Hij deed dit in een stampvolle kerk, een kerk 25 jaar geleden door hem gebouwd en nu het décor voor een prachtige viering.
De bisschop uit zijn diocees was aanwezig en assisteerde evenals een bisschop uit een naburig diocees, een persoonlijke vriend. Vijf familieleden uit Holland waren eveneens aanwezig om dit mooie feest mee te vieren.
Waarom die aanhef in het Portugees boven dit artikel, denkt u misschien? Wel, exact de helft van zijn leven heeft hij doorgebracht in Brazilië en heeft hij zich ingezet voor de meest kwetsbaren in die samenleving: de kinderen.
Laat ons eerst kennis maken met Henk Helsloot en wat vertellen over zijn leven en werk in Holland.
Geboren 12 februari 1930 als helft van een tweeling in Aalsmeer groeide hij op tussen zijn 8 broers en zussen op de bloemenkwekerij van zijn ouders en kwam al gauw het verlangen bij hem op om aan het seminarie van Hageveld te gaan studeren voor priester. Broers had hij tenslotte genoeg die kweker konden worden!
Zijn studie werd onderbroken door de tweede wereldoorlog In het laatste jaar van de oorlog kreeg hij les kreeg van een missiepater uit zijn parochie Bovenkerk en daar werd al de kiem gelegd voor zijn verlangen om in een ontwikkelingsland aan de slag te gaan.
In 1956 leidt de studie tot zijn wijding tot priester in de Kathedrale Basiliek te Haarlem door de toenmalige Bisschop mgr. Huibers. Zoals gebruikelijk in die tijd was een dergelijke priesterwijding voor de hele parochie één groot feest met als absoluut hoogtepunt zijn “eerste H. Mis”.
Hierna kreeg Henk zijn eerste parochie toegewezen; Nes aan de Amstel, dicht bij huis dus. In september 1956 begon hij aan zijn eerste baan als kapelaan, haalde de jeugd uit de polder bij elkaar en nam het initiatief voor een katholieke kleuterschool en vond toen, dat de Nes al braaf genoeg was, hem best kon missen en vertrok naar Heiloo. In de H. Willibrord parochie, waar hij 5 jaar actief is geweest heeft hij zich met name ingezet voor de jeugd; zeer bekend werd de OPC club, jongeren die oud papier ophaalden, waarvan de opbrengst bestemd was voor eigen activiteiten en ook voor missie en charitatieve doeleinden. De Ajawasi actie, de aanschaf van zendapparatuur voor paters in Nieuw-Guinea was er een van. Er volgde overplaatsing naar de St. Nicolaas in Amsterdam en ging daar verder waar hij in Heiloo gebleven was, de jeugd motiveren en van de straat halen. De ruimte onder de kerk werd opgeschoond, ingericht als jeugdhonk en gebruikt voor dansavonden, film op zondag en andere jeugdactiviteiten. Ook organiseerde hij in de vakanties weekenden buiten de stad voor veelal arme kinderen. Toen volgde na anderhalf jaar overplaatsing naar Hilversum en dit zou zijn laatste standplaats zijn in Nederland. Van mgr. Zwartkruis kreeg hij toestemming om naar Brazilië te vertrekken om in dienst van het bisdom zijn priesterwerk daar voort te zetten. Hij meldde zich bij de bisschop van Sao Paolo en kreeg 2 parochies toegewezen. Hij probeerde zo snel mogelijk zich de Portugese taal eigen te maken.
Toen de parochies zelfstandig konden werken kreeg Henk het verzoek van de bisschop om in een kleine stad een nieuwe parochie op te bouwen. Het was Capão Bonito, een heel snel groeiende stad met een gigantische werkeloosheid en daarmee gepaard gaande armoede. Hij heeft er weer, met hulp uit Holland, kerken gebouwd en er een bloeiende parochiegemeenschap van gemaakt met ongeveer 20.000 parochianen. Hij was erg onder de indruk van de armoede en ondervoeding van de kinderen en wist met gelden uit Holland een perceel van 7 hectare te bemachtigen en ging aan de gang om de ergste nood voor die kinderen te ledigen door gebouwtjes te plaatsen waar die kinderen gewassen, gevoed en medische zorg konden krijgen. Op dit sociale centrum komen inmiddels ruim 500 kinderen in de leeftijd van 0 tot 15 jaar, ze komen uit de achterstands wijken, worden met bussen naar het centrum gebracht, gaan onder de douche, krijgen schone kleren aan, terwijl hun eigen kleren worden gewassen, krijgen een ontbijt, de helft van de dag gaan de grotere kinderen naar school en de rest van de dag nemen ze deel aan activiteiten op het centrum. Om vijf uur gaan ze weer naar hun ouders. Sinds kort is op verzoek van de gemeente en justitie op zijn terrein een huis gebouwd, deels gefinancierd door een grote Braziliaanse maatschappij, voor 40 kinderen die door de rechtbank aan het ouderlijk gezag onttrokken zijn en variëren van 1 tot 14 jaar. Deze jeugd heeft al zo veel meegemaakt dat het voor hen een verademing is om in een liefdevolle omgeving op gevangen te worden waar ze medisch en psychologisch begeleid worden en onderwijs krijgen. Ze verblijven dan ook dag en nacht op het centrum. Padre Henrique, zoals Henk algemeen wordt genoemd, wordt door die kinderen op handen gedragen. Nog steeds is Henk Helsloot volledig actief; zijn belangrijkste motivatie om door te gaan zijn de kinderen. In de weekenden gaat hij voor in de Eucharistie, Hij leidt de Eerste communievieringen en doet de catechisatie voor de kinderen. In de avonden van de week leest hij de H. Mis in de kapellen in de buitenwijken van de stad. En op het centrum behartigt hij de personele zaken en onderhandelt hij met de Staat en gemeente. Hoewel de meeste kosten nu vergoed worden door voornoemde instanties blijven uitbetalingen soms te lang weg of komen helemaal niet binnen, waardoor het sociale centrum toch regelmatig is aangewezen op steun uit Nederland, daarom is steun van de stichting “Handreiking over Oceanen” nog steeds nodig. Mocht u onder de indruk zijn gekomen van dit prachtige werk voor de kinderen van CapaoBonito en wilt u dit doel steunen, dan kunt u een donatie overmaken op bankrekeningnummer 675.810.159 t.n.v. de stichting, welke is gevestigd in Hoofddorp.
Op 17 september tenslotte zal Henk Helsloot in Bovenkerk, zijn oorspronkelijke parochiekerk, voorgaan in de Eucharistie, geassisteerd door mgr.Punt uit dankbaarheid ter gelegenheid van zijn 50 jarig priesterfeest. Daarna zal er in het Noorddamcentrum gelegenheid zijn hem te ontmoeten en een indruk te krijgen van zijn levenswerk in Brazilië.
Namens de voorzitter van de Stichting “Handreiking over Oceanen” |
Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters |
Voor het laatst gewijzigd: |