Laatste ochtend in Portugal

zondag, 17 september 2017

Een rustige laatste ochtend van onze bedevaart naar Fatima en Lissabon. Een voor een verschijnen de pelgrims in de ontbijtzaal. Koffers worden gepakt want het is de laatste dag.

Een van onze West-Friese pelgrims gaat naar het strand, want hij heeft beloofd wat zand mee te nemen voor een verzameling van iemand. Hij pakt een hand met zand, doet deze in een zakje en dan gaat zijn mobiele telefoon. De politie regio Schagen. Een grapje van een medepelgrim, denkt hij nog maar het was echt de politie uit Nederland. Zijn auto staat nu een paar dagen in Warmenhuizen, of dat wel klopte? Bovendien stond de auto in de weg voor de weekmarkt. Na een toelichting was alles in orde. Maar u begrijpt het was een wonderlijke gewaarwording.

Om tien uur verzamelde de groep zich in een conferentiezaal voor een korte gebedsviering van de zegening van de devotionalia. Dit stond geboekt voor vrijdagavond maar was verplaatst naar de zaterdagmorgen. De drie aanwezige priesters, Gerard Wijers, Louis Weel en Eric van Teijlingen zegenden heel wat Mariabeelden, rozenkransen, kaarsen en geschenken die voor het thuisfront gekocht waren. Terug in de koffer en de koffer in de bus.

Tweede programmaonderdeel was een bezoek aan Cristo Rei, een groot standbeeld van Christus Koning. We genoten van het fantastische uitzicht over de riviermonding en de stad Lissabon. Hier vierden we de onze laatste eucharistie. ‘Een pracht viering vol warmte’, aldus een echtpaar. ‘Wat hebben wij genoten deze reis en wat een fijne groep medepelgrims. Er was meteen een klik en dat is gedurende dagen alleen maar meer geworden. We kijken uit naar de volgende bedevaart...’.

Aan het slot deed Dea Broersen een dankwoordje. Daarbij presenteerde ze voor iedere deelnemer namens de organisatie nog een klein aandenken: een beeldje van O.L.V. van Fatima met de drie herderskindertjes. Eric en Dea waren in Fatima wezen shoppen en vinden deze aardige attentie, en betaalbaar. Maar de ene winkel had er vijf, de volgende dertien... maar in één winkeltje zouden ze het voor ons regelen. Even afdingen en betalen en na twintig minuten komt een mevrouw met dozen van een opslag. De verkoopster opent de doos en dan blijkt dat de beeldjes een slag groter en duurder zijn. Geen probleem, we krijgen ze mee.

Onze chauffeur brengt ons naar ons lunchadres. Daarna was er nog wat vrije tijd, voor een terrasje of om wat te kopen. Om vijf uur brengt onze chauffeur Helder ons naar het vliegveld, maar niet eerst nadat Louis Weel hem in het Portugees heel hartelijk bedankt voor zijn diensten! Een pelgrim bedankt vervolgens namens de groep Dea en Eric voor hun inzet en uitstekende begeleiding. Na een goede vlucht keren we zaterdagavond laat terug op Schiphol. En zo eindigde deze bijzondere diocesane bedevaart naar Fatima vol indrukken, gesterkt en bemoedigd in het geloof en met nieuwe vrienden en vriendinnen!

Via de website van de VNB en via het dossier ‘Fatima­bedevaart 2017’ op deze website blijven alle verslagen en foto's beschikbaar.

Dankbaar

We tot slot zeggen “Obridgado/a”, heel bedankt: