Curie Bisdom Haarlem bezocht Rome 29 september 2003

Bij gelegenheid van de 150ste verjaardag van het herstel van de hiërarchie in het bisdom hebben de leden van de curie (het secretariaat en de overige ondersteunende diensten) van het bisdom Haarlem, samen met de bisschop, mgr. dr. J.M. Punt en zijn hulpbisschop mgr. J.van Burgsteden S.S.S. een kort bezoek gebracht aan Rome.

Jaarlijks is er voor de mensen die verbonden zijn aan de Haarlemse curie cum sua/suo een personeelsuitstapje van één dag, meestal binnen de grenzen van het eigen bisdom. Vorig jaar is dit reisje overgeslagen, om te sparen voor een bezoek aan Rome.

Foto: Bisdom Haarlem
Groepsfoto bezoek Curie Bisdom Haarlem aan Rome
Het hele gezelschap, inclusief partners, op het Sint-Pietersplein.

Hoogtepunten van het bezoek, dat duurde van donderdag 25 tot en met zondag 28 september, waren een rondleiding door de scavi, de opgravingen onder de Sint Pieter waar in de jaren vijftig het graf van Sint Petrus is gevonden, een eucharistieviering op het graf van de eerste paus, een bezoek aan de kazerne van de Zwitserse Garde, en de deelname aan de herdenkingsdienst met de paus, voor Paulus VI en Johannes Paulus I, bij hun beider vijfentwintigste sterfdag.

Een verrassing vormde de bekendmaking door de paus, tijdens het angelusgebed van zondagmiddag, van de creatie van 31 kardinalen, onder wie mgr. kan. Gustaaf Joos, van het bisdom Gent, het moederbisdom van Haarlem; als lid van het kapittel van Gent is de nieuwe kardinaal vaker te gast geweest in Haarlem.

Foto's: Bisdom Haarlem
Diashow
Diashow met een aantal foto's van de reis.

Een merkwaardige ervaring was de stroomstoring van zondagnacht. Het leverde, behalve gebrek aan koffie en vertraging bij de terugvlucht, weinig ongerief op.

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters


Voor het laatst gewijzigd: