WereldOuders Hilversum helpen slachtoffers watersnood Haïti

12 september 2008

WereldOuders levert actieve noodhulp op Haïti naar aanleiding van de overstromingen en stormschade door de orkaan Hanna. Men helpt daar de zusters van moeder Teresa waarmee al 20 jaar een actieve samenwerking en uitwisseling plaatsvindt. Zo vangt WereldOuders veel weeskinderen op en assisteert op medisch gebied. Een Amerikaanse priester van de NPH (WereldOuders internationaal), Pater Rick Frechette bericht in een emotionele e-mail over zijn noodhulptrip naar de zwaar getroffen noordelijke stad Gonaïves.

e-Mail

‘Een aantal van de patiënten is verdronken in hun huis en de zusters zaten drie dagen op het dak en konden er niet af komen. We hebben Gonaïves uiteindelijk bereikt met vijf vrachtwagens met hulpgoederen. Vooral schoon drinkwater is zeldzaam. We gingen met 21.000 porties water en brachten een ton voedsel, droge kleding en een pomp, een generator en gas om het water van het terrein te pompen’, aldus Pater Rick.
Na het vertrek uit Gonaïves is de plaats opnieuw overstroomd door toedoen van de actieve orkaan Ike. Het water staat maar liefst tot drie meter hoog en de zusters hebben weer hun heil gezocht op het dak. Pater Rick schrijft verder: ‘In Port au Prince zijn alle bruggen rond het eigen ziekenhuis van Wereldouders vernietigd en er zijn overstromingen ter plaatse. Het weeshuis van WereldOuders in de regio heeft ook veel schade en men zal enkele maanden zonder elektriciteit zitten. Er zijn in het weeshuis zelf gelukkig geen gewonden gevallen. We hopen op extra giften via WereldOuders om het hoofd te bieden aan deze catastrofe.’

Wees- en ziekenhuis ook nu pure noodzaak

Het WereldOuder-weeshuis ‘St. Hélène’ in Haïti ligt in de bergen van Kenscoff, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. In 1987 werd het huis geopend door dezelfde ‘Father Rick’. Inmiddels wonen er ongeveer 448 kinderen in ‘St. Hélène’. Daarnaast krijgen 175 jongeren die bij familieleden buiten het weeshuis wonen ondersteuning om naar school te gaan. 50 Gehandicapte kinderen uit de regio komen regelmatig naar Kay Christine voor therapie en dagopvang.
In Haïti heeft WereldOuders bovendien sinds 2006 een eigen kinderziekenhuis, omdat de nood daar - zo ook nu weer blijkt - zo enorm hoog is.

Op 19 september 2005 heeft WereldOuders het CBF-keurmerk voor verantwoorde fondsenwerving en -besteding ontvangen. Dit betekent o.a. dat WereldOuders van de geworven fondsen niet meer dan 25% aan kosten besteed. Meer informatie is te vinden op www.wereldouders.nl of tijdens een bezoek aan de ‘Dag voor WereldOuders’ op zaterdag 25 oktober a.s. in Amrâth Grand Hotel & Theater Gooiland te Hilversum. Een bijdrage is, nu nog meer dan gewoonlijk, uiterst welkom op giro 1171.


info@wereldouders.nl
www.wereldouders.nl


Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: