Gebedskaart om thuis stil te staan bij Aswoensdag
Bisdom Roermond heeft een gebedskaart uitgebracht voor mensen die graag stilstaan bij Aswoensdag, maar vanwege de coronamaatregelen niet op de gebruikelijke wijze aan de uitreiking van het askruisje kunnen deelnemen. Op de kaart staan enkele gebeden en een korte overweging die aansluiten bij het vieren van Aswoensdag in coronatijd.
Aswoensdag volgt na carnaval en is het begin van de Vasten en de veertigdaagse voorbereidingstijd op Pasen. Aswoensdagvieringen worden doorgaans druk bezocht, vaak met medewerking van de plaatselijke carnavalsverenigingen. Dat kan dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet op de gebruikelijke wijze, omdat er aan elke viering maar maximaal dertig mensen mogen deelnemen. Ook het askruisje op het voorhoofd kan dit jaar niet worden uitgereikt. In plaats daarvan heeft het Vaticaan toestemming gegeven om bij gelovigen as boven het hoofd te strooien, waardoor er geen sprake hoeft te zijn van fysieke aanraking. Maar door het maximum aantal deelnemers zullen er dit jaar toch veel mensen teleurgesteld moeten worden.
Alternatief
Bisdom Roermond heeft daarom een gebedskaart uitgebracht. Mensen die dat willen, hebben daardoor de gelegenheid om toch stil te staan bij Aswoensdag en een moment van persoonlijke bezinning te houden.
De traditie van het uitdelen van een askruisje of het strooien van as bestaat in de Kerk al heel lang en is een teken van boetedoening en een herinnering aan de vergankelijkheid van het leven. De priester spreekt daarbij de tekst uit “Bedenk wel, stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.” De ‘Roermondse’ gebedskaart wordt ook verspreid in enkele andere Nederlandse bisdommen.
- Download de gebedskaart (pdf)
Gebed
‘Bedenk wel: stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.’
(Gen. 3,19)
Wie kent deze woorden niet?
We horen ze jaarlijks bij het askruisje.
Stof en as, in zak en as,
op- en afgebrand, of een burn-out,
het akelige besef van broosheid en breekbaarheid,
de beperkingen van het leven en de grenzen
van het samen leven...
Juist in dit coronajaar
nu we allemaal flink door het stof gaan
worden deze woorden weer eens afgestoft
en klinken ze wellicht als nieuw:
stof zijt ge en tot stof zult ge weerkeren.
En toch... ze komen uit het boek van de Schepping:
was het niet uit stof dat God de mens geschapen had?
Had Hij ons niet de levensadem in de neus geblazen,
toen Hij ons uit het stof der aarde geboetseerd had?
En zou Hij dat dan nu niet meer doen?