Sint Jozef, bid voor ons
Vrijdag 19 maart - Hoogfeest H. Jozef - Begin Jozefjaar
Paus Franciscus riep voor 2021 een Jozefjaar uit voor de Kerk. Het Jozefjaar duurt van 8 december 2020 t/m 8 december 2021. Op vrijdag 19 maart vieren we het hoogfeest van de H. Jozef, een feest waarvoor we zelfs het vasten onderbreken.
“Sint Jozef is de zwijgzame dienaar die niet is wat hij voor het oog van de mensen lijkt te zijn. Hij is de mens die zich in eenvoud en nederigheid overgeeft, niet te groot om zich te laten gebruiken in Gods plan en daar een eenvoudig dienende rol in te spelen. Niet voor niets is Sint Jozef een bijzondere patroon van de Kerk en van een goede dood. Want wat hij heeft voorgelegd is dé houding van de gelovige: een levensinstelling waardoor je goed kunt sterven: niet je eigen bekwaamheden, vaardigheden, kennis, carrière of wat dies meer zij, niets van het menselijk kunnen zal ons redden, maar alleen onze kleinheid, onze eenvoud en nederigheid, ons overgegeven zijn: alles wat ons tot dienaar maakt met Jezus, de Dienstknecht van de Heer.”
Uit: mgr. Jan Hendriks, Prekenboek Getuigen van het Licht
Gebed tot Jozef
De Allerhoogste heeft u veel gunsten bewezen.
De engel van de Heer verscheen in uw dromen
terwijl u sliep, om u te waarschuwen
en te begeleiden in uw zorg om de Heilige Familie.
Goede Sint Jozef, rustend in de Heer,
vol vertrouwen op zijn almacht en goedheid:
zie naar mij om.
Neem mijn noden op in uw hart, in uw dromen
en leg ze voor aan uw Zoon.
Help mij, goede Jozef,
om de stem van God goed te horen
om op te staan en vol liefde te leven.
Ik loof en prijs God met vreugde
samen met u, mijn geliefde Jozef.
Amen.
Vertaling Patris Corde
Op 8 december 2020 riep paus Franciscus 2021 uit tot het jaar van Sint-Jozef: die dag was het precies 150 jaar geleden dat paus Pius IX de heilige Jozef van Nazareth verklaarde tot ‘Patroon van de Universele Kerk’. Bij die gelegenheid werd ook de apostolische brief Patris corde gepubliceerd, Met het hart van een vader, die nu in de Nederlandse vertaling beschikbaar is.
De brief opent met de woorden: ‘Met het hart van een vader: zo heeft Jozef Jezus liefgehad, die in alle vier de evangeliën “de zoon van Jozef” wordt genoemd.’ De paus deelt in deze tekst vervolgens een aantal persoonlijke overwegingen over de ‘buitengewone figuur’ van St. Jozef. Zijn verlangen om dit te doen groeide tijdens de pandemie.
Gewone mensen
‘Te midden van de crisis die ons treft, hebben we kunnen ervaren dat “ons leven wordt gebouwd en in stand gehouden door gewone mensen - die meestal worden vergeten - die niet verschijnen in de krantenkoppen en tijdschriften of in de schijnwerpers staan van de nieuwste show, maar die ongetwijfeld de beslissende gebeurtenissen van onze geschiedenis van vandaag schrijven: artsen, verpleegkundigen, supermarktmedewerkers, schoonmakers, verzorgers, vervoerders, ordehandhavers, vrijwilligers, priesters, religieuzen en vele, vele anderen die hebben begrepen dat niemand zich alleen redt. [...] schrijft de paus.
Hij prijst al deze gewone mensen die dagelijks geduld oefenen en hoop geven. ‘Hoeveel vaders, moeders, opa’s en oma’s, onderwijzers laten onze kinderen niet met kleine en dagelijkse gebaren zien hoe ze een crisis het hoofd moeten bieden en doorstaan, door hun gewoonten aan te passen, de ogen omhoog te richten en het gebed te stimuleren. Zoveel mensen bidden, offeren en bemiddelen voor het welzijn van allen.’
Hoofdrol
De paus wijst erop dat iedereen in de heilige Jozef de man kan vinden die onopgemerkt blijft, de man van de dagelijkse, discrete en verborgen aanwezigheid, een bemiddelaar, een steun en een gids in moeilijke momenten. ‘De heilige Jozef herinnert ons eraan dat allen die schijnbaar verborgen zijn of op de achtergrond staan, een ongeëvenaarde hoofdrol spelen in de heilsgeschiedenis. Aan hen allen een woord van erkenning en dankbaarheid,’ aldus de paus.