Bijna twintigduizend steunbetuigingen voor Eén van ons
Nederlandse Bisschoppenconferentie steunt Europees burgerinitiatief
Het Europees burgerinitiatief Eén van ons dat opkomt voor de bescherming van het menselijk leven vanaf de conceptie, heeft laten weten dat op dinsdag 4 juni de 19.500ste Nederlandse steunbetuiging werd geregistreerd. Daarmee behoort Nederland bij de zeven landen die het minimum aantal steunbetuigingen reeds hebben ingezameld. Nationaal coördinator Michael van der Mast meldde er tevens bij dat de volgende doelstelling van het Nederlandse comité is om tot 40.000 Nederlandse handtekeningen te komen.
Europees burgerinitiatief
Eén van ons is een van de eerste geregistreerde burgerinitiatieven in de Europese Unie. Zo’n burgerinitiatief is een nieuw instrument om als burgers gezamenlijk invloed uit te oefenen binnen de Europese Unie op het niveau van regel- en wetgeving. Het is een uitnodiging aan de Europese Commissie om wetsvoorstellen te doen met betrekking tot zaken die vallen binnen de bevoegdheden van de EU. Een burgerinitiatief moet door minstens één miljoen EU-burgers ondersteund worden, afkomstig uit ten minste 7 van de 27 lidstaten. Een burgerinitiatief is mogelijk binnen ieder gebied waar de Commissie de bevoegdheid heeft om wetgeving voor te stellen.
Eén van ons
Het burgerinitiatief Eén van ons heeft tot doel in belangrijke mate de bescherming te bevorderen van het menselijk leven vanaf de conceptie. Zij richt zich daarbij op de mogelijkheden die vallen binnen de bevoegdheden van de EU.
Concreet komt het erop neer dat Eén van ons de EU vraagt de financiering van activiteiten te beëindigen die de vernietiging van menselijke embryo’s veronderstellen, in het bijzonder met betrekking tot de domeinen van onderzoek, ontwikkelingshulp en volksgezondheid. Dit verzoek is o.a. gebaseerd op de definitie van het menselijk embryo als het begin van de ontwikkeling van menselijk leven, gegeven in een recent oordeel van het Hof van Justitie van de Europese Unie in de zaak Brüstle vs. Greenpeace. Doordat de Europese Unie het menselijk embryo in deze zaak zelf betiteld als zijnde “het begin van de ontwikkeling van menselijk leven” concludeert het initiatief Eén van ons dat embryo’s dus niet als restafval of niet-menselijk leven kunnen worden ge- of misbruikt.
Eén van ons zal – indien de benodigde 1 miljoen handtekeningen zijn behaald - de Europese Commissie uitnodigen een verandering in het financiële reglement van de EU te bewerkstelligen dat de besteding van het EU-budget bepaalt. Daarmee zou dan een verbod komen op, zoals hierboven vermeld, de financiering van activiteiten die de vernietiging van menselijke embryo’s veronderstellen.
Potentieel resultaat
Het Europees burgerinitiatief Eén van ons heeft een grotere politieke kans van slagen dan enig ander initiatief tot nu toe ondernomen om de waardigheid van de persoon en het leven vanaf de conceptie op Europese schaal te beschermen. Indien consensus wordt bereikt onder één miljoen burgers of meer, zou een concrete ethische norm kunnen worden vastgesteld in heel Europa met betrekking tot de eerbiediging van de waardigheid van elk lid van de menselijke familie, ongeacht hoe jong het is. De gewenste uitkomst van het initiatief is een concreet verbod op het leven vernietigend beleid in de EU-begroting, alsmede een politieke verandering en een groter bewustzijn van de noodzaak de wens van vele Europese burgers te respecteren. Bovendien zou de wetgeving van het Europees Hof van de Rechten van de Mens, waar veel bio-ethische zaken nog aanhangig zijn, positief kunnen worden beïnvloed.
Steun van de bisschoppen
Eén van ons wordt breed gedragen: organisaties, kerken, politici, leden van het Europees Parlement en maatschappelijke leiders hebben uitgesproken het initiatief op verschillende manieren te steunen. Zo hebben ook de Nederlandse bisschoppen laten weten het initiatief van harte te steunen. Binnen de bisschoppenconferentie is mgr. dr. E.J. de Jong ambassadeur van het Europees Burgerinitiatief. Naast het verantwoordelijke burgercomité, bestaande uit zeven burgers uit verschillende landen, stuurt een centraal coördinatiekantoor het initiatief aan.
Miljoen ondertekeningen
Het Europees burgerinitiatief is in Nederland van start gegaan op 22 maart. Elk land behoort een bepaald aantal steunbetuigingen te halen, gebaseerd op o.a. inwoneraantal. Voor Nederland was dat 19.500. Elke stem meer wordt ook meegeteld. Uw steun aan het initiatief is dus van cruciaal belang. In geheel Europa zullen voor 1 november 2013 minstens 1 miljoen handtekeningen (op papier of elektronisch) moeten worden verzameld. Bij publicatie van dit bericht staat de teller op 576.822 ondertekeningen.