Drie diakens voor Haarlem 25 januari 2003

De bisschop van Haarlem, mgr. dr. J.M.Punt, zal op zaterdag 25 januari de diakenwijding toedienen aan drie mannen. Zij vormen de eerste groep die zijn opleiding helemaal aan het grootseminarie van het bisdom Haarlem, het Willibrordhuis in Vogelenzang, heeft gevolgd.

De drie zijn: Theo van Stiphout (53) afkomstig uit Hilversum, werkzaam in de IT-branche; Ton Welling (63) uit Duivendrecht (momenteel woonachtig in Bunnik) die werkzaam was in reiswereld en onderwijs, en Loek van Kins (59) uit Limmen, die dit jaar nog werkt als beheersfunctionaris op Schiphol.

De drie zullen permanente diaken zijn, dat wil zeggen: zij bereiden zich niet voor op de priesterwijding: in dat laatste geval spreekt men van transeunte diakens. Met de drie wijdelingen komt de Haarlemse kring van permanente diakens op 24.

Het diakonaat is de eerste van de drie wijdingen: de beide andere zijn die tot priester en die tot bisschop. De diaken heeft een tweeledige taak: hij verkondigt het Woord en bedient de sacramenten van doopsel en huwelijk; daarnaast draagt hij zorg voor de medemens in sociaal, materieel en moreel opzicht.

In september vierden de Nederlandse diakens met een feestelijke studiedag in Hilversum het feit dat 25 jaar geleden de eerste permanente diaken in Nederland gewijd werd: ook dat betrof een Haarlemse diaken, Dirk Visser, die enige jaren geleden is overleden.

De wijdingsplechtigheid vindt plaats tijdens een pontificale eucharistieviering, die om half elf begint in de kathedrale basiliek van Sint Bavo in Haarlem.

Persdienst bisdom / Wim Peeters


Voor het laatst gewijzigd: