Brief aan informateurs
Bisschoppen vragen meer respect voor menselijke persoon
2 april 2003

De Nederlandse bisschoppen vragen de overheid om "eerbiediging van de menselijke persoon centraal te stellen" in regelgeving en beleid. Zij komen met dit verzoek in een brief aan de kabinetsinformateurs Donner en Leijnse. De bisschoppen tonen zich bereid tot een gesprek hierover. "Kerk en staat zijn weliswaar van elkaar gescheiden, maar hebben wel degelijk een boodschap aan elkaar", aldus de brief.

De bisschoppen pleiten voor een ingrijpende aanpassing van de wetgeving inzake euthanasie, abortus en experimenten met embryo's "in het licht van het recht op leven dat ieder mens heeft vanaf de conceptie tot de dood", zo staat in de brief.

De grondslag voor de eerbiediging van de menselijke persoon wordt volgens de bisschoppen gelegd in het gezin als "hoeksteen van de samenleving". Zij bepleiten daarom een beleid waardoor het gezinsleven wordt beschermd en gestimuleerd en ouders voldoende tijd en financiële ruimte krijgen voor de opvoeding van hun kinderen.

'Moderne slavernij'
Extra zorg moet er zijn voor minderjarigen "op hun weg naar volwassenwording", aldus de bisschoppen. "Veel verlokkingen kunnen voor hen worden tot vormen van moderne slavernij. Zo dienen zij te worden beschermd tegen banalisering van de menselijke seksualiteit, tegen geweld en tegen verslaving aan nicotine, alcohol en drugs."

De bisschoppen beschouwen onderwijs- en godsdienstvrijheid als belangrijke voorwaarden voor de intellectuele en geestelijke ontwikkeling van de menselijke persoon. Met het oog daarop waarschuwt de Bisschoppenconferentie tegen het tornen aan het bestaansrecht van het bijzonder onderwijs en tegen "lichtvaardige beperking van geloofsuitingen die wellicht niet door iedereen worden gedeeld".

Medemenselijkheid
De bisschoppen doen in hun brief een oproep om de economie in dienst te stellen van de menselijke persoon en het algemeen welzijn. "De ontwikkeling van de economie dient in het teken te staan van sociale gerechtigheid en de beginselen van intermenselijke solidariteit", zo schrijven ze. "Bij de verslechterende economische omstandigheden mogen vooral niet de minst bedeelden onder ons uit het oog worden verloren, die al in de voorbije jaren van hoogconjunctuur aan de rand van de samenleving geraakten."

Ook vragen de bisschoppen om begrip voor en medemenselijkheid met de soms benarde positie van personen die niet over de Nederlandse nationaliteit beschikken. Zij doelen daarmee vooral op asielzoekers en de 'witte illegalen'. Internationaal betreft het de velen die door honger en andere omstandigheden in nood verkeren.

"Speciale aandacht", aldus de Nederlandse bisschoppen in hun brief aan de informateurs, "verdient in deze tijd het streven naar vrede en gerechtigheid. Hoezeer bepaalde staten het volkenrecht ook schenden, onderhandelingen en sancties moeten de middelen bij uitstek blijven om daaraan een einde te maken, niet oorlog." De oorlog in Irak komt in deze brief niet expliciet ter sprake, daar de Nederlandse bisschoppen zich al in verschillende eerdere verklaringen over deze kwestie hebben uitgelaten.

SRKK / persdienst bisdom / Wim Peeters


Voor het laatst gewijzigd: