Derde CSLK-symposium over arbeid
“Arbeid en menselijke waardigheid in een tijd van globalisering”. Op vrijdag 22 oktober werd op De Tiltenberg het derde symposium gehouden van het Centrum voor Sociale leer van de Kerk dat deze titel droeg en gewijd was aan het thema arbeid in de sociale leer van de Kerk, Sprekers uit de vakbeweging en de werkgeversorganisaties, het Disk en het Centrum voor Sociale Leer belichtten het thema.
Aan het symposium namen ongeveer negentig mensen deel, waaronder een flink aantal pemanente diakens en studenten van het Sint Bonifatius-instituut, kerkbestuursleden, mensen uit verschillende maatschappelijke geledingen en anderen die bij het onderwerp betrokken zijn. Aan het einde van het symposium werd het eerste exemplaar van een nieuwe publicatie van het Centrum voor Sociale Leer - over de arbeid in de sociale leer - door de auteur, diaken Ph. Weijers - tevens dagvoorzitter - aan de hulpbisschop mgr. J. van Burgsteden overhandigd.
Prof. dr.G.J.M. van Wissen, voorzitter van het Centrum, gaf een inleiding op het thema arbeid in de encycliek "Caritas in veritate" van paus Benedictus XVI. Hij wees erop dat arbeid vaak wordt ondergewaardeerd en louter als produktiefactor wordt beschouwd. Hij noemde het onbegrijpelijk dat de suggestie van de paus een internationale autoriteit te aanvaarden in verband met de globalisering van de arbeid, zo is bekritiseerd, omdat de noodzaak daartoe eigenlijk evident is. Hij wees erop dat de paus een sociale markteconomie ziet als het meest beantwoordend aan de menselijke waardigheid, mits aan een aantal randvoorwaarden is voldaan.
Drs. H.J.G.M. Crijns, directeur van het landelijk bureau DISK, verwees naar onderzoeken die duidelijk maken dat mensen door het ontbreken van betaalde arbeid helaas vaak als tweederangs burgers worden beschouwd. Hij gaf aan dat ui diezelfde onderzoeken bleek dat de fysieke inspanning niet als het belangrijkste aspect van het werk wordt gezien en ervaren, maar de sociale kant. De materiële functies en factoren zijn niet doorslaggevend voor de bezieling die mensen aan de arbeid ontlenen. Hij sprak van een "hedonisering van de arbeid" en van een "zin-economie": we werken tot meerdere eer en glorie van onszelf vanuit de vraag "Wat kan ik met het werk bereiken?".
Drs. J.J. Hasselaar, beleidsadviseur van CNV Vakcentrale, stelde de sabbatsrust centraal als bron van menselijke waardigheid. De sabbatsrust - tijd door de Heer apart gezet - is de inspiratiebron voor de werkdagen eromheen; de sabbat "draagt" de andere dagen, zoals de middelste kaarsenhouder van de menorah de andere draagt. De sabbat verwijst naar het koninkrijk van God en het genieten van Zijn schepping en aldus naar vrijheid en creativiteit.
Namens VNO-NCW sprak de secretaris Levensbeschouwing en maatschappelijk ondernemen, de heer mr. drs. H.K. Klamer die blijk gaf zeer goed op de hoogte te zijn van de katholieke sociale leer en de boodschap van de verschillende encyclieken, waarvan hij het belang en de invloed onderstreepte. Hij wees erop dat de zorg-markteconomie - ook wel het Rijnlandse model genoemd - de voorkeur heeft ook in het denken van de werkgeversorganisatie, hoewel de laatste jaren het Angelsaksische model - geld maken met geld - sterk naar voren is gekomen.
Hij gaf verschillende voorbeelden van hoe bedrijven worden aangesproken op en alert worden gemaakt voor mogelijke schendingen van de menselijke waardigheid en hoe zij actief met deze vraagstukken bezig zijn. Centrale thema's hierbij zijn: kinderarbeid, de vrijheid van vakvereniging, de gelijkheid van man en vrouw en de vraag wat een leefbaar loon moet zijn in een bepaalde samenleving. Daarbij schetste hij tevens verschillende dilemma's waar bedrijven voor komen te staan. Hij schetste de inzet van C&A om kinderarbeid tegen te gaan en het engagement van onder meer AKZO-Nobel en Philips voor de mensenrechten. Helaas, zo constateerde hij, was hiervoor weinig aandacht in de media. Hij signaleerde een hernieuwde aandacht voor spiritualiteit in het bedrijfsleven.
Aansluitend werd nog een korte paneldiscussie gehouden en werd het nieuwe boek van dagvoorzitter diaken Ph. Weijers aan de hulpbisschop aangeboden. (tiltenberg.org)
Op de foto's: een impressie van de deelnemers, het panel en de spreker