In 1924 stichtte pastoor mgr. L. Willenborg de begraafplaats Adelbert in Bloemendaal, ontworpen door Leonard Springer. Dom Paul Bellot ontwierp de achthoekige kapel, een kleurrijk 'Gesamtkunstwerk'. Het gebouw symboliseert de katholieke rituelen rondom het eeuwig leven. Bekende figuren als Godfried Bomans zijn hier begraven.
Terwijl de in 1917 opgerichte parochie Allerheiligste Drie-eenheid nog kerkte in een noodkerk, stichtte pastoor mgr. L. Willenborg in 1924 de parochiële begraafplaats Adelbert aan de Bloemendaalse Dennenweg, naar een ontwerp van de bekende landschapsarchitect Leonard Springer. De Franse Benedictijner monnik en architect Dom Paul Bellot werd in hetzelfde jaar gevraagd een kapel en toegangspoort te realiseren. De kapel diende tot 1953 voor de absoute, het katholieke uitvaartritueel, waarbij de priester de baar bewierookt en besprenkelt met wijwater alvorens deze ter aarde wordt besteld.
Met zijn achthoekige opzet gelijkt deze Adelbertuskapel op een doopkapel, waar de gelovige bij het doopsel de belofte van het eeuwig leven wordt gedaan. Bij de absoute wordt daar met de besprenkeling van het wijwater aan herinnerd.
De plattegrond van de kapel is gespiegeld om een centrale noord-zuid-as, waar de vooruitspringende hoofdingang (noordkant), de centrale plaats van de kist in de tegelvloer, het voormalige altaar en de uitgebouwde sacristie (zuidkant) deel van uitmaken. De sacristie heeft boven de ingang een klokkenstoel met luidklok.
Vanwege het eeuwfeest van de begraafplaats is een jubileumboek uitgegeven:
Tuin van rust en stilte. 100 Jaar R.K. begraafplaats Adelbert in Bloemendaal
Anja Krabben (tekst/foto) en
Frans Hanswijk (foto)
secretaris@begraafplaatsadelbert.nl
Te koop voor € 9,95
Dom Bellot heeft de kapel als een ‘Gesamtkunstwerk’ ontworpen, dat wil zeggen niet alleen de muren maar helemaal: van lichtkroon tot wijwaterbakje, van bidstoel tot kandelaar. De kapel kent een expressief en kleurrijk gebruik van baksteen, tegelwerk en glas-in-lood en geeft daarmee - in de woorden van Dom Bellot - uiting aan de vreugde van het hoopgevende christendom. De smeedijzeren kroonluchter in het midden van de kapel, speciaal voor deze kapel ontworpen, benadrukt deze functie. De glas-in-loodramen zijn afkomstig uit het atelier Joep Nicolas uit Roermond.
Naast bouwpastoor Willenborg zijn er in het bosrijke park schrijvers als Godfried Bomans (1971), Louis Ferron (2005) en Renate Dorrestein (2018), architect Nico Andriessen (1996) en kunstenaar Marie Andriessen (2007) begraven.
Vanwege het eeuwfeest wordt op 22 oktober een kindermonumentje voor de stille levens onthuld, ter herinnering aan alle kinderen die nooit een eigen rustplaats hebben gekregen.
Scholieren van de nabijgelegen Theresiaschool planten een herdenkingsboom. Aanvang bijeenkomst 10.30 uur in de kapel.