Eerste Tiltenberglezing over Europa en de Islam 16 mei 2004

Het gesprek met de Islam staat hoog op de agenda van de Kerk. Vrijdag publiceerde de Pauselijke Raad voor de Migranten en Reizenden de Instructie Erga Migrantes Caritas Christi (“Jegens de Migranten de Liefde van Christus”) waarin met name wordt ingegaan op de houding van de christen tegenover de islam.

In de Tiltenberg in Vogelenzang wordt op woensdag 30 juni a.s. van 15.00 - 18.00 uur een openbare conferentie gehouden. De middag wordt georganiseerd door Het Willibrordhuis, de priester- diaken- en catechistenopleiding van het bisdom Haarlem. Bij deze gelegenheid zal de eerste Tiltenberg-lezing worden gehouden door prof. dr. Samir Khalil Samir s.j. rond het thema “Europa en de Islam, een ontmoeting en een uitdaging”. De lezing wordt gehouden in het Engels. De Tiltenberg-lezingen zijn gericht op een breder publiek van studenten, priesters, diakens, pastoraal werkenden en geïnteresseerden.

De gast van deze middag is Prof. dr. Samir Khalil Samir s.j., een Egyptenaar met Italiaans paspoort. Hij is hoogleraar aan de Universiteit “Saint Joseph” van Beiroet. Hij werd in 1938 geboren in Caïro en ontving zijn opleiding in Frankrijk en Nederland. Daardoor kan hij nog steeds het Nederlands begrijpen. In Beiroet heeft hij het Centres de Documentation et de Recherches Arabes Chrétiennes (CEDRAC) gesticht. Hij was “visiting professor” aan de universiteit van Cairo, de Sophia Universiteit in Tokio, de Universiteit van Georgetown in Washington en de universiteiten van Graz (Oostenrijk), Betlehem (Palestina) en Turijn (Italië). Hij is uitgever van de reeks Patrimoine arabe chrétien, waarin sinds 1978 dertien delen zijn verschenen. Hij is als uitgever, directeur of adviseur betrokken bij de uitgave van verschillende wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van Arabische studies en voorzitter van de International Association for Christian Arabic Studies. Prof. Samir is auteur van een twintigtal boeken en rond de vijfhonderd wetenschappelijke artikelen over de Islam en het christelijk oosten.

In de eerste Tiltenberg-lezing zal hij ingaan op de vraag wat de ontmoeting met de Islam voor Europa betekent en welke uitdagingen daarin liggen.

Het gebouwencomplex en het terrein van De Tiltenberg is vorig jaar door het bisdom Haarlem aangekocht ten behoeve van de priester- de diaken en catechistenopleiding. Na een grondige renovatie die in september zal beginnen, wordt het complex medio 2005 als zodanig in gebruik genomen. Tot de bouwperiode begint vinden er allerlei activiteiten plaats, zoals bijeenkomsten van het bisdom (presentatie van de nota “Nieuwe tijden, nieuwe wegen”, receptie bij het priesterfeest van de beide Bisschoppen), bezinningsweekenden, bijeenkomsten van de priesterstudenten en jonge priesters, een weekend voor jong-gehuwden, jongerenactiviteiten en kinderkampen.

De bijeenkomst is in principe gratis toegankelijk voor wie zich tevoren heeft aangemeld; er wordt een vrije bijdrage gevraagd.
Men kan zich inschrijven bij het seminarie, Bekslaan 11, 2114 CB  Vogelenzang, via e-mail: post@willibrordhuis.nl of fax: 023-5846721

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters


Voor het laatst gewijzigd: