Een wereld van verschil: WJD Panama

zaterdag, 19 januari 2019

Vreugde

De Panamese cultuur verschilt veel van de Nederlandse cultuur. Het is een wereld van verschil. De Panamezen zijn heel vreugdevol. Elke Mis wordt opgeluisterd met vrolijke gezangen en eindigt in een waar feestje. Er wordt gezongen zonder ophouden met vele gebaren, wat elke ochtend een beetje als ochtendgymnastiek voelt. De vreugde van de Panamezen wordt ook zichtbaar in hun gevoel voor dansen en de trots op hun land. Ze presenteren graag hun traditionele dansen zoals bijvoorbeeld de merengue aan ons. Zo hebben we al twee keer een folklorische avond met presentaties gehad en zal er nog een derde landenfestival zijn waarbij verschillende landen zich zullen presenteren. In onze voorbereidingsdagen in Nederland hebben we onszelf twee Hollandse polka’s aangeleerd. Deze dansen hebben we al twee keer laten zien, waarbij de Panamezen de tweede keer met ons mee konden doen.

Parade

Vandaag liepen we een parade welke normaliter op 5 november of met carnaval door de mensen uit Soná wordt gelopen. De gastgezinnen was gevraagd om de pelgrims in de traditionele kleding van Panama te kleden. Sommige jongeren kregen daarbij een complete outfit aan inclusief bijpassend schoeisel. Erg bijzonder om daarin rond te lopen. De parade bestond uit een aantal traditioneel versierde wagens en vele dansende Panamese kinderen. Na de wagens mochten alle pelgrims aansluiten in de parade waarbij veel of wat minder gedanst werd door menig Nederlander. Op het plein aangekomen volgde nog een waar feestje waarbij we de Panamezen nog wat Nederlandse dansjes hebben aangeleerd zoals het vliegerlied en de kabouterplopdans. We sloten af met de dans die bij iedereen bekend is: de macarena. Al met al zullen de ‘stijve’ Nederlanders met heel wat nieuwe danservaring terugkomen naar Nederland.

Attracties

Vandaag zijn we ook op excursie geweest waarbij wat hoogtepunten van Soná hebben gezien. We zijn bij een zadelmakerij geweest. Echt ambachtswerk waarbij geen enkele machine wordt gebruikt en mensen van ver komen om een zadel aan te schaffen. Daarna zijn we bij een kerk van de Heilige Joseph geweest, wiens feestdag op 19 maart groots wordt gevierd. Toen gingen we naar een boerderij waar verschillende soorten fruit worden verbouwd. Uiteraard kregen we ook daar een dansshow waarbij we zelf ook eens mochten mee dansen. Naast deze activiteiten worden wij als blanke Hollanders als attracties gezien. Gedurende een dag vragen zo'n 20 Panamezen of ze met je op de foto mogen. Bijzonder om mee te maken wat een verschil in huidskleur teweeg kan brengen.

De laatste dagen in het bisdom Santiago de Veraguas breken aan. Maandagochtend zullen we om vijf uur vanuit Santiago naar Panamastad rijden, waar de Wereldjongerendagen plaatsvinden. Bid voor ons!

Carolien Hoogenboom