Crisispastoraat bij een ramp

10 oktober 2006

Het R.K. Justitiepastoraat heeft op 12 oktober zijn jaarlijkse beleidsdag. Dit jaar staat voor de katholieke pastores het pastoraat bij rampen centraal. Als er grootschalige incidenten plaatsvinden zoals de rampzalige brand in het cellencomplex Schiphol-Oost of andere ingrijpende gebeurtenissen binnen inrichtingen van justitie (bijv. een suïcide), is pastorale aanwezigheid wenselijk en noodzakelijk. De rol van de geestelijke verzorging en de pastorale aanpak zijn daarbij van niet te onderschatten belang. Om in de toekomst beter voorbereid te zijn, staat deze thematiek centraal op de beleidsdag voor de pastores, werkzaam bij justitie.

Tijdens de beleidsdag komen verschillende sprekers aan het woord.

  • Pastoraal werker M.Zandstra, vorig jaar zeer nauw betrokken bij de nazorg op het cellencomplex Schiphol Oost, verzorgt de opening, en vertelt over zijn ervaringen bij de brand.

  • Beleidsmedewerkster van Impact , mw. A.M. de Ruijter spreekt over coördinatie van zorg bij rampen en de rol van de geestelijk verzorgers in deze zorg.

  • Oud-pastoor van Volendam, J. Berkhout verhaalt over zijn ervaringen bij de Volendambrand van 2001.

  • Afsluitend is er een paneldiscussie, waar naast genoemde personen ook mw. M. Brandsma, wrn. directeur concernstaf uitvoerend beleid Dienst Justitiële Inrichtingen aan deelneemt, en hoofdpredikant bij justitie dhr. J. Eerbeek.

Na afloop van de beleidsdag geeft het r.k. justitiepastoraat bij monde van hoofdaalmoezenier Van Iersel een persverklaring uit welke te lezen zal zijn op www.gevangenispastor.nl

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: