Virgilius bier: hét bier om te delen
Jongeren uit Heerhugowaard-De Noord wilden na hun vormselproject doorgaan met een eigen jongerenprogramma. Om dit te bekostigden gingen ze bier brouwen. Inmiddels is het een halve professionele bierbrouwerij geworden en steunen ze diverse parochiële en diaconale projecten. SamenKerk dacht: het is tijd voor een herfstbokje en sprak met Gijs Veenstra (25) en Toine Stoop (29).
De parochie Heerhugowaard - De Noord heeft een originele wijze hoe de vormelingen worden begeleid, namelijk door oud-vormelingen die het vormsel een paar jaar eerder hebben ontvangen. De vormselbegeleiders van 2017-2018 vonden het jammer dat het voorbij was. Gijs Veenstra (25): “We wilden doorgaan met de groep met een betekenisvol project, door gastsprekers uit te nodigen en met elkaar een bezinningsreis te maken. We hadden een eerste avond georganiseerd met achttien jongeren en Pedro Ruijzing gevraagd om te spreken over zijn tijd in een gevangenis in Thailand vanwege drugs(smokkel). Maar hij vroeg er geld voor en daar moest iets op verzonnen worden.”
Nu brouwde Toine Stoop al hobbymatig bier. De jongeren dachten eraan om te gaan bierbrouwen, maar dan voor de kerk. Bier en kloosters horen al eeuwen bij elkaar en het brengt mensen samen. Dat verbindende element wilden de jongeren behouden en zo ontstond het ‘bier om te delen’ en jongerengroep Sanctus Virgilius. Inmiddels telt ‘Virgiel’ zo’n twintig ‘Virgilianen’ en is Veenstra secretaris van het bestuur en Stoop de meesterbrouwer.
Grote flessen om te delen
In samenwerking met een bierbrouwerij in Uitgeest werd in 2018 de eerste duizend liter (1.400 flessen) gebrouwen, die binnen één maand uitverkocht was. In grote flessen van 0,75 liter. Waarom? Heel simpel: Uit één fles Virgilius Bier gaan precies vijf glazen Virgilius Paterglazen. Het bier moet dus met anderen gedeeld worden. Of om de bekende slogan aan te halen: Drink met mate(n)! Een paar jaar later is er inmiddels 10.000 liter gebrouwen in drie verschillende smaken: Blond, Winterbok en als laatste smaak is toegevoegd de Tripel. Er is ook nog een Afrika-editie (hun blond bier maar met een ander etiket).
Ondersteuning projecten
Wat begon als een manier om inkomsten te genereren om gastsprekers te betalen en reizen te maken met de eigen groep, werd ook een bron voor ondersteuning van andere parochiële en diaconale projecten. Er staat al ruim een jaar een reis naar Oeganda gepland om daar een ontwikkelingsproject te ondersteunen. De reis zelf wordt gesponsord vanuit de inkomsten, maar ook het project aldaar. “We vinden het belangrijk om ook wat terug te geven aan de gemeenschap.”
Dat wordt duidelijk in de verdere voorbeelden, die gegeven worden. In de coronatijd is de eerste duizend euro van de nieuwe triple beschikbaar gesteld aan de eigen kerk om streamingsmogelijkheden op te zetten. Voor het groot onderhoud van de Heilig-Hart-van-Jezuskerk zijn bestelformulieren gemaakt. De vormelingen en vormselbegeleiders zullen ieder huis afgaan zodat alle dorpsbewoners een biertje kunnen bestellen en zo het onderhoud van de kerk helpen realiseren.
Romereis
De oud-vormelingen van Heerhugowaard-De Noord maken om de zoveel jaar een reis naar Rome. De verkoop van het bier betaalt dan weer de toegang voor de Scavi Vaticani (opgravingen onder de Sint- Pieterskerk met bezoek aan het graf van Sint Petrus - red.) of de Vaticaanse Musea. De Romegangers krijgen deze toegangskaartjes aangeboden op de voorwaarde dat ze iets teruggeven aan de gemeenschap, zoals het schrijven van een kaartje naar de ouderen van de parochie.
Kraan aan de kerk
Een ander project is de ‘bron van levend water’, een kraan om water van te tappen aan de voorgevel van de kerk. Met de leden van Sanctus Virgilius is de eerste honderd kilometer van de Franse route van de camino, de pelgrimage naar Santiago de Compostella in Noord-Spanje, gelopen. Stoop heeft zelf de hele Franse route gelopen en samen met zijn vriendin de hele camino vanaf De Noord. “Overal op de camino zijn waterpunten. Op een gegeven moment vonden we in een oude antiekwinkel zo’n kraan. De man van de winkel sloot voor een paar minuten zijn winkel om een waterpunt te laten zien. Bij terugkomst zei hij: ‘Deze kraan hoort bij jullie, plaats ‘m tegen jullie kerk aan.’ Het inchecken van de kraan op het vliegveld was nog even een dingetje, maar we hebben ‘m mee kunnen krijgen. Mijn opa heeft een bronzen ontwerp voor rondom de kraan gemaakt.” Het watertappunt aan de kerk is aangelegd en in mei 2019 door Marijke Helwegen onthuld.
Camino Santiago
De tocht naar Santiago de Compostella, het wandelen en tot rust komen is een van hun vaste activiteiten, want elk jaar loopt een deel van de jongerengroep een stuk van de camino. Medio september is een groep vrouwen in de leeftijd van 35-50 jaar gestart om ook in een paar jaar de hele camino te lopen.
Zo is er ook een jonge vrouw, die bij een auto-ongeluk een whiplash had opgelopen, door de bierbrouwende jongeren financieel geholpen met een behandeling in de Verenigde Staten. “De energieke meid, die ze was, is weer bijna terug en ze heeft zelfs alweer een stukje van de camino gelopen.” zeggen de jongens vol blijdschap.
Verbinden en delen
Veenstra: “Het bierbrouwen is geen doel op zich maar een middel. Wat we willen is dingen mogelijk maken voor de jongeren en de parochie, verbinden en delen.” De heilige Virgilius was iemand die gemeenschappen verbond en veel teruggaf. Hij wilde dicht bij de gemeenschap blijven en het Woord verkondigen. Geen geschiktere heilige voor deze groep en dit bier.
Informatie en bestellen
(dit artikel is eerder verschenen in de herfsteditie van bisdomblad SamenKerk)