Mgr. Van Burgsteden: Wijding viri probati niet de weg 4 november 2005

Mgr. Van Burgsteden ziet het priesterschap voor gehuwde mannen boven de 55 niet als een oplossing voor het priestertekort die het onderzoeken waard is. “Dat is niet de weg,” zei hij gisteren tegen 130 werkers in het pastoraat op het Sint-Janscentrum in Den Bosch. Hij refereerde aan een uitspraak van twee orthodoxe priesters tijdens de synode over de eucharistie, die wel gehuwd mogen zijn maar dit voor de RK-Kerk niet als een oplossing zagen.

In afwachting van priester
Over de viering van de zondag zei hij: “Wanneer ik in andere werelddelen zie hoe de zondag gevierd wordt, dan voel ik me hier arm.” In Afrika staat volgens hem de eucharistie in het middelpunt van het leven. “Mensen hebben er drie tot vijf uur lopen voor over. En wanneer er geen mis is, dan houdt een catechist ‘in afwachting’ van een priester een woord- en gebedsviering.”

In afwezigheid van priester
“Een eucharistieviering en een woord- en communiedienst zijn niet gelijkwaardig,” stelde Van Burgsteden. “We moeten spreken over een viering ‘in afwachting' van een priester in plaats van ‘in afwezigheid’ van een priester.”

Rationalisme voorbij
Volgens de hulpbisschop is de tijd van het rationalisme over de eucharistie voorbij. “We moeten de tekenen beter uitleggen en toegankelijk maken via bijvoorbeeld de kunst.” Ook pleitte hij voor een promotie van de eucharistische aanbidding.

Eucharistie meer dan communie
Over de pijn die gescheiden en hertrouwde mensen ervaren wanneer ze niet te communie mogen zei hij dat de communie één onderdeel is van het sacrament van de eucharistie, een sacrament waaraan ze op zich dus wel mogen deelnemen. “Het lijkt alleen nog maar te gaan over de toegang tot de communie”, aldus de hulpbisschop. (Katholieknederland.nl/Wim Peeters)

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: