7e Internationale Gebedsdag Vrouwe van alle Volkeren 4 mei 2005

In Amsterdam zal op zaterdag 7 mei een gebedsdag gehouden worden ter ere van de Vrouwe van alle Volkeren, de titel waaronder Maria in Amsterdam verschenen is. Sinds 1997 behoren deze gebedsdagen tot de grootste katholieke evenementen in Nederland, waar bisschoppen, priesters en gelovigen uit alle landen van de wereld aan deelnemen. Ook dit jaar worden weer circa 10.000 pelgrims uit vele landen verwacht.

De verering van de 'Vrouwe van alle Volkeren' gaat terug op verschijningen van Maria in de jaren 1945-1959 in Amsterdam. Op 31 mei 2002 werd de authenticiteit (de bovennatuurlijke oorsprong) van deze verschijningen erkend door de bisschop van Haarlem.

Programma
Het ochtendprogramma heeft als hoogtepunt de Eucharistieviering en sluit aan bij het Jaar van de Eucharistie, afgekondigd in oktober 2004 door Paus Johannes Paulus II. Uiteraard zullen naast Mgr. Punt de vele aanwezige bisschoppen en priesters concelebreren.

Het middagprogramma brengt als nieuw een oecumenisch en interreligieus element: orthodoxe en protestantse christenen getuigen hoe Maria voor hen een weg naar Christus kan zijn. Onder andere ds. Herman F. de Vries uit Ternaard (Fr.) zal over dit onderwerp spreken vanuit zijn pas verschenen boek.

Tevens zullen er bijdragen zijn vanuit niet-christelijke godsdiensten, zoals de joodse, islamitische en ook boeddhistische. Ook zij ontdekken Maria - naar de woorden van Paus Johannes Paulus II - steeds meer als hun universele geestelijke moeder.

De Birmese rk-aartsbisschop Charles Maung Bo zal spreken over de verering van de Vrouwe van alle Volkeren in zijn boeddhistische vaderland Birma (Myanmar).

De Indiase rk-bisschop Devadas Ambrose Mariados houdt een toespraak over 'De tsunami en de Moeder van Vailankanni'. Daarin gaat hij in op het grootste Mariabedevaartsoord, gelegen in zijn bisdom Tanjore, waar gelovigen van verscheidene godsdiensten Maria vereren

Op deze gebedsdag worden de getuigenissen afgewisseld door muziek uit de verschillende landen, waardoor het voor Nederland een uniek katholiek evenement is.

De toegang is vrij.

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: