Vierde dag Fatimabedevaart

donderdag, 14 september 2017

Het is ‘the day after...’. Na het ontbijt gaan de koffers in de bus. In de kapel van het hotel viert de bisschop met ons de eucharistie. Direct aansluitend vertrekt hij naar Nederland. Als geste van afscheid voor fijne dagen in Fatima bood hij de pelgrims een kopje koffie aan. Hiervan werd dankbaar genoten.

De bus met onze uitstekende chauffeur Helder Castro bracht ons naar het klooster van Onze Lieve Vrouw van de Overwinning in Batalha, een prachtig laat-gotisch gebouwencomplex. Na de lunch, die vanwege de gezelligheid wat uitliep, vervolgden we onze reis naar het pittoreske vissersdorpje Nazare, met zijn spectaculaire uitzicht over de kust van de Atlantische Oceaan. Hier hadden we tijd voor een winkeltje, een wandelingetje over de boulevard, maar de meesten van ons kozen voor een heerlijk ijsje in de zon.

Aan het eind van de middag was de doorreis naar ons hotel Domar - aan zee - bij Lissabon. Opvallend deze dag is dat de pelgrims vol verhalen zitten over hun genoten dagen in Fatima, hoe zij Fatima hebben ervaren en wat bij ieder van hen los kwam aan emotie. Daarbij merkte één iemand op hoe bijzonder het was dat men ook voor elkaar een luisterend oor was. Er wordt deze dagen veel aan verdriet, levenservaring en troost met elkaar gedeeld.

De door Dea Broersen uitgereikte herinneringskaart aan deze bedevaart met een treffende tekst over Maria deed veel pelgrims zichtbaar goed en werden erdoor geraakt. Deze donderdag hebben we een vrije avond, morgen gaan we Lissabon verkennen.