilen
Geluk is geliefd zijn
Geluk is vrede
Geloof in geluk, geloof in God
Jury
De jury die de keuze heeft gemaakt uit de tien genomineerden zijn:
- Michaëla Bijlsma, kunstenares
- Leo Fijen, directeur Adveniat en presentator KRO-Geloofsgesprek
- Nanine van Smoorenburg, projectleider ‘Geloof in Geluk’
- Eric van Teijlingen, hoofdredacteur SamenKerk
De tien genomineerden
Uit alle inzendingen zijn tien genomineerden geselecteerd:
|
|