Berichten diaconie Oktober 2006 18 oktober 2006

Algemeen | Dekenaat Hoorn | Dekenaat Haarlem-Beverwijk | Dekenaat Amsterdam

Naar boven

Oriëntatiebijeenkomsten voor nieuwbenoemde pci-bestuurders

Op 31 oktober om 20.00 uur ( in Heiloo) en op 1 november om 14.00 uur ( in Haarlem) vinden er oriëntatie-bijeenkomsten plaats voor nieuwbenoemde pci-bestuurders. Er wordt dan o.a. informatie gegeven over het diocesane beleid m.b.t. de diaconie, en over de taken waarvoor pci’s gesteld zijn. Als het goed is hebben alle nieuwbenoemde personen hiervoor een uitnodiging gehad. Als u er per abuis geen gehad hebt, kunt u zich alsnog aanmelden voor een van deze bijeenkomsten bij P.H. Stolwijk Tel. 023-5112600 of per e-mail: pstolwijk@bisdomhaarlem.nl

Vivatur

Het jongeren opvang project Vivatur draait nu intussen al bijna een jaar. De bezettingsgraad bedraagt al weer enige tijd 100%, wat betekent dat de twee huizen helemaal vol zitten. Eind november vindt er weer een werkbezoek aan een van de huizen plaats, waarvoor alle pci’s inmiddels een uitnodiging hebben ontvangen. Dit werkbezoek is inmiddels volgeboekt. In april of mei zal er weer een werkbezoek georganiseerd worden.

Oecumenische werkdag

In februari 2006 was er een oecumenische werkdag voor pci-bestuurders en diakenen van de protestantse kerk over de WMO.

Op zaterdag 3 februari 2007 zal er weer een dergelijke worden gehouden, en ditmaal met als thema “.. Ik had honger…” over voedselbanken. Inmiddels zijn er al ca. 10 van dergelijke voedselbanken in ons bisdom, en in verschillende plaatsen zijn ook pci’s en protestantse diaconieën daarbij betrokken.

In de loop van december kunt u een uitnodiging met nadere informatie over deze werkdag verwachten.

Week zonder geweld

Vanaf zaterdag 25 november tot en met 1 december vindt de internationale VN week over de uitbanning van geweld tegen vrouwen plaats. Voor informatie over activiteiten in deze week kunt u contact opnemen met: info@weekzondergeweld.nl

Handboek arbeid en kerk

Eind september is het nieuwe handboek “Arbeid, zin en geloof” gepresenteerd door het arbeidspastoraat DISK. Allerlei situaties van betaalde en onbetaalde arbeid komen erin aan de orde: (jeugd)werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en verarming. Maar u vindt er ook werkvormen aan rond een diaconaal huisbezoek en een diaconale klussendienst.

Het boek is uitgegeven bij Kok, Kampen en kost 45 euro. U kunt het in de boekhandel kopen, maar ook rechtstreeks bij Disk: info@disk-arbeidspastoraat.nl of tel.073-612 82 01

Brood en Dank

Onder deze titel organiseert de provinciale oecumenische werkgroep Landbouw, Economie en Levensbeschouwing op woensdag 1 november a.s. een werkdag in de Taborkerk in Purmerend. Deze dag gaat over ons voedsel.

U kunt zich voor deelname aan deze dag opgeven bij Fons Ruijter, De Zwaanstraat 17, 1949BC Wijk aan Zee of: BA-eibadiskfr@hetnet.nl

Bezinnings- en ontmoetingsdag

Op donderdag 16 november is er in Utrecht een bezinningsdag over “duurzaam consumeren in mondiaal perspectief”. De laatste tijd is er veel belangstelling voor het milieu en de klimaatsveranderingen, mede vanwege de film van Al Gore. Deze problematiek zal ook op deze dag aan de orde komen. De dag wordt georganiseerd door de Projectgroep Kerk en Milieu van de Raad van kerken Nederland. Meer informatie kunt u vragen bij het secretariaat van de werkgroep, Tel. 030-236.15.00 of oikos@stichtingoikos.nl Daar kunt u zich ook opgeven. Deelname is gratis.


Naar boven

Dekenaat Hoorn

Stichting Voedselbank West-Friesland

Op 14 september is de Voedselbank West-Friesland van start gegaan. Na een half jaar intensieve voorbereiding kunnen de eerste klanten hun wekelijks voedselpakket komen ophalen. Op 5 oktober is een oecumenische informatieavond voor Pci’s, diaconieën en maatschappelijke organisaties georganiseerd. Doel van deze avond was om informatie te geven over het doel en de werkwijze van de Voedselbank.
Daarnaast zijn we met elkaar in gesprek gegaan over de rol van de kerken in deze problematiek.

Peter de Vries, voorzitter van de Stichting Voedselbank West-Friesland zette zeer duidelijk uiteen wat de doelstelling is van de voedselbank, wat de criteria zijn om voor voedselhulp in aanmerking te komen en hoe de werkwijze is. Er werden heel wat vragen gesteld en beantwoord over de dagelijkse gang van zaken, maar ook over de oorzaken en achtergronden van de problematiek van armoede. Belangrijk onderdeel was ook het gesprek over de rol van de kerken: van Pci’s en diaconieën in deze problematiek. We concludeerden dat ondersteuning van de voedselbank een zeer zinvolle zaak is. Noodhulp is vaak heel erg hard nodig. Daarnaast is bezinning op dit thema van groot belang. Helpen is goed maar onder protest. Er moet daarnaast ook worden gekeken naar mogelijkheden voor structurele oplossing van het armoedevraagstuk in ons rijke Nederland. Ook hierin kunnen de kerken een rol vervullen.

Regiobijeenkomsten voor Pci's

Tijdens het najaar zullen de Pci’s in de regio weer bijeenkomen voor hun jaarlijkse bijeenkomst. Aan de orde zullen komen:

Cursus voor nieuwe leden van Pci-besturen

Op 1-8 en 15 november wordt een cursus georganiseerd voor nieuwe leden van Pci-besturen. Aan de orde komen o.a. de volgende onderwerpen:

Dekenaal diaconaal weekend

In het dekenaat is een werkgroep opgericht die zich bezig gaat houden met het dekenaal diaconaal weekend. Een diaconaal weekend heeft als doelstelling om de diaconie op een vast tijdstip in het jaar centraal te stellen. Tijdens dit weekend kunnen de diaconale werkgroepen en de Pci’s zich presenteren. Zo wordt zichtbaar gemaakt wat er aan diaconie gebeurt in de parochie/ regio. Er wordt een thema gekozen waarbij aandacht wordt gevraagd voor de noden in de samenleving. Vanuit het dekenaat zal ondersteuning worden geboden door informatie te geven over het thema en suggesties voor de liturgie en andere activiteiten.

Maretty Schaap


Naar boven

Dekenaat Haarlem-Beverwijk

Diaconie in beweging

De afgelopen maanden zijn bijzonder druk geweest voor de diaconale werkorganisatie van het voormalige dekenaat Haarlem – Beverwijk, thans een subregio van het Dekenaat Midden. De inrichting van dit nieuwe dekenaat stelt bestuur en medewerkers voor een nieuw uitdaging. Vanaf deze plaats willen wij Deken Ton Cassee van harte feliciteren met zijn benoeming als Kannunik. Wij hopen dat deze functie hem evenveel plezier geeft.

Armoede

Steeds vaker werden de PCI’s gevraagd bijdragen te leveren aan de kosten van levensonderhoud van personen en gezinnen. Langzaam maar zeker werden door de vragen de effecten van het veranderende sociale beleid van de overheid zichtbaar. Steeds grotere groepen mensen worden getroffen grofweg kan men zeggen dat iedereen met een inkomen gelijk aan of lager dan 150% van het netto minimumloon problemen ervaren om maandelijks rond te komen van het inkomen. De stille armoede neemt diaconaal merkbaar toe.
Overal in het dekenaat wordt samenwerking gezocht en gevonden met diaconale instellingen van andere kerken. In Beverwijk is recent een gezamenlijk noodfonds opgericht in navolging van reeds bestaande fondsen in o.a. Haarlem en Heemskerk. In de regio Zaanstreek wordt in gezamenlijkheid gewerkt aan de uitbouw van het Interkerkelijk Diaconaal Bureau naar een service organisatie vergelijkbaar met het regionaal Diaconaal Centrum IJmond Noord.
Ook de voedselbanken in de regio voorzien in een groeiende behoefte van mensen om tijdelijke ondersteuning van het beschikbare budget om boodschappen te doen. Het ‘succes’ van de voedselbanken is een duidelijke graadmeter voor de sociaal economische ontwikkeling van de samenleving. Ook hier geldt dat de betrokken kerken helpen onder protest.

Trainingen

Vanuit het Regionaal Diaconaal Centrum zijn de laatste twee maanden weer trainingen op locatie verzorgd voor vrijwilligers in de IJmond en Zaanstraak. Aan de trainingen namen in totaal meer dan dertig personen deel. De eerstvolgende training zal voorjaar 2007 worden gehouden bij voldoende deelname per regio. Aanvragen voor de training zijn welkom.

Schuldhulpverlening

Een jaar na de oprichting van de diaconale stichting voor schuldhulp Van Rood Naar Groen wordt een nieuwe weg ingeslagen. Het accent komt te liggen op het voeren van civiel bewind omdat deze activiteit het beste aansluit bij het behartigen van belangen van hulpvragers. De exacte vormgeving van de nieuwe werkorganisatie is bij het schrijven van dit artikel nog niet geheel bekend maar gewerkt wordt aan een dekenaat brede organisatie met meerdere vestigingspunten en een breed bestuur van de kerken en ter zake deskundigen.
De stichting WIN Nederland ziet eveneens de afgelopen maanden het aantal gebruikers van het servicepakket snel toenemen en constateert dat de behoefte om kosten te besparen geldt voor bewoners uit vrijwel alle regio’s in Nederland met een accent op de Randstad.

De WMO

De komende Wet Maatschappelijke Ondersteuning is voor veel PCI’s en parochies nog te ondoorzichtig om gericht iets mee te kunnen doen. Wel is duidelijk dat bestedingen vanuit deze wet door gemeenten net als b.v. bijzondere bijstand jaarlijks getoets kunnen worden op wijze van (onder) besteding van beschikbare budgetten en het eventuele effect binnen de eigen gemeente en hoe het gemeentelijk beleid zich verhoudt tot de aanpalende gemeente.
Ook hier kan de door de gezamenlijke kerken opgestelde richtlijnen voor helpen onder protest een leidraad zijn voor de betrokken diaconale organisaties en geloofsgemeenschappen.

Wijnand Prins


Naar boven

Dekenaat Amsterdam

Nieuws uit het dekenaat Amsterdam

In de laatste nieuwsbrief konden we vanuit het Amsterdamse melden dat Henk van Middelaar de dekenale medewerker die ook een deel van zijn werktijd aan de coördinatie van de dekenale diaconie besteedde van zijn welverdiende pensioen was gaan genieten.
Maar de karavaan trekt verder en de nood van mensen houdt niet op als er een functionaris met pensioen gaat.
Dus hielden we eind april onze halfjaarlijkse plenaire vergadering, waarin de vertegenwoordigers van de Amsterdamse regio’s overleggen met elkaar en zo komt het beleid van de DRDA tot stand.
Ook werden we in het tweede deel van die bijeenkomst geïnformeerd over de WMO en wat dat voor kerkelijke diakonale groepen en Pci’s zou kunnen betekenen. Het was een nuttige informatieve avond.

En rondkijkend in het dekenaat ontdek je dat er na de vakantiemaanden toch weer allerlei activiteiten van de grond komen.
In de regio Nieuw west bestaat al ruim 3 jaar de goede gewoonte om elk half jaar als Pci’s bij elkaar te komen en ervaringen uit te wisselen of te bezien hoe samen kan worden overlegd met de andere kerken en eventueel de deelraad.
Deze keer heeft de groep samen gekeken naar een Kruispuntreportage van de KRO over de San Egidio gemeenschap en haar activiteiten in Antwerpen. Misschien een goed idee ook voor andere regio’s waar men soms zoekt naar een goed uitgangspunt voor gesprek op zo’n Avond. De DVD is bij de KRO te bestellen.

In Diemen heeft de PCI sponsors gezocht voor ondersteuning van ouders voor wie de kosten aan het begin van het schooljaar misschien wel erg hoog zijn. Het blijkt dat als je zo iets heel concreets vraagt via je parochieblad parochianen bereid zijn dat financieel te ondersteunen. De penningmeester van de PCI ontving voor dat doel enkele overschrijvingen.

In de Vredesparochie bestaan plannen om samen met de andere kerken en geloofsgemeenschappen een actie op te zetten ter bestrijding van de Armoede in de Pijp en omgeving.

Van de beheerscommissie van het Noodfonds werd de eindafrekening over het afgelopen jaar ontvangen. Juist mensen die minder goed thuis zijn in de Nederlandse wet en regelgeving of die zelfs geen recht hebben op een uitkering komen toch geregeld in de problemen en het is goed dat de gezamenlijke Pci’s dan te hulp kunnen schieten.

18 oktober zal de nieuw benoemde deken van het dekenaat Zuid op de plenaire vergadering van de DRDA toelichting komen geven op de nieuwe structuur die gaat ontstaan ook met betrekking tot de diaconale actie en de PCI’s in de regio.
Maar we hopen wordt dan nog dit jaar de nieuwe functionaris voor diaconale activiteit in de regio benoemd met wie we dan samen invulling kunnen geven aan de diaconale opdracht die we hebben.

Onze collega’s van de PKN verhuisde afgelopen maand naar een nieuw onderkomen waarmee ze eigenlijk weer terug zijn op een plek waar de diaconie vanuit de Protestantse kerken startte. Ze zitten op Nieuwe Herengracht 18 achter het oude Amstelhofverpleeghuis. We wensen hen alle goeds toe in hun nieuwe behuizing.

Tom van Meijgaarden

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: