Studiedag ‘zorg voor de naaste’ op de Tiltenberg
gepubliceerd: zaterdag, 3 oktober 2009
‘Zorg voor de naaste’ is een centraal begrip in de drie abrahamitische godsdiensten. Joden, christenen en islamieten zijn geroepen mensen in nood bij te staan - niet alleen van hun eigen gemeenschap, maar eenieder die ze op hun levensweg tegenkomen. elke godsdienst heeft eigen woorden om deze zorg uit te drukken. Welke woorden zijn dat? Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen deze woorden? En wat kunnen de verschillende godsdiensten van elkaar leren?Het thema mag zich verheugen in een grote belangstelling: ruim 100 deelnemers waren woensdag 30 september aanwezig op de Tiltenberg voor een studiedag over de ‘zorg voor de naaste’ in Jodendom, Christendom en Islam.
Mevrouw Sasja Martel, sprak vanuit de Joodse Traditie over ‘chesed’, daden van verbondenheid, vanuit haar ervaring met het Joods hospice dat zij in Amstelveen heeft opgericht. Mohammed Ajouaou, hoofd Islamitische Geestelijke Verzorging van het Ministerie van Justitie, gaf een bijdrage over de zorg voor de naaste vanuit de Islamitische Traditie. Herman Noordegraaf, hoogleraar diaconiewetenschappen Protestantse Theologische Universiteit, putte uit het erfgoed van Calvijn om een protestante visie op barmhartigheid en gerechtigheid, zoals hij het noemde, uit te werken. De heer Erik Sengers, stafmedewerker diaconie/kerk en samenleving van het bisdom Haarlem-Amsterdam gaf een vierde en laatste inleiding en pleitte vanuit katholiek perspectief voor een herwaardering van het begrip ‘caritas’ om aan te geven wat zorg voor de naaste inhoudt.
Dagvoorzitter was de heer Bart Koet, bijzonder hoogleraar vroegchristelijke letterkunde Faculteit Katholieke Theologie en docent aan De Tiltenberg.
Aanleidingvoor de studiedag was het twintigjarig bestaan van de Diocesane Raad voor Diakonie van het bisdom Haarlem-Amsterdam. (www.tiltenberg.org)