Maria die de knopen ontwart

Bedevaart Kevalaer

zaterdag, 6 juli 2019

De eerste drie dagen van juli maakten ruim negentig pelgrims uit heel ons bisdom hun jaarlijkse bedevaart naar Kevelaer, waar Maria vereerd wordt als de Troosteres van de Bedroef­den. Als thema was gekozen voor de devotie ‘Maria, die de knopen ontwart’.

Op de eerste dag ontvingen alle pelgrims een stuk touw, waarin iedereen net zoveel knopen kon doen als zorgen en verdriet dat men heeft. En geknoopt is er...

Maandag

Na aankomst in Kevelaer was de openingsplechtigheid met onder meer het ontsteken van de bedevaartskaars. Na een mooie eucharistieviering sloten we de eerste dag af met een gezellig moment op een terrasje.

Dinsdag

Op de dinsdag werd ’s ochtends de kruisweg overwogen met meditaties door de pastoors Eugène Jongerden en Eric van Teijlingen. ’s Middags eerden we Maria in het Maria-uurtje met een prachtig solo gezongen Ave Maria en de Marialitanie. De vele bedevaartintenties werden voorgelezen, waaruit het verdriet maar ook de dankbaarheid van de pelgrimsharten bleek. Ook werden geknoopte touwtjes bij een afbeelding van Maria van Kevelaer die de knopen ontwart. Een ontroerend moment. De dag werd afgesloten met een prachtige en plechtige hoogmis met het koor van de basiliek van Kevelaer.

Woensdag

Na een ochtendmis op de derde en laatste dag namen we afscheid van Kevelaer. De pelgrims ontvingen aan het eind van deze viering individueel de laatste zegen van de bedevaart. Deze raakte de meeste pelgrims diep, omdat er alles in samenkwam van de afgelopen dagen. De pijn die bovenkwam, maar ook de liefdevolle troost van Maria, de onderlinge warmte en vooral ook de hoop, dat alles beter zal gaan. Als extraatje kregen de pelgrims een mooi boekje aangeboden door de Kevelaerbroederschap Haarlem en de Kevelaerorganisatie Amsterdam – Volendam – West-Friesland over het thema van deze bedevaart.

De fotoserie is gemaakt door A. Broerse-Van Hal.

Adventreis

Op 14 december 2019 maken we onze Adventreis naar Kevelaer - zet het alvast in uw agenda!