Terug uit Rome
gepubliceerd: dinsdag, 19 mei 2015
‘Moe maar voldaan keerden zij huiswaarts.’ Met die dooddoener eindigen veel reisverslagen. Maar voor ons ging het helemaal op. De bedevaart naar Rome is een pelgrimage geworden met veel indrukken, ervaringen en hoogtepunten. En tegelijk fysiek en geestelijk enorm inspannend voor onze bijna 800 pelgrims in de leeftijd van 1½ tot 91 jaar.
Ze hebben er zich prima doorheen geslagen. Ik heb veel positieve reacties gehoord, niet alleen van onze pelgrims zelf, maar ook van buitenstaanders. Door een Romeinse tv- / internetomroep werd me verbaasd gevraagd hoe dat nou kan, zo’n grote groep enthousiaste pelgrims met veel jongeren en gezinnen uit dat rare geseculariseerde Nederland, uit ‘Amsterdam… of all places?’.
Allereerst komt het door de pelgrims zelf. Het viel me op wat voor een positieve groep het was, vrolijk en met een hart voor geloof en Kerk. Ik heb ze ervoor bedankt. Een fantastische bijdrage heeft ook ons kathedrale koor geleverd, en het zogenaamde pelgrimskoor. Ze hebben prachtig gezongen in alle grote vieringen. Het kathedrale koor gaf een speciaal concert op 4 mei, Dodenherdenking, in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel, Z.K.H. prins Jaime de Bourbon de Parme, die een mooie toespraak hield, en waarbij andere ambassadeurs aanwezig waren, uit België en andere landen. Ik denk dat het wellicht de eerste keer in de geschiedenis is dat op hetzelfde moment in Amsterdam en Rome een 4-meiherdenking plaatsvond. Om acht uur klonk het Wilhelmus, na twee minuten stilte, uit duizend kelen in de prachtige kerk.
Twee pausen
Het kathedrale koor had ook het voorrecht om voor twee pausen te mogen zingen. Emeritus-paus Benedictus XVI ontving ons op zondagavond 3 mei bij zijn woning in de Vaticaanse tuinen. Het koor stond opgesteld bij het huis, toen de 88-jarige paus in een soort golfkarretje kwam aangereden. Hij had net de rozenkrans gebeden bij de Lourdesgrot. Hij maakte een broze indruk, maar volgde geestelijk helder en met intense aandacht de liederen, die dirigente Sanne Nieuwenhuijsen had uitgekozen, waaronder zijn lievelingslied “Denn Er hat seinen Englen...” van Mendelssohn.
Ook de huidige paus Franciscus nam ruimschoots de tijd om bij de algemene audiëntie van 6 mei op het Sint Pietersplein onze pelgrims te begroeten, verschillende van onze kinderen zijn zegen en een knuffel te geven. Met ons kathedrale koor ging hij op de foto en hij luisterde naar het lied dat zij zongen. Hij liet blijken de zang te waarderen, schudde nog wat handen en liet de koorleden – en mij – vereerd achter.
Voor mij persoonlijk was het trouwens de week van de drie pausen. Zaterdagmiddag 2 mei mocht ik nog de Koptische paus Tawadros II uit Caïro verwelkomen in de St. Vituskerk in Hilversum, alvorens naar Rome te vliegen om op zondagmorgen in de Sint Pieterskerk te kunnen voorgaan in de grote openingsviering van onze bedevaart. Er zijn weken dat ik het met minder moet doen!
Samen Kerk
Het doel van de bedevaart was natuurlijk primair om verbondenheid te ervaren met elkaar, met de Wereldkerk en met God. Het is goed af en toe eens los te komen uit de typisch Nederlandse situatie, met z’n eigen problemen en probleempjes, en een bredere blik te krijgen. We zijn tenslotte samen Kerk, niet alleen met mensen uit onze eigen wijk of dorp, of parochie, maar met de gelovigen van alle tijden en alle plaatsen. De ervaring met vergrijzing en ontkerstening is vooral iets van West-Europa, en dus ook van Nederland. In Azië en Afrika is alles anders. Er is groei en vitaliteit, maar ook een vervolging, die extreme proporties heeft aangenomen. Dat herinnert ons juist in Rome aan de Kerk van de eerste eeuwen. Er zijn twee plaatsen waar jongeren echt stil worden. Dat zijn niet de grote kerken of musea, maar de catacomben en het Colosseum, waar een eenvoudig kruis herinnert aan de vele christenen die hier in de arena zijn vermoord. Zo is het begonnen. En zo is het voor vele christenen wereldwijd weer. Maar de Blijde Boodschap van verlossing, vergeving en eeuwig leven laat zich ook nu niet stoppen.
Vreugde alom
Naast zulke momenten van ernst en bezinning was er toch vooral veel vreugde en ontmoeting. Je hoefde maar op een terrasje te gaan zitten, en je kwam al gauw in gesprek met onze eigen pelgrims maar ook met mensen van andere landen en culturen. De hulpbisschop en ik waren een keer wat vroeg voor een viering en slopen, al gekleed in ‘klein paars’, naar een zijstraatje om nog even een cappuccino te drinken, toen hele stoeten pelgrims fotograferend en filmend langskwamen en het tafereel vastlegden.
De onderlinge sfeer bleef tot het einde optimaal. Helaas was de terugreis op 7 mei door een brand op de luchthaven voor velen een beproeving. Zo’n 200 pelgrims zijn een dag later teruggevlogen (sommigen zelfs via Parijs), maar ik denk dat ze dat er wel voor over hebben gehad.
Mijn bijzondere dank gaat uit naar de VNB-reisorganisatie en onze bisdommedewerk(st)ers, die alles georganiseerd hebben en enorm veel werk verzet hebben. Voorafgaand aan de reis en in Rome. Maar ook de tientallen reisleiders, gidsen, pastoraal begeleiders, begeleiders van de kinder-, tiener- en jongerenprogramma’s, dirigenten, koorleiders en –zangers, organisten, voorgangers en assistenten in de vieringen, het medisch team, de verantwoordelijken voor de communicatie, die ervoor gezorgd hebben dat ook de thuisblijvers snel veel konden meebeleven. Bij elkaar misschien wel honderd man/vrouw die zich voor deze succesvolle bedevaart hebben ingezet. Te veel om op te noemen. Aan allen zeg ik oprecht: grazie mille grazie, hartelijk bedankt!
Op het einde kreeg ik de vraag: Wanneer gaan we weer op bedevaart? Gezien de enorme organisatie zal het nog wel even duren, maar het plan houd ik zeker vast.
+ Mgr. dr. Jozef M. Punt
Bisschop van Bisdom Haarlem-Amsterdam