Nuntius opent met naamswijziging Haarlems jubileumjaar
Bisdom Haarlem-Amsterdam
gepubliceerd: woensdag, 7 januari 2009
Aartsbisschop dr. Fr Bacqué, apostolisch nuntius in Den Haag, zal op vrijdag 9 januari in de Sint Nicolaaskerk in Amsterdam een pauselijk decreet voorlezen waarbij de naam van het bisdom Haarlem officieel gewijzigd wordt in Haarlem-Amsterdam. Dat zal gebeuren tijdens en feestelijke vesperviering, waarmee het jubileumjaar (450 jaar bisdom) van start gaat. De viering begint om 15.30 uur.Amsterdam is de laatste van de Europese hoofdsteden die bisschopsstad wordt. Voor de plechtigheid bestaat grote belangstelling in binnen- en buitenland.
Met de nuntius, de bisschop van Haarlem-Amsterdam en zijn hulpbisschop zal mgr. Van Luijn, bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, aanwezig zijn.
Uiteraard geschiedt de voorlezing in aanwezigheid van het voltallige kathedrale kapittel van Sint Bavo in Haarlem. Het kapittel is een priestercollege, benoemd door de bisschop en verbonden met de kathedraal, dat het bisdom bestuurt bij afwezigheid van de bisschop. In Haarlem was het bisdom zonder bisschop van 1578 (toen bisschop Godfried van Mierlo werd verjaagd) tot en met 1832 (toen C.L. baron van Wijckersloot wijbisschop werd in Noord-Nederland). Zeker de eerste honderdvijftig jaar van dit tijdperk werd het bisdom gedragen door het kapittel.
Naast de katholieke wereld zullen onder meer vertegenwoordigd zijn Hare Majesteit de Koningin, het Ministerie van Defensie, de rechterlijke macht, de orde van advocaten , de Koninkrijken België, Groot-Brittannië en Spanje en de Republieken Suriname, Hongarije en Polen, de Souvereine Orde van Malta en de Ridderorde van het Heilig Graf.
Met de wijziging van de naam komt feitelijk een einde aan een situatie die ruim 150 jaar geleden begon. De Heilige Stoel wenste bij het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853 dat Amsterdam de zetel van het nieuw ingerichte bisdom zou worden. Er was reeds een terrein, aan de Amsterdamse Nieuwmarkt, uitgekozen en verworven om daarop de kathedraal te bouwen. Deze kerk, een ontwerp van T.F. Suys, werd uiteindelijk gebouwd aan het Waterlooplein ter vervanging van een schuilkerk en staat nu bekend als Mozes en Aäronkerk. Omwille van de politiek-religieuze situatie van dat moment, en ook om historische redenen werd gekozen voor Haarlem als zetel. Dat zal in de toekomst zo blijven.
De Hoge Raad van Adel heeft ingestemd met wijziging van het bisschopswapen, waaraan in de verticale kruisbalk de drie Andreaskruizen van Amsterdam zijn toegevoegd.