Een dag in het teken van seksuele opvoeding
Verslag opGROEI-symposium 27 september 2014 in Hilversum
Op zaterdag 27 september 2014 vond in Hilversum een symposium plaats over seksuele opvoeding. Sprekers op de dag waren onder andere prof. William Newton, Kees van der Staaij en Martha Hoffenkamp. De dag werd georganiseerd door een aantal katholieke organisaties. Ongeveer 100 personen waren naar deze dag toegekomen, waaronder veel ouders. Eén van hen, Flora Oor uit Uitgeest, zette haar indrukken van de dag op papier.
Ouders zijn de echte experts
Hij publiceert en geeft lezingen over huwelijk,
seksualiteit en de Theologie van het Lichaam.
Alle aanwezigen beseffen dat de vraagstukken verwant aan seksualiteit en liefde, niet aan de maatschappij overgelaten kunnen worden. Een zin hierover suist nog in mijn oren: “Waarom zou een arts de expert zijn betreffende seksualiteit? Als seksualiteit zijn natuurlijke vervulling vindt binnen het huwelijk, dan zijn ouders de echte experts.” Dit was een openingszin in het kader van de veel besproken en inmiddels befaamde ‘dr. Corrie’.
Op die dag heb ik werkelijk ervaren dat de tijd rijp is om over seksualiteit te praten. Vooral wat betreft de opvoeding. De behoefte was dan ook groot. Hoe kunnen wij in onze huidige seculiere maatschappij de ontwikkeling van onze kinderen begeleiden en beschermen? Scholen, media en vrienden laten steeds luid en unaniem hun boodschap weerklinken. Men durft geen weerwoord te geven.
Kinderen begeleiden in hun groei
De bezoekers waren voornamelijk katholieke opvoeders, onder andere. priesters, leraren, catechisten en natuurlijk ouders. Met een heldere en kernachtige lezing over de ‘Theologie van het lichaam’ heeft prof. William Newton de basis gelegd van de dag: ‘Het plan van God voor de mens’. God heeft ons allen een ‘natuurlijke neiging’ geschonken om uit te groeien in volwassenheid tot man en vrouw. Wanneer deze ‘natuurlijke neiging’ in ons verstoord raakt, missen we een wezenlijk aspect van onze ontplooiing. Aan de opvoeders de belangrijke taak om kinderen te beschermen en begeleiden in deze wonderlijke groei. Een moeilijke taak die focus, standvastigheid en moed vereist.
Omgaan met gebrokenheid
Gabriëlla Buirma’s aansluitende lezing gaf ‘handen en voeten’ aan de eerste. Bewuster worden van ons lichaam, tempel van de geest, kan soms afschrikken. Toch is lichamelijkheid een belangrijk deel van ons wezen. Het is even schadelijk om van het lichaam een doel op zichzelf te maken als dat het is om het lichaam te willen ontkennen. Hoe gaan wij om met onze gebrokenheid? Dagelijks komen wij onze nodige strubbelingen tegen; onze spreekster gaf dit aan ook aan de hand van persoonlijke voorbeelden. Ja, was de conclusie, zonde bestaat, maar God zij dank, ook de verlossing.
Durf te spreken over je standpunten
Hij pleit geregeld voor het belang van christelijke waarden
rondom huwelijk & gezin.
Derde spreker was Kees van der Staaij. Zijn betoog bracht ons midden in de maatschappij. Met veel sympathie heeft hij iedereen bemoedigd om voor onze kinderen en onze waarden op te komen. Uit ervaring weet hij dat velen onze mening delen, ook niet-gelovigen, maar soms zwijgen vanwege sociale druk. Wees deel van de maatschappij, durf met anderen te praten over je standpunten, over dr. Corrie in de scholen, de uitgaansgewoontes van jongeren en je rol daarin als ouder. Praat en vind diegenen die je standpunt delen. “Ouders hebben geen sterke lobby” -zegt hij- spijtig toch... want dat zijn er best velen!
Bespreekbaar maken
Er waren tal van workshops en er was de mogelijkheid tot vragen vanuit het publiek. Goede en soms ook moeilijke vragen. Het was goed om alles bespreekbaar te maken. Dit mag vaker gebeuren! Ik bedank hartelijk pastoor Bruno die het initiatief genomen heeft om met ons catechisten naar deze dag te gaan. Met Gods hulp kunnen we deze boodschap ook in de parochies door laten klinken.
Opnames Radio Maria
Radio Maria heeft de hele dag opnamen gemaakt en een deel rechtstreeks uitgezonden. Op de website Katholiekgezin.nl zijn de lezingen van prof. William Newton en Kees van der Staaij te beluisteren.