Zomerschool - Ludens Quaerens

Zaterdag 20 t/m donderdag 25 juli - Abdij van Postel te Mol

woensdag, 12 juni 2024

In de zomervakantie van 2024 organiseert instituut Ludens Quarens weer een ‘Zomerschool’. Een week lang verdiepen in het denken van enkele van de grootste filosofen en theologen allertijden, Thomas van Aquino, C.S. Lewis en J. Ratzinger.

Voor wie?

Je hebt zin om aan het denken gezet te worden over de grote vragen van het leven, vooral de vragen over God en geloof. Je wil je bij het nadenken over die vragen laten helpen door C.S. Lewis, Thomas van Aquino en Joseph Ratzinger, als vertegenwoordigers van de christelijke intellectuele traditie, en door de docent, die zelf een gelovig en praktiserend katholiek is. Het maakt niet uit of je zelf gelovig bent of niet, of twijfelt, of wat dan ook. Het maakt ook niet uit hoe oud je bent of wat je achtergrond is.

Wat bespreken we?

We bespreken passages uit de werken van C.S. Lewis, Thomas van Aquino en Joseph Ratzinger. Van Lewis bespreken we het tweede deel van zijn beroemde boekje Mere Christianity. In dat deel legt hij stap voor stap uit wat christenen wel en niet geloven. Van Thomas van Aquino bespreken we de eerste kwestie van zijn meesterwerk Summa Theologiae. In die kwestie (de Summa is niet ingedeeld in hoofdstukken maar in kwesties) stelt hij zich de vraag wat theologie eigenlijk is. Van Ratzinger - later paus Benedictus XVI - bespreken we zijn veelbesproken Regensburglezing, waarin hij beschrijft hoe het geloven en het denken in de loop der eeuwen uit elkaar gedreven zijn, om te bepleiten dat ze niet zonder elkaar kunnen en dus in de Kerk en in ieder van ons herenigd moeten worden.

Niko Schonebaum MA

De lessen worden gegeven door Niko Schonebaum MA, oprichter en docent van Ludens Quaerens. Hij is docent Latijn en Grieks op het St. Bonifatiuscollege in Utrecht, en docent filosofie en literatuur bij Stichting Landmerk.

In 2021 bracht hij zijn eerste boek uit ‘Wat maakt gelukkig’, een vertaling van een werk van Thomas van Aquino. Rond dezelfde tijd werd hij voor Radio 1 geïnterviewd over zijn bekering tot het christelijk geloof en zijn werk als docent.

Zijn studenten merken op: "Als student wordt je meegenomen zowel in het plezier van het nadenken over de grote vragen als in het besef dat die vragen van belang zijn voor het leven."

Wat gaan we doen?

Na rustig te ontbijten begint elke dag met het college van de dag over de teksten van Lewis, Thomas en Ratzinger: hoe pakten zij de grote vragen aan en wat kunnen we daarvan leren? De invulling van de middagen en avonden is gevarieerd:

Voor degenen die dat willen is er elke dag gelegenheid om te bidden en de Heilige Mis bij te wonen. De locatie waar we verblijven heeft een rustgevende kapel.

Ludens Quaerens

Ludens Quaerens is een instituut voor intellectuele ontwikkeling in een katholieke geest. De missie is om mensen te helpen bij de vorming en ontwikkeling van hun intellect in een katholieke geest. Anders gezegd: om mensen te helpen hun verstand zo te vormen dat het de ontmoeting met en de liefde voor Christus niet in de weg zit maar juist bevordert. Anders gezegd: om mensen te helpen thuis te geraken in de christelijke intellectuele traditie. Mgr. Hendriks is prominent lid van het comité van aanbeveling.

Details

wat: Ludens Quaerens Zomerschool
wanneer: zaterdag 20 t/m donderdag 25 juli 2024
waar: Abdij van Postel te Mol, net over de Nederlands-Belgische grens
kosten: € 235 voor studenten - € 450 voor niet-studenten
docent: Niko Schonebaum MA
aanmelden: forms.gle/zKSxa8bjmXJSCmNs6
website: www.ludensquaerens.nl/zomerschool.html

{maps:Abdij van Postel}