Bisdom Haarlem-Amsterdam
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

100 jaar Maria van Fatima

13 mei 1917 - 13 mei 2017

gepubliceerd: woensdag, 10 mei 2017

Zaterdag 13 mei 2017 is het precies 100 jaar geleden dat de H. Maagd Maria verscheen aan drie herderskindertjes, Francisco Marto, Jacinta Marto en hun nichtje Lucia dos Santos. Ze waren die dag met hun kleine kudde een heuvel opgeklauterd aan de Cova da Iria (Vallei van Irene), nabij Fatima (Portugal).

De Maagd Maria riep de kinderen op om boete te doen en iedere dag de rozenkrans te bidden voor de vrede in de wereld. Het is 1917, midden in de Eerste Wereldoorlog en revolutiejaar in Rusland. Vrede – innerlijke vrede als ook vrede tussen landen – speelt een grote rol bij de boodschappen van de heilige Maagd. In totaal is Maria zes keer verschenen aan de drie zienertjes in mei, juni, juli, september en oktober steeds op de dertiende van de maand en in augustus op de negentiende. En steeds had ze boodschappen voor de kinderen, waarin de Maagd Maria de mensen herinnert te moeten leven zoals God dit van ons wil. Maria noemt daarbij o.a. het bidden van de rozenkrans, het doen van boete, het vieren van eerste zaterdagen van de maand. Ook heeft ze de bekende voorspelling gedaan omtrent de bekering van Rusland. Tenslotte heeft zij ook geheimen geopenbaard.

Paus Franciscus in Fatima

Paus Franciscus brengt op 12 en 13 mei een bezoek aan Portugal en in het bijzonder Fatima. Tijdens een plechtige viering zal hij de zalige herderskindertjes Francisco Marto en Jacinta Marto heilig verklaren. U kunt deze pausreis naar Fatima volgen via de website van het Vaticaan:

Toewijding aan Maria (viering in Maastricht)

Zaterdag 13 mei komen alle Nederlandse bisschoppen als pelgrims naar de Onze-Lieve-Vrouwe­basiliek in Maastricht om daar gezamenlijk hun bisdommen en alle mensen die in de bisdommen wonen, toe te wijden aan het Onbevlekte Hart van Maria. De bisschoppen doen dat ‘in het gelovige besef dat Maria ons brengt bij Christus. Zij vraagt ons te doen wat Christus ons zegt (Johannes 2, 5). Door deze toe­wijding aan het Onbevlekte Hart van Maria hopen de bisschoppen dat alle gelovigen gesterkt worden om als Kerk in Nederland de weg door het leven te gaan in geloof, hoop en liefde, met vreugde en vertrouwen, naar God de hemelse Vader. De vesper­viering begint om 15.00 uur.

Gebedsprentjes in uw parochiekerk

Vanwege het eeuwfeest worden gebedsprentjes verspreid met daarop de afbeelding van de Heilige Maagd Maria van Fatima met op de achterzijde het gebed ‘Toewijding aan het Onbevlekte Hart van Maria’ zoals dat ook in het heiligdom van Fatima wordt gebeden.

Feestelijke viering in Heiloo

Elke dertiende van de maand, vanaf 13 mei, is er om 10.30 uur een eucharistie­viering en Mariaprocessie in het heiligdom O.L.V. ter Nood (Heiloo).

Flyer Fatimabedevaart september 2017

Diocesane bedevaart naar Fatima

11 – 16 september 2017

Het bisdom organiseert van maandag 11 t/m zaterdag 16 september een volledig verzorgde bedevaart naar Fatima en Lissabon (vliegreis vanaf Schiphol). Op woensdag 13 september (een van de verschijningsdata) wordt deelgenomen aan de plechtigheden in Fatima. Ook bezoeken we het klooster Batalha, de kust­plaats Nazaré en de Portugese hoofdstad Lissabon. Voor deze reis (verzorgd door de katholieke reis­organisatie VNB) zijn slechts 65 plekken beschikbaar en een zeer beperkt aantal een­persoonskamers.
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose