Kerk en corona-crisis: Hoe gaan we er mee om?
Berichten uit het veld om elkaar te inspireren...
De pastoors, allen die in het pastoraat werkzaam zijn en vrijwilligers in de parochies staan door de Corona-crisis voor een nieuwe uitdaging. Hoe kunnen zij het pastorale werk door laten gaan en de zorg voor ouderen, alleenstaanden en mensen in nood? Wat kan nog wel nu de vieringen op zondag achter gesloten deuren plaats vinden?
Hier alvast een eerste blik op de situatie, zodra er weer een aantal nieuwe meldingen binnen is, zullen we de berichtgeving voortzetten!
Zorg voor mensen in armoede en nood
Ongedocumenteerden
Samen met Ernst Meyknecht is Corine van der Loos voor de Caritas in het bisdom Haarlem-Amsterdam verantwoordelijk. Zij schrijft over ongedocumenteerden: “Door het coronavirus raken ze nu van de ene op de andere dag hun werk en inkomen kwijt, waarmee wellicht ook hun huisvesting in gevaar komt. Daarnaast zijn de mogelijkheden om met contant geld te betalen, waarvan zij afhankelijk zijn omdat ze geen bankrekening kunnen openen, ook steeds beperkter. Hiermee staan (migranten)kerken voor een nieuw probleem, of in ieder geval voor een probleem dat we nog niet eerder in deze omvang hebben meegemaakt en waarvoor, wellicht in samenwerking met de PCI’s, een oplossing gezocht moet gaan worden, wetend dat het zeker niet alleen een kwestie is van geld geven”. Hierover wordt nader overleg gevoerd, vooral met het oog op de situatie in Amsterdam.
Voedselbank
Caritas Haarlemmermeer heeft zich samen met de parochie H. Johannes de Doper in Hoofddorp en O.L.V. onbevlekt Ontvangen in Nieuw-Vennep en samen met de Protestante Kerken in Hoofddorp, sterk gemaakt om artikelen voor de Voedselbank in te gaan zamelen en ook in de Nieuwsbulletins en als mededeling bij vieringen die online worden uitgezonden de positie van de Voedselbank Haarlemmermeer (en het banknummer) onder de aandacht te brengen, meldt Hans Bruijnzeels. Ook in de St. Odulphuskerk in Assendelft wordt op de weekdagen (ma. t.m. vrij) voedsel ingezameld voor de voedselbank, tijdens het heilig Uur dat van 18.0-19.00 uur wordt gehouden.
Mensen matchen
Vanuit RK Haarlem en de Boaz-parochies (Bloemendaal, Overveen, Aerdenhout en Zandvoort) meldt Rowy van Dijk, medewerkster geloofsopbouw: “Vanuit de RK Haarlem & BOAZ Parochies matchen wij jongeren en jonge gezinnen met alleenstaande ouderen. Zodat zij met elkaar kunnen bellen, kaartjes sturen en waar het nodig is een boodschap kunnen doen”. Rowi en diaken Gert-Jan van der Wal coördineren deze actie.
Bedrijven in nood...
In de Waterkant zijn de parochies ook in contact met de vele agrarische bedrijven die nu in nood komen te verkeren, vooral als ze bloemen kweken. Zo zijn er helaas veel mensen die een grote financiële terugslag krijgen door de crisis. Gelukkig dat de burgerlijke overheid een steunprogramma heeft ontwikkeld, maar het zla voor velen toch een tijd duren voor ze deze crisis te boven zijn. Er wordt ook voor hen gebeden! Ook de kerk heeft het nu moeilijk: er zijn geen collectes en de kosten lopen door, terwijl veel parochies toch al niet veel “vet op de botten” hebben. Pastoors hopen dat de gelovigen toch iets willen overmaken... en sommige parochies vermelden dan toch ook maar even het rekening nummer van de parochie bij de live-stream... in plaats van de collecte.
Maar ongedocumenteerden en mensen op straat zijn er erger aan toe...
Contact met de parochianen
Telefonisch huisbezoek
Diaken Eugène Brussee vertelt over Ouderkerk: “Er komen gelukkig veel initiatieven van de grond voor de ouderen. Wij hebben in Ouderkerk vandaag aan alle parochianen een brief bezorgd met een bemoedigend woord, de verwijzing naar de plaatselijke TV waar elke week een Eucharistieviering vanuit een van de kerken van RK Amstelland is te zien en het noveengebed.... Veel mensen willen wat doen en houden ook mensen in hun omgeving in de gaten. En velen zien ook de positieve kanten in van dit gebeuren: een halt aan een doordraaiende economie en samenleving, onderlinge solidariteit en een betere milieu”.
Pastoor Nico van der Peet (Amsterdam Noord) voert veel telefoongesprekken met ouderen, eenzamen en zieken. Hij houdt Skypesessies en mailt met eerste communicanten en vormelingen. Er is ook hier een live-stream van de besloten parochiële liturgie. Hij schrijft: “In ‘mijn’ parochie heb ik weet van drie corona-patiënten onder de katholieken. Ik onderhoud met een tweetal contact per telefoon, met de derde (dement) met de familie”. Pastoor Sandor Koppers van Almere belt veel zieken en ouderen op; waar het kan en met de nodige voorzichtigheidsmaatregelen probeert hij ook huisbezoek te doen.
Deken George Paimpillil (Haarlem Noord, Driehuis e.o.) had al een telefonisch spreekuur van het pastoresteam. In Corona-tijd is dat uitgebreid. Hij schrijft: “Wij hebben het telefonisch spreekuur van de pastores uitgebreid. Wij hebben nu duidelijk aan de mensen verteld dat ze ons kunnen bellen. Ze voelen zich nu duidelijk meer op hun gemak om met de pastores telefonisch contact op te nemen”. De pastoraat-groep van De Goorn (Waterkant) belt mensen op, ouderen vooral, zeker een keer in de week.
Attent zijn om besmetting te voorkomen
Terecht wijst deken George erop dat het belangrijk is mensen van het kader van de parochie en medepastores er op te attenderen dat ze de regio’s in ons land die zwaar getroffen zijn niet moeten bezoeken. Als iemand dat wel gedaan heeft, moet die persoon zichzelf in quarantaine plaatsen en alle contacten vermijden en het parochiewerk dus maar even laten rusten...
Aquarel met tekst
Een leuk initiatief kwam ook uit de ABG-parochies in Amsterdam (HH. Anna, Bonifatius en Gerardus Majella, onderdeel van Samenwerkingsverband St. Clara en Franciscus). Daar werd onder de parochianen een aquarel verspreid met de tekst: "Als teken van ‘wel uit het oog, niet uit het hart’ wil ik dit dit symbool met jullie delen. Ieder op zichzelf heel: én onderdeel van een geheel!" -Verbondenheid!
Priester en pastorale team
Wat kunnen de priesters, diakens, pastoraal werkers en catechisten doen? Daarover is al veel gezegd, maar er is meer. Op de eerste plaats is er natuurlijk het gebed. Pastoor Nico van der Peet schrijft: “Laten wij priesters getrouw het brevier, de rozenkrans, de kruisweg bidden en de dagelijkse Mis vieren”.
Ook is regelmatig goed overleg nodig. Pastoor Nico Knol: “Dankzij een snelle en goede communicatie tussen dagelijks bestuur / pastores team en parochiebestuur met de parochieraden kunnen we alle aanpassingen binnen een paar uur in de hele regio op scherp hebben staan... Wij merken dat dit door de parochianen zeer wordt gewaardeerd”. Een oudere priester is de benodigdheden bij elkaar aan het verzamelen om nu voortaan dagelijks thuis de Mis te kunnen vieren.
Geestelijke steun bieden, de steun van het geloof
Kerk open, weekdagmissen, aanbidding
In veel parochies zijn de kerken extra vaak en extra lang open en op veel plaatsen is er Aanbidding van het heilig Sacrament. Pastoor Nico Knol schrijft over de parochies van de Waterkant en de Emmaüsparochie (Obdam e.o. en Nibbixwoud e.o.): “In regio 'de Waterkant' waren we al gewoon om op vier plaatsen in de veertig-dagentijd elke week een uur stille aanbidding te hebben, dit wordt nu uitgebreid naar elk van de 10 kerken.... en we merken hoe fijn mensen het vinden dat ze even kunnen binnenlopen.... in de stilte kunnen zijn, al is het maar 10 minuten... De tijdstippen zijn door de week en overal net even verschillend zodat er variatie genoeg is....”. Vanuit de Krijtberg (H. Franciscus Xaverius) meldt koster Gerwin Roffel namens rector Ben Frie s.J. dat van maandag tot en met zaterdag om 12.30 uur de Eucharistie wordt gevierd in deze kerk. Het kerkgebouw is opengesteld van maandag tot en met vrijdag: 12.15 - 13.00 uur; op zaterdag is dat vanaf 12.15 uur, de sluitingstijd en op zondag vanaf 11.00 uur, de sluitingstijd wordt in het weekend op de middag zelf bepaald.
De St. Vituskerk in Hilversum is dagelijks open van 11.00 - 17.00 uur voor een kaarsje en gebed; op zaterdag (16.30-19.00 uur) en op zondag (10.30-12.30 uur) is er aanbidding. In de Sint Odulphuskerk van Assendelft is er van maandag tot en met vrijdag een uur aanbidding van 18.00-19.00 uur met aansluitend de heilige Mis. Tijdens de uitstelling is er biechtgelegenheid. Ook in andere parochies van de Zaanstreek (Kalf) zijn er door de week enkele Missen en is er biechtgelegenheid.
In het samenwerkingsverband van De Waterkant (De Goorn, Obdam e.o.) zijn bij diverse kerken ook Mariakapellen - vlak bij of op het kerkhof. Pastoor Nico Knol schrijft: “We zien daar meer kaarsjes branden dan normaal..”
Geestelijk voedsel
Deken George Paimpillil, pastoor van de parochies van het samenwerkingsverband St. Franciscus (Haarlem Noord, Driehuis, Santpoort, Ijmuiden) biedt geestelijk voedsel op de website van de parochie. Hij schrijft: “In deze crisis tijd zoekt men naar houvast .Er is nu duidelijk meer vraag naar het geestelijk voedsel en daarom zijn we begonnen met een extra rubriek ‘Geestelijk voedsel’ op de website. Hier worden eenvoudige gebeden van de kerk gemakkelijk toegankelijk gemaakt voor de mensen die zoekende zijn. Het werkt goed. De eerste positieve reacties hierover zijn al binnen”. Dit geestelijk voedsel is te vinden op: www.parochiefranciscus.net/geestelijk-voedsel
Goede week
Verschillende parochies melden dat zij gelegenheid geven om palmtakjes af te halen na de Eucharistieviering van Palmzondag (Zaandam; Assendelft). De parochies van Haarlem (Kathedraal, St. Joseph, Schalkwijk, Groenmarkt) bieden pakketjes aan met ook het paaskaarsje er al bij, zodat mensen dat kunnen ontsteken als zij thuis op het scherm de Paaswake meevieren. In de Waterkant is dat ook al geregeld. Pastoor Knol schrijft: “.... In de goede week kunnen mensen [bij de Mariakapellen in de parochies] hun gewijde palmtakken afhalen en wanneer de kerk open is voor stille aanbidding....en na de Paaswake zijn daar de paaswake kaarsjes voorhanden en flesjes wijwater”. In de Waterkant heeft het pastores team (vier personen) voor de goede week al afgesproken twee aan twee te gaan vieren - elke viering met muziek, zang van een kleine cantorij of iemand met een gitaar.... in elk geval steeds goed verzorgd.
Live-streams
Bisdom en kathedraal
Voor het bisdom Haarlem-Amsterdam is een live-stream opgezet vanuit de kathedraal die op zaterdag 21 maart 21.00 uur van start gaat met een virtuele, geestelijke Stille Omgang. De Mis op zondag begint om 10.30 uur en wordt ook via RTV Noord Holland uitgezonden. Deze live-stream is te volgen via de website van het bisdom (www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl of de website www.rkhaarlem.nl). Vanuit de kathedraal worden ook allerlei andere vieringen en programma’s gestreamd, een overzicht daarvan zal steeds op de bisdomwebsite worden gegeven. Zo kwam al de vraag of het een idee is dat iemand uit het bisdom beschikbaar is om via de livestreams vragen van de mensen te beantwoorden. We gaan dit bekijken.
KRO
Op de website van de KRO is de dagelijkse uitzending van de weekdagen-mis vanuit de St. Vituskerk te volgen: https://kro-ncrv.nl/katholiek/nieuws/livestream-stvituskerk en op zondag is er natuurlijk ook de TV-Mis van de KRO.
Parochies
Maar er is een momenteel sterk gegroeid aantal parochies dat eveneens een liv-stream-verbinding heeft opgezet, zodat de parochianen thuis de vieringen kunnen volgen, nu dat - tenminste op zondagen - niet in de kerk kan. In Almere gebeurt dat, vertelt pastoor Sandor Koppers en ook in Ouderkerk is dat bijvoorbeeld het geval, zo meldt diaken Eugene Brussee. Vanuit Wognum en De Goorn worden de vieringen uitgezonden, vertelt pastoor Nico Knol. “Wognum doet dat met beeld en geluid via een livestream op de website, de Goorn via kerkdienstgemist.nl, nu alleen nog geluid, binnenkort ook met beeld.... Ook vieringen door de week - 'ochtend missen' - worden op die manier verzorgd... Na het eerste weekend van de sluiting al heel veel reacties gehad....en we merken dat veel meer mensen hiervan gebruik maken”.