Per 1 januari jl. is op bisdomniveau een Diocesane Commissie voor Diakonie (de DioCD) van start gegaan. Het is de bedoeling dat er in elk dekenaat een dekenale commissie voor Diakonie (DCD) wordt opgericht. En vijf personen van elke commissie –dus in totaal 20 personen- vormen de nieuwe diocesane Raad voor de diakonie. Deze kan dus pas echt van start gaan, als de dekenale commissies gevormd zijn. We verwachten dat ergens in april de oprichtingsvergadering van de DioRD zal plaatsvinden. De verantwoordelijkheid voor het diocesane diakonale project (nu dus Vivatur) blijft liggen bij de diocesane raad, dus wat dat betreft, verandert er niets. Wat wel zal veranderen is de verantwoordelijkheid voor de kleinere projecten. Daarin willen we de dekenale commissies een grotere rol laten spelen.
Bij de volgende nieuwsbrief willen we een organisatieschema van de manier waarop het diakonale werk geordend is, bijvoegen.
Werkdag voedselbanken
Op zaterdag 3 februari jl. vond er in Heiloo een oecumenische werkdag plaats over het thema voedselbanken. Aan deze werkdag namen ongeveer 80 personen deel, protestantse diakenen en katholieke pci-bestuurders. Vanaf half maart is er een digitaal verslag (per e-mail) van deze dag beschikbaar. Als u dat wenst te ontvangen, kunt u zich bij mij aanmelden.
Betaalbare vakanties
De nieuwe gids met betaalbare vakanties voor 2007 is uit. Er worden volop mogelijkheden gepresenteerd, vooral in Nederland, maar ook in onze buurlanden. Er worden aparte vakanties genoemd voor mensen met een beperking en/of een chronische ziekte, evenals voor kindere4n en jongeren. Achter in de gids worden ook nog enkele fondsen genoemd waarop men zonodig een beroep kan doen voor de kosten. Het lijkt mij belangrijk dat elke pci over deze gids beschikt. De gids kost € 1,50 en is te bestellen bij de werkgroep arme kant van Nederland/EVA, Luijbenstraat 17 5211 BR Den Bosch Tel. 073-612.19.39 of per e-mail: info@armekant-eva.nl
Vivatur
Achter in deze nieuwsbrief vind u het laatste halfjaar verslag van ons project in Almere. U kunt zien dat er gemiddeld 7 tot 8 kamers bezet zijn, en dat de bezettingsgraad dus ergens rond de 90% ligt. In april zal er weer een werkbezoek worden georganiseerd, waarvoor u bijtijds een uitnodiging zult ontvangen.
Driemaal duurzaam
Onder deze titel zal dit jaar de zondag van de arbeid (22 april a.s.) plaatsvinden. Het gaat daarbij om drie dimensies van duurzaamheid: economisch, ecologisch en sociaal. Disk heeft over dit thema een brochure gepubliceerd ( een speciale uitgave van het blad OndersteBoven), dat te bestellen is bij Disk, Luijbenstraat 17 5211 BR Den Bosch, Tel. 073-612.8201 of per e-mail: info@disk-arbeidspastoraat.nl
Het nummer kost € 2,50 plus portokosten.
Maatschappelijk Activeringswerk
De Stichting katholiek Activeringswerk Flevoland (SKAF) is gefuseerd met het katholiek centrum voor welzijnsbevordering Utrecht. De nieuwe stichting heet de KIM, en heeft kantoor in Dijnselburg in Zeist. De nieuwe stichting neemt de betrokkenheid van de SKAF bij ons project Vivatur in Almere over, in die zin dat het maatjesproject voortaan door de KIM behartigd zak worden. U kunt de KIM bereiken op telnr. 030-6931.941, of via info@stichtingdekim.nl
Een nieuwe stafmedewerker voor de diaconie in Amsterdam
Sinds 1 januari jongstleden ben ik aangesteld als stafmedewerkster voor de diaconie in het nieuwe dekenaat Amsterdam.
Hiervoor heb ik o.a. gewerkt in het bisdom Utrecht als pastoraal opbouwwerkster voor het Pastoraal Centrum voor Overijssel en als dekenaal stafmedewerkster voor vorming, toerusting en volwassenencatechese in het dekenaat Meerlanden.
De eerste maanden zal ik nodig hebben om mij oriënteren op mijn nieuwe werkgebied, zowel in geografische als inhoudelijke zin. Dat wordt dus veel lezen, luisteren en met mensen praten die actief zijn in de diaconie.
U kunt mij bereiken op: Begijnhof 31 1012 WT Amsterdam
Telefoon: 020-6278544
Mijn emailadres is: diaconie@dekenaat-amsterdam.nl
Erik Sengers, nieuwe medewerker voor diaconie
Sinds 1 januari ben ik de collega van Piet Stolwijk op het werkveld diaconie in het bisdom. Het komende jaar zullen we samenwerken om de diaconie een goede plek te geven in de nieuwe structuur van het bisdom, en op den duur zal ik de taken van Piet overnemen. Mijn interesse heeft het brede veld van de relatie kerk en samenleving: ik studeerde sociale wetenschappen in Amsterdam en theologie in Utrecht (en schreef mijn scriptie over diaconie), en werk sindsdien als socioloog op verschillende instellingen voor hoger onderwijs. Omdat ik dat naast mijn werk voor het bisdom blijf doen ben ik voorlopig slechts twee dagen per week op het bisdom aanwezig. De inzet en goede samenwerking zullen daar zeker niet onder lijden! Ik ben bereikbaar op het bisdom Tel. 023-5112600 of esengers@bisdomhaarlem.nl
Studiedag
Op vrijdag 30 maart a.s. organiseert de werkgroep Landbouw, Economie en Levensbeschouwing een studiedag met als thema: “De boerderij als inspiratie en recreatie”. Deze dag zal plaatsvinden in boerderij de Swaan in Zuid-Scharwoude. Meer informatie bij het secretariaat van de werkgroep: Fons Ruijter, De Zwaanstraat 17, 1949 BC Wijk aan Zee, Tel. 0251-373.128
Dekenaat Hoorn
Jongeren in contact met jongeren in jeugdgevangenis De Doggershoek
Via de Werken van Barmhartigheid in het Vormselprojekt in de parochies van de regio Den Helder kwam de vraag van vormseljongeren om in contact te komen met de jongeren van de jeugdgevangenis De Doggershoek te Den Helder. Samen met de geestelijk verzorger wordt nagegaan hoe dit contact vorm kan worden gegeven, bv in een gezamenlijke kerkdienst en daarna ontmoeting van de jongeren met elkaar.
Het is een van de gevolgen van het stimuleren van aandacht van de jongeren voor diaconie in het Vormselprojekt en tijdens de internetavond voor jongeren en hun ouders besteden we extra aandacht aan de hedendaagse uitvoering van de Werken van Barmhartigheid, volgens ons een mooie versterking van Diaconaction, waarin jongeren heel praktisch diaconale activiteiten ondernemen alsook met het Providerproject.
Diaken Hans de Jong
Oecumenische avond over de WMO
Op woensdagavond 11 april 2007 is er om 20.00 in De Kapel, in Hoorn een avond over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (de WMO). De WMO vervangt de Wet voorzieningen gehandicapten, de Welzijnswet en een deel van de Awbz (Algemene wet bijzondere ziektekosten). Mensen die thuiszorg nodig hebben, mensen die voor een buurman/vrouw of familielid zorgen, vrijwilligers en vele anderen hebben te maken met de WMO. Kerken, diaconieën, PCI’s, en maatschappelijke organisaties komen hier ook mee in aanraking. Wat betekent de WMO voor leden van PCI’s, diakenen, pastores en vrijwilligers die mensen bezoeken, leden van diaconale werkgroepen? Daarover gaat het op deze avond. Spreekster is mevrouw Madelon van der Leest, beleidsmedewerker welzijn van de gemeente Stede Broec. Na de pauze zullen we ons buigen over de vraag: hoe kijken we vanuit de kerken naar de WMO en welke kansen en mogelijkheden biedt de WMO?
Organisatie: Dekenaal Centrum Hoorn, diaconale werkgroep classis Hoorn-Enkhuizen, PCI Bovenkarspel en Sociaal Beraad Enkhuizen.
Informatie en opgave Dekenaal Centrum, Postbus 7, 1620 AA Hoorn, telefoon (0229) 214 941, e-mail: diaconie-dekenaat.hoorn@planet.nl
Minimabeleid in de gemeente Hoorn
Op 13 en 14 december organiseerde de Gemeente Hoorn een 2 tal voorlichtingsbijeenkomsten voor allerlei maatschappelijke organisaties, waaronder de kerken. Doel van deze bijeenkomsten was om het gemeentebeleid inzake de minima eens goed over het voetlicht te brengen. De Gemeente Hoorn wil de minima (wat een naar woord eigenlijk) goed informeren over de verschillende ondersteuningsmogelijkheden. Via de website kunnen mensen een snelle inkomenstest invullen die hen binnen een minuut laat zien of ze misschien in aanmerking komen voor bijvoorbeeld bijzondere bijstand, vergoedingen uit het sport- en cultuurfonds of een langdurigheidstoeslag. In ieder geval werkt de Gemeente Hoorn actief aan een goede PR, waardoor meer mensen op de hoogte komen van de mogelijkheden tot financiële ondersteuning.
De Stichting Voedselbank West-Friesland
Het gaat goed met de Voedselbank West-Friesland: er zijn inmiddels 70 gezinnen die gebruik maken van de voedselpakketten, er is voldoende voedsel en de organisatie draait goed.
In ieder geval blijkt de Stichting in een duidelijke behoefte te voorzien. Op zaterdag 24 februari werd er in Enkhuizen een inzameling van voedsel gehouden. Deze was noodzakelijk omdat er een tekort zou ontstaan aan de hoogst noodzakelijke levensmiddelen, zoals aardappelen, rijst etc. De actie is zeer succesvol verlopen.
DiaconAction, een succesvol project
Jongerenwerkers weer tevreden met het resultaat
Het was weer helemaal te gek!
Net als in vorige jaren is DiaconAction 2006 een leuk weekend geworden voor meer dan 1000 jongeren in heel Nederland. Die duizend tieners hebben zich in het weekend van 17, 18 en 19 november op allerlei manieren ingezet voor mensen in hun eigen directe omgeving. Dat varieerde van konijnenhokken maken op een zorgboerderij tot het (mede)organiseren van een eucharistieviering voor Poolse mensen die in ons land werken.
De organiserende jongerenwerkers hebben er hard aan gewerkt, met Karin Blaauw als onverwoestbare inspirator. Het resultaat mag er zijn. Deden er in het eerste jaar 40 jongeren mee uit de regio Hoorn, in 2005 waren dat er al 400 in het hele bisdom en zelfs een paar daarbuiten. In november 2006 zijn er ruim 1000 jongeren aan de slag gegaan in Noord Holland, maar zeker ook in het bisdom Rotterdam, Breda en Den Bosch en ook in het Aartsbisdom, meerspeciaal in de ode omgeving van Deventer.
Diaconie is een aspect van het kerkelijk leven dat, zoals u weet, vaak in alle stilte vorm krijgt.
Dat moet ook, want er zijn vaak privacygevoelige zaken bij aan de orde. Des te aardiger is het dat via DiaconAction dat aspect van kerk zijn zo flitsend aan het licht komt. We willen graag alle PCI’s die achter de leidinggevenden en de jongeren hebben gestaan hartelijk bedanken voor de support, die soms van morele en soms van financiële aard was. Wij van onze kant, willen de vrijwilligers en de jongeren die zich hebben ingezet, ook op deze plek een geweldige pluim geven.
Mede namens Karin Blaauw en Lucien Duijves, heel veel dank.
Ton Heijboer
Hulpfonds voor maatschappelijk werk in Oostelijk West-Friesland
Wat is het hulpfonds?
Het hulpfonds is in 1989 opgericht door een afvaardiging van de Rooms-katholieke, de gereformeerde kerk en de hervormde gemeentes in oostelijk West-Friesland met als doelstelling:
financiële nood te lenigen van natuurlijke personen, die binnen het werkgebied hun hoofdverblijf hebben, indien deze hulp naar het oordeel van de stichting bijdraagt tot het opheffen van knellende situaties en voor zover deze hulp elders niet kan worden verkregen;
het financieel steunen van zich binnen het werkgebied bevindende projecten op maatschappelijk gebied waarvoor van overheidswege of anderszins geen of onvoldoende middelen ter beschikking worden gesteld;
De inkomsten:
Jaarlijks worden de p.c.i’s ( parochiële caritas instellingen) en de diaconieën aangeschreven met een verzoek om een bijdrage. In 2005 is er een schenking ontvangen
De aanvragen:
zijn voor het merendeel afkomstig via de in de regio werkzame instellingen voor maatschappelijk werk. Daarnaast komen ook verzoeken binnen via de wijkverpleging of plaatselijke p.c.i’s en diaconieën. Deze tussenpersonen kunnen de naam van de betrokkenen weglaten uit de aanvraag zodat de aanvrager anoniem kan blijven.
De schriftelijke aanvragen worden door het bestuur getoetst aan een aantal criteria en na onderlinge motivatie al dan niet toegekend. De belangrijkste criteria zijn: of er sprake is van een minimaal inkomen en of de aanvraag een 1e levensbehoefte betreft. Er worden geen leningen afgesloten.
Enkele situaties waarin een vergoeding is toegekend:
de stichting Hulpverlening vanuit de West-friese Kerken verstrekt kleine bedragen voor de kosten van eerste levensonderhoud c.q. broodnood aan mensen die in crisissituatie verkeren. Deze kosten worden door het Hulpfonds vergoed.
Leefgeld om een periode te overbruggen voordat de uitkering in orde gemaakt is
Dreigende uithuiszetting agv grote huurachterstand
Dreigende afsluiting van de nutsvoorzieningen
Een tweedehands fiets i.v.m vervoer naar onderwijsinstelling
Enkele noodzakelijke huishoudelijke artikelen ( o.a. bedden en wasmachines)
Om welke bedragen gaat het?
In 2004 waren er 30 toegekende aanvragen met een totaal som van € 15.556,-
In 2005 waren er 35 toegekende aanvragen met een totaal som van € 19.235,-
In 2006 waren er 20 toegekende aanvragen met een totaal bedrag van ongeveer € 10.000,-
Jaarvergadering:
Deze wordt gehouden op maandag 19 maart om 20.00 uur in een van de zalen van het Gereformeerd Kerkelijk Centrum het Octaaf, J.D. Pollstraat 1 te Hoorn.