Gedwongen vertrek voormalig pastoor uit pastorie Vredeskerk
De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam heeft eind december 2020 ingestemd met het verzoek van het bisdom Haarlem-Amsterdam en de parochie van Onze Lieve Vrouw Koningin van de Vrede te Amsterdam om de voormalige pastoor van deze parochie, drs. P. Th. Valkering te verplichten om de pastorie te verlaten.
Het bisdom Haarlem-Amsterdam betreurt het in hoge mate dat de gang naar de rechter noodzakelijk was om een doorbraak te forceren. “Deze zaak kent alleen maar verliezers”, aldus de Haarlemse bisschop mgr. dr. Jan Hendriks.
Het vertrek uit de pastorie is de logische consequentie van het besluit van het bisdom Haarlem-Amsterdam om Valkering te ontslaan uit het ambt van pastoor van de Amsterdamse parochie wegens onder meer schending van de celibaatsverplichting. De directe aanleiding voor het ontslag was de gang van zaken rond het autobiografische boek dat Valkering in april 2019 publiceerde, waarin hij zeer openlijk schreef over gedrag dat onverenigbaar was met het celibaat waartoe hij zich bij zijn diakenwijding vrijwillig heeft verplicht. Ook eerdere publicaties en gedragingen droegen bij aan dit besluit.
De toenmalige bisschop, mgr. dr. Jos Punt onthief Valkering op 24 juni 2019 uit zijn ambt als pastoor van de Vredeskerk. Dit besluit is in mei 2020 door het Vaticaan bevestigd. Het bisdom stuurde in het verlengde van dit ontslag als pastoor van de Vredeskerk op 21 juli 2020 een verzoek aan betrokkene om de bijbehorende ambtswoning uiterlijk 15 november 2020 te verlaten. Dit verzoek werd in oktober van dat jaar herhaald.
Ondanks deze herhaalde verzoeken van het bisdom om de ‘ambtswoning’ - die eigendom is van de parochie - te verlaten, is daar tot op heden geen gevolg aan gegeven. Het bisdom heeft Valkering een nieuwe woning aangeboden. Daar kan hij ook na zijn vertrek uit de pastorie van de Vredeskerk terecht. Valkering heeft tevens de mogelijkheid om zelf alternatieve woonruimte te zoeken.
Omdat Valkering zich bleef verzetten tegen deze verhuizing heeft het bisdom zich moeten wenden tot de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam. Deze heeft het bisdom op 30 december 2020 in het gelijk gesteld. De rechtbank veroordeelde Valkering en een medebewoner van de pastorie om deze binnen zes weken te verlaten. Het bisdom hoopt van harte dat Valkering tijdig aan deze uitspraak van de rechter gevolg wil geven zodat het niet nodig zal zijn om dit door een deurwaarder te laten effectueren.
De huidige bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam, mgr. dr. Jan Hendriks vindt het spijtig en pijnlijk dat er opnieuw een incident ontstaat na de vertrouwensbreuk van bijna twee jaar geleden tussen het bisdom en de toenmalige pastoor van de Vredeskerk. Alhoewel de bisschop voortdurend zijn waardering voor Valkering als mens en als priester heeft uitgesproken, heeft hij steeds herhaald dat iedere priester is gehouden aan de celibaatsbelofte. Wanneer een priester meent deze belofte niet vol te kunnen of willen houden, dan wordt het onmogelijk om nog langer als priester te functioneren. Het bisdom heeft Valkering na zijn ontslag een jaar de tijd gegeven om zich te bezinnen over zijn toekomst als celibatair priester.
Bisschop Jan Hendriks: “Ook voor de parochie is het verschrikkelijk dat je naar de rechter moet om een voormalige pastoor uit de ambtswoning te zetten. We hebben echt alles gedaan om dit te voorkomen en ons steeds zeer clement opgesteld. Maar wanneer iemand zich blijft verzetten tegen onvermijdelijke consequenties van persoonlijke keuzes om een eigen weg te gaan die niet strookt met de voorschriften van onze Kerk, dan is zoiets op een zeker moment niet meer vol te houden. We verkeren al bijna twee jaar in een soort niemandsland. Nu is voor alle betrokkenen het moment gekomen om knopen door te hakken. Ik hoop dat Pierre Valkering bereid is om hiervoor een open en eerlijk gesprek aan te gaan.”
Nadere toelichting inzake Pierre Valkering
In de publiciteit rond het vertrek van drs. Pierre Valkering, priester van het bisdom Haarlem-Amsterdam en voormalig pastoor van de Amsterdamse parochie O.L.V. Koningin van de Vrede, zijn veel verschillende zaken naar voren gekomen. Dat kan mogelijk tot verwarring hebben geleid. Daarom hechten wij eraan toch enige duidelijkheid te geven.
Deze pijnlijke en verdrietige situatie vindt steeds weer zijn oorsprong in de presentatie van het autobiografische boek Ontkleed niet naakt staan, dat Pierre Valkering bij de viering van zijn 25-jarig priesterjubileum in maart 2019 presenteerde. Voor de meeste parochianen maar ook voor het bisdom kwam dit boek als een volslagen verrassing. De plotselinge publicatie van zijn ‘seksuele autobiografie’ door de toenmalige pastoor heeft binnen (en buiten) de parochie voor verwondering, verdriet en verdeeldheid gezorgd. Op zeer expliciete wijze schetst Pierre Valkering over een langdurig tijdsverloop een breed scala aan seksuele activiteiten die onverenigbaar zijn met de celibataire levensstaat waartoe iedere priester zich bij zijn wijding heeft verplicht.
Autobiografie
Omdat Pierre Valkering in zijn autobiografie zeer openlijk beschreef hoe hij stelselmatig zijn celibaatsbelofte heeft geschonden en er daarover geen twijfel meer kon zijn, heeft de bisschop besloten Valkering als priester te suspenderen. Kort daarop is hij ook ontheven uit zijn ambt van pastoor.
Bezinningsperiode
De bisschop heeft Pierre Valkering opgedragen om een bezinningsperiode met begeleiding in acht te nemen, teneinde helderheid te verkrijgen over zijn toekomst als priester en met name of hij in staat zou zijn om duurzaam een celibataire levensstijl in acht te kunnen en willen nemen. De bisschop heeft bovendien aangegeven dat, wanneer zowel Pierre Valkering zelf als het bisdom ervan overtuigd zouden zijn dat een duurzame toekomst als celibatair priester realistisch zou zijn, ook de mogelijkheid van een nieuwe pastorale benoeming in beeld zou kunnen komen. Gezien alle gebeurtenissen in de Vredeskerkparochie sloot de bisschop een (her)benoeming in deze parochie of andere parochie in Amsterdam bij voorbaat uit.
Pastorie
Het logische gevolg van deze besluiten was dat Pierre Valkering de pastorie - de ambtswoning van de parochie - zou moeten verlaten en daarmee ook ruimte zou geven aan de nieuwe pastoor om in de pastoriewoning zijn intrek te nemen. Ondanks het aanbod van een nieuwe woning heeft Pierre Valkering helaas steeds geweigerd om de instructies van het bisdom om de ambtswoning te verlaten op te volgen. Het bisdom had daarom geen andere mogelijkheid dan naar de rechter te stappen. De rechtbank heeft het bisdom in het gelijk gesteld en beslist dat Pierre Valkering de pastorie binnen zes weken diende te verlaten.
Ontruiming
Omdat Pierre Valkering niet vrijwillig wilde voldoen aan het vonnis moest er helaas een deurwaarder worden ingeschakeld om de ontruiming te effectueren. Het tumult dat deze gedwongen verhuizing op 12 februari jongstleden wederom voor de parochie heeft veroorzaakt, betreuren wij in hoge mate.
‘Taboe op homoseksualiteit’
In interviews die Pierre Valkering na zijn ontslag als pastoor van de Vredeskerkparochie heeft gegeven, brengt hij steeds naar voren dat dit veroorzaakt zou zijn door het ‘taboe op homoseksualiteit’ dat binnen de katholieke Kerk zou bestaan. Het bisdom wijst die koppeling van de hand. De reden voor zijn ontslag is gelegen in hetgeen hij zelf in de voornoemde autobiografie schrijft over zijn seksuele gedragingen die onverenigbaar zijn met de celibaatsbelofte die iedere priester vrijwillig aflegt. Ook wanneer deze seksuele handelingen een heteroseksueel karakter zouden hebben gehad, was de bisschop tot dezelfde conclusie gekomen en was ontslag en suspensie onvermijdelijk geweest. Het had mogelijk anders kunnen lopen wanneer Valkering er níet voor had gekozen om met de publicatie van een boek iedereen te verrassen maar het gesprek met de bisschop aan was gegaan over zijn problemen met het celibaat. Dan hadden zij samen afspraken kunnen maken rond bijvoorbeeld coaching.
Gehoorzaamheid
Tot op de dag van vandaag heeft Pierre Valkering geen aanvang willen maken met een bezinningsperiode. Eerder daarover gemaakte afspraken wilde hij niet effectueren. Daardoor is een nieuw probleem ontstaan. De relatie tussen een bisschop en een priester heeft een hiërarchisch karakter. Bij de wijding belooft een priester gehoorzaamheid aan zijn bisschop (en de paus). Dit impliceert geen kadaverdiscipline maar wel de bereidheid van een priester om gehoor te geven aan de (redelijke) opdrachten die een bisschop aan een priester geeft. Pierre Valkering geeft voortdurend blijk van zijn onwil en/of onvermogen om aan deze gehoorzaamheid een positieve invulling te geven. Dat maakt het herstel van vertrouwen dat nodig is om de onderlinge verhoudingen te ‘normaliseren’ en te mogen rekenen op een goed en duurzaam functioneren van Pierre Valkering als priester van het bisdom Haarlem-Amsterdam extra gecompliceerd.
Melding
Recent heeft Pierre Valkering bovendien de suggestie gewekt dat zijn ontslag te maken zou hebben met een melding die in 2018 is binnengekomen bij het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag RKK vanwege mogelijk ongepast gedrag. Enkele maanden voor de presentatie van zijn autobiografie heeft de bisschop met Pierre Valkering over deze melding, samen met een aantal andere onderwerpen (o.a. publicaties en deelname aan de Gaypride), gesproken. Pierre Valkering is daarna in de gelegenheid gesteld ook schriftelijk te reageren, hetgeen hij ook heeft gedaan. De bisschop heeft geen aanleiding gezien een nader onderzoek naar aanleiding van de melding in te stellen. De met Pierre Valkering besproken onderwerpen en zijn reactie daarop waren voor de bisschop wel aanleiding hem begin 2019 nadrukkelijk te vragen coaching te krijgen en helderheid te scheppen over zijn celibaatsbeleving.
Besluit
Het besluit om hem als pastoor te ontslaan en als priester te suspenderen was gestoeld op de celibaatschending en de ongehoorzaamheid en niet, zoals Pierre Valkering wil suggereren, op de voornoemde melding. Wij vinden het daarom niet nodig verder in te gaan op deze melding maar willen wel benadrukken dat het niet ging om mogelijk seksueel misbruik of een andere vorm van ernstig grensoverschrijdend gedrag maar meer in de sfeer lag van de prudentie die van een priester verwacht mag worden. De melding heeft overigens niet geleid tot een formele klacht.
Beroep
Pierre Valkering is in beroep gegaan in Rome tegen zijn ontslag als pastoor en suspensie als priester maar in Rome zijn de besluiten bekrachtigd, ook door de Paus. Daarna heeft hij nog een beroep op de Paus gedaan met het verzoek om de zaak te heropenen vanwege de voornoemde melding, maar dat verzoek is door de Paus afgewezen. Dat er nog een hoger beroep in de kerkelijke procedure zou lopen, is dan ook onjuist. Er loopt bij het Gerechtshof Amsterdam nog wel een hoger beroep tegen het besluit van de rechtbank om het verzoek tot ontruiming van de pastorie toe te wijzen.
Nieuwe start
Het parochiebestuur van de Vredeskerk heeft in deze hele moeilijke periode steeds geprobeerd om de rust en vrede in de parochie te bewaren. Het bisdom is het parochiebestuur daarvoor zeer erkentelijk. Het parochiebestuur hoopt met de nieuwe pastoor en alle parochianen wonden te helen en een nieuwe start te maken. Daarvoor willen wij hen van harte onze steun toezeggen.
Haarlem-Amsterdam, februari 2021
Reactie op uitzending EenVandaag 20 maart 2021
Het bisdom Haarlem-Amsterdam heeft met verbazing kennis genomen van de aankondiging van drs. Pierre Valkering, priester van het bisdom, om een juridische procedure te beginnen tegen mgr. dr. J. Hendriks, de bisschop van Haarlem-Amsterdam, zoals werd gemeld in de uitzending van EenVandaag op 20 maart jongstleden.
De inzet van de mogelijke procedure is een melding bij het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag RKK, die onder meer ging over situaties met minderjarigen waar Valkering bij betrokken zou zijn geweest. Volgens Valkering zou de bisschop die melding "klakkeloos hebben overgenomen" en is hij in verband gebracht met "een pedoseksuele sfeer", zoals hij dat in de uitzending noemde. Dit zou volgens hem hebben doorgewerkt in het besluit van het Vaticaan om hem te schorsen als priester en te ontslaan als pastoor.
De verwijten van Valkering zijn ongefundeerd.
Het besluit van de bisschop om Valkering te ontslaan als pastoor en te schorsen als priester was gebaseerd op het langdurig schenden van de celibaatsverplichting - waarover hij zelf uitvoerig schreef in de autobiografie die hij bij zijn 25-jarig priesterjubileum presenteerde - en het schenden van de gehoorzaamheidsplicht. Dit besluit is door het Vaticaan bekrachtigd.
Het kan Valkering niet hebben verbaasd dat zijn uitvoerig relaas over zijn veelvuldige schending van het celibaat, zijn bezoek aan darkrooms en zijn pornoverslaving leidde tot zijn ontslag en schorsing. Het besluit om Valkering te ontslaan en te suspenderen is niet gebaseerd geweest op de melding rondom zijn omgang met minderjarigen.
De bisschop heeft de bewuste melding destijds, zoals de regels voorschrijven, onderzocht en de meldster en Valkering gehoord. De melding ging niet over seksueel misbruik van minderjarigen maar over onvoorzichtig gedrag. Over de meeste gedragingen bestond geen discussie dát die hadden plaatsgevonden. Valkering vond zijn gedrag echter onschuldig van aard, dat bleek opnieuw in de uitzending. De bisschop had - en heeft - daar echter een andere opvatting over en meent dat waar het de omgang met minderjarigen betreft de lat voor het in acht nemen van prudentie hoog moet liggen.
Op basis van de verkregen informatie, waaronder de reactie van Valkering, heeft de bisschop de melding afgehandeld. Het bisdom doet daar verder geen uitlatingen over, maar wil wel benadrukken dat de bisschop de aantijgingen uit de melding geenszins "klakkeloos heeft overgenomen" zoals Valkering beweert. Integendeel: de bisschop is steeds uitgegaan van de onschuld van Valkering in deze en heeft dat ook aan hem bevestigd. De melding heeft verder niet geleid tot een formele klacht. Dit alles vond plaats kort vóór het uitkomen van de onthullende autobiografie.
Er is dan ook geen reden om aan te nemen dat deze melding of de afhandeling daarvan invloed heeft gehad op het besluit van het Vaticaan om Valkering te schorsen c.q. te ontslaan. Uit de Vaticaanse decreten blijkt dat deze gebaseerd zijn op de schending van het celibaat en ongehoorzaamheid aan de bisschop. Dat is door het Vaticaan onlangs nogmaals bevestigd, nadat Valkering vergeefs om een heropening van de zaak heeft gevraagd in verband met de bewuste melding. Het is betreurenswaardig dat Valkering continu andere argumenten blijft zoeken in plaats van in te zien wat de daadwerkelijke reden is waarom hij als priester geschorst c.q. ontslagen is.
De beschuldiging van laster werpt de bisschop dan ook verre van zich. De bisschop heeft geen reden om aan te nemen dat Valkering in verband kan worden gebracht met “een pedoseksuele sfeer” of zelfs seksueel misbruik van minderjarigen en hij heeft ook nooit die indruk bij het Vaticaan gewekt.
De advocaat van Valkering meent dat “de bisschop moet bloeden”, zoals zij zei in deze uitzending, voor “keiharde smaad”. De bisschop betreurt de ongemeen misplaatste bewoordingen waarin de priester zijn ongefundeerde uitlatingen meent te moeten doen.
Hoe dan ook ontberen de aantijgingen jegens de bisschop iedere grond. Indien Valkering inderdaad een civiele procedure tegen de bisschop aanhangig meent te moeten maken ziet het bisdom de uitkomst daarvan met vertrouwen tegemoet.