Bedevaartdag drie - 13 september

donderdag, 14 september 2017

13 september is een van de dagen dat Onze Lieve Vrouw in 1917 verscheen aan de drie kinderen, Jacinta, Lucia en Francisco. In totaal zes keer. En steeds rond de klok van twaalf uur. Vandaag is de grote dag van onze bedevaart, de viering van het eeuwfeest.

Duizenden mensen uit de hele wereld waren in Fatima verzameld en wij sloten ons bij hen aan. Om tien uur begonnen de plechtigheden die door kardinaal Mauro Piacenza uit Rome werden geleid. Het bekende beeld van O.L.V. van Fatima werd in processie van ruim duizend priesters en tientallen bisschoppen naar het altaar gedragen. Naast Mgr. Jos Punt waren in totaal zeven priesters van ons bisdom aanwezig en zo'n negentig gelovigen.

De viering eindigde om één uur met de terugkeer van het Mariabeeld naar de Verschijningskapel. Daar wordt een speciaal lied bij gezongen waarbij de mensen het beeld gedag toezwaaien met hun witte zakdoeken. Ontroerend en indrukwekkend. Bisschop Punt: “Het was een indrukwekkende viering maar het is zo jammer dat je maar weinig kunt volgen van het gesproken woord, zoveel dat in het Portugees wordt gezegd.” Ook andere pelgrims vonden dit jammer van een overigens fantastische ochtend.

De middag was vrij. De een ging wat rusten, de ander genoot van een terrasje of deed wat inkopen aan souvenirs en dergelijke. Na de avondeten stond een Viering van barmhartigheid op het programma, met alle uit ons bisdom aanwezige pelgrims. Maar ja... de koster deelde ons mede dat in de Rozenkransbasiliek enkel de eucharistie gevierd mocht worden. Wat nu? De bisschop zei: we gaan naar buiten! En dat deden we.

We namen plaats onder de colonnades, de viering werd wat ingekort en met wat Nederlandse creativiteit begonnen we... zingen, bidden en biechten, afgesloten met een intense vredeswens en vredeskus en de zegen van de bisschop. Ook dit was weer een moment van saamhorigheid vol geloof en liefde voor elkaar. Een passend slot van een bijzondere dag in Fatima, hoogtepunt van deze bedevaart.