Bisdom Haarlem-Amsterdam










Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Een wereld van verschil: WJD Panama

gepubliceerd: zaterdag, 19 januari 2019

Vreugde

De Panamese cultuur verschilt veel van de Neder­landse cultuur. Het is een wereld van verschil. De Panamezen zijn heel vreug­de­vol. Elke Mis wordt opge­luis­terd met vrolijke gezangen en ein­digt in een waar feestje. Er wordt gezongen zon­der ophou­den met vele gebaren, wat elke ochtend een beetje als ochtendgymnas­tiek voelt. De vreugde van de Panamezen wordt ook zicht­baar in hun gevoel voor dansen en de trots op hun land. Ze presen­te­ren graag hun tra­di­tio­nele dansen zoals bij­voor­beeld de merengue aan ons. Zo hebben we al twee keer een folklorische avond met pre­sen­ta­ties gehad en zal er nog een derde lan­denfestival zijn waarbij ver­schil­lende lan­den zich zullen presen­te­ren. In onze voor­be­rei­dings­da­gen in Neder­land hebben we ons­zelf twee Hollandse polka’s aangeleerd. Deze dansen hebben we al twee keer laten zien, waarbij de Panamezen de tweede keer met ons mee kon­den doen.

Parade

Vandaag liepen we een parade welke normaliter op 5 no­vem­ber of met carnaval door de mensen uit Soná wordt gelopen. De gast­ge­zinnen was gevraagd om de pelgrims in de tra­di­tio­nele kle­ding van Panama te kle­den. Som­mi­ge jon­ge­ren kregen daarbij een complete outfit aan inclusief bijpassend schoeisel. Erg bij­zon­der om daarin rond te lopen. De parade bestond uit een aantal tra­di­tio­neel versierde wagens en vele dansende Panamese kin­de­ren. Na de wagens mochten alle pelgrims aan­slui­ten in de parade waarbij veel of wat min­der gedanst werd door menig Neder­lan­der. Op het plein aange­ko­men volgde nog een waar feestje waarbij we de Panamezen nog wat Neder­landse dansjes hebben aangeleerd zoals het vlie­ger­lied en de kabouterplop­dans. We sloten af met de dans die bij ie­der­een bekend is: de macarena. Al met al zullen de ‘stijve’ Neder­lan­ders met heel wat nieuwe dans­er­va­ring terug­ko­men naar Neder­land.

Attracties

Vandaag zijn we ook op excursie geweest waarbij wat hoogte­pun­ten van Soná hebben gezien. We zijn bij een zadelmakerij geweest. Echt ambachts­werk waarbij geen enkele machine wordt gebruikt en mensen van ver komen om een zadel aan te schaffen. Daarna zijn we bij een kerk van de Heilige Joseph geweest, wiens feest­dag op 19 maart groots wordt gevierd. Toen gingen we naar een boer­derij waar ver­schil­lende soorten fruit wor­den ver­bouwd. Uiter­aard kregen we ook daar een dansshow waarbij we zelf ook eens mochten mee dansen. Naast deze ac­ti­vi­teiten wor­den wij als blanke Hollan­ders als attracties gezien. Gedurende een dag vragen zo'n 20 Panamezen of ze met je op de foto mogen. Bij­zon­der om mee te maken wat een verschil in huidskleur teweeg kan brengen.

De laatste dagen in het bisdom Santiago de Veraguas breken aan. Maan­dag­och­tend zullen we om vijf uur vanuit Santiago naar Panama­stad rij­den, waar de Wereld­jon­ge­ren­da­gen plaats­vin­den. Bid voor ons!

Carolien Hoogen­boom


Gerelateerde nieuwsberichten

maandag, 18 maart 2024Paasgala voor oudere jongeren
maandag, 5 februari 2024Blauwe zusters bij WJD@Home Video
zaterdag, 27 januari 2024‘Ga door je leven met mentaliteit pelgrim’ Video
vrijdag, 26 januari 2024Katholiek Tienerkamp Breakthrough
vrijdag, 26 januari 2024What the WJD happened...
dinsdag, 16 januari 2024WJD@Home op Ameland
vrijdag, 24 november 2023Pausboodschap Wereldjongerendag
dinsdag, 21 november 2023Jongerenbedevaart naar Fulda
zondag, 19 november 2023Nagenieten van de KJD Video
dinsdag, 14 november 2023Bavodag 2024
zaterdag, 4 november 2023Jongerencollecte Video
dinsdag, 10 oktober 2023Together - Op reis voor de oecumene
dinsdag, 19 september 2023Katholieke Jongerendag
dinsdag, 29 augustus 2023Reünie Wereldjongerendagen
woensdag, 9 augustus 2023Weer behouden thuis
dinsdag, 8 augustus 2023WJD fotoserie maandag
maandag, 7 augustus 2023Onvergetelijk
maandag, 7 augustus 2023WJD fotoserie zondag
maandag, 7 augustus 2023WJD fotoserie zaterdag
vrijdag, 4 augustus 2023WJD fotoserie vrijdag



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose