Bisdom Haarlem-Amsterdam










Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Woord van de bisschop


Vaar naar het diepe en gooi je netten uit...

gepubliceerd: woensdag, 11 december 2013

Kort gele­den zijn voor ons bisdom vier diakens gewijd en hebben twee cate­chistes hun zen­ding ont­van­gen. De homilie van de bis­schop past goed bij de Kerstge­dachte. Daarom publiceren we hier een iets verkorte versie.

Een groot theoloog heeft ooit gezegd: “De kerk bestaat door de zen­ding, zoals het vuur bestaat door te bran­den”. Een kerk die teveel met zich­zelf bezig is zal verkommeren.

Vaar naar het diepe en gooi je netten uit...De hui­dige paus hamert daar steeds weer op en ook Christus zelf blijft mensen roepen om Hem te volgen en op weg te gaan om te ver­kon­di­gen, te helen, te red­den en zielen te winnen voor God. Maar aan roe­ping gaat iets vooraf. Het is nog nooit gebeurd dat iemand ge­roe­pen werd die lauw was of on­ver­schil­lig. Daar vindt de Geest geen toegang. Er moet tenminste een inner­lijke onrust zijn, een eer­lijk zoeken naar waar­heid, naar ge­rech­tig­heid, een grondverlangen naar God. We zien het overal in de Bijbel.

Zacheus was een tolle­naar, een corrupte belas­ting­ambte­naar, maar niet tevre­den met zich­zelf. Hij klom in de boom van zijn verlangen, zoals de paus het zo mooi formuleert, om Jezus alleen maar te zien. Daar kon de Heer iets mee. Paulus was vol ijver op weg naar Damascus om chris­te­nen in de boeien te slaan. Zijn missie was kwaad, maar zijn ijver oprecht. Genoeg voor de Heer om in zijn leven binnen te tre­den en het volle­dig om te vormen. Gods roe­ping is nooit een soort algemene oproep aan de massa, zoals politici of lei­ders van mensen doen. Nee, Hij heeft ons gemaakt. Hij kent ons van eeuwig­heid af en kijkt naar ieder van ons met onein­dige liefde. Hij roept altijd bij naam. “Zacheus, kom naar bene­den…’ Saul, waarom ver­volg je Mij?” “Martha, wat maakt je je druk om veel dingen…” Soms komt de roe­ping heel vroeg, zoals bij de jonge Samuel die zijn naam hoort roepen, maar niet weet dat het de Heer is. Soms komt de roep heel laat, zoals bij Mozes, die ongeveer 80 jaar oud was en eerst 40 jaar in de woes­tijn moest ver­blij­ven voordat hij rijp was voor z’n roe­ping en zen­ding.

Licht in de duisternis

En als je je ge­roe­pen weet om te werken in de wijn­gaard van de Heer, wat moet je dan doen? Ook daarop geeft de Schrift een ant­woord. Laat je lei­den door het woord van de Heer dat tot je komt door de kerk en door het evan­ge­lie. “Vaar naar het diepe en gooi je netten uit”, luidt de opdracht van Jezus aan Petrus en de anderen. Het diepe is de plaats waar weinig licht meer door­dringt. Zo zijn ook wij ge­roe­pen om aller­eerst naar het diepe te varen, naar de plaatsen waar mensen in duisternis zitten, in vertwijfeling en zonde, maar ook in mate­rië­le armoede en nood. Daar vang je het meest, want daar ligt het hart van de Heer. Straks met Kerst­mis vieren we dat Hij dat zelf heeft waargemaakt door te komen in de armoede van een stal. In diepe nood is de ont­vanke­lijk­heid voor het woord van God vaak groter. Juist wie beseft dat hij in de duisternis is, gaat op zoek naar het licht. Wie denkt in het licht te zijn, kan zich vergissen en ver­val­len in zelf­ge­noeg­zaam­heid. Zoals iemand ooit zei: “Het is een chris­te­lijk werk om hei­denen te bekeren, maar het is een hei­dens werk om chris­te­nen te bekeren”.

Je zult in je ambt en zen­ding ont­vanke­lijk­heid ont­moe­ten, maar ook weerstand. Zo was het ook bij de Heer. Je zult mensen treffen die on­ver­schil­lig zijn voor Gods belofte. Dat is de moei­lijkste cate­go­rie. Of mensen die wel willen geloven, maar niet kunnen. Ga met hen op weg. De Heer zal wel komen op Zijn tijd. Maar er zijn ook mensen die eigen­lijk wel kunnen geloven, maar niet willen. Ook dat bestaat. De schrijver en atheïst Aldous Huxley zei ooit: “Ik denk dat God een illusie is, omdat ik niet wil dat Hij echt bestaat”. Voltaire bekende ongeveer het­zelfde en schreef: “Toen ik onkuis begon te leven, ben ik gestopt met geloven”.

Ik herinner me dat een jongen in een jeugd­groep er eens uit flapte: “Ik geloof wel in God, maar eigen­lijk zou ik liever niet geloven”. Hij had een beeld van God als Iemand die veel leuke dingen tegenhoudt. Ik denk dat onbewust veel mensen zo’n gevoel hebben. Het is onze taak om dit beeld te corri­geren. Vertel de mensen wie ze zijn, hun waar­dig­heid als kin­de­ren van God en erfgenamen van het Ko­nink­rijk. Vertel wie God is: Een Vader die met eeuwige liefde op hen wacht. Een God die mens gewor­den is om onze lasten te dragen en onze zon­den te ver­ge­ven als we ze eer­lijk berouwen. Die voor ons een weg gebaand heeft naar de hemel. Laat mensen de kracht en vreugde van dit geloof voelen. Dan pas zullen ze in staat zijn ook de leer en moraal die daar­mee onverbreke­lijk samenhangt te begrijpen en te aan­vaar­den.

De vel­den staan wit van de oogst

Soms zul je gecon­fron­teerd wor­den met grote ver­wach­tingen. Toen ik zelf pas gewijd was, werd ik eens uit­ge­no­digd om te praten met enkele tieners met geloofs­vra­gen. Toen ik daar kwam, bleek er tot mijn schrik een groep van zo’n 12 jon­ge­ren in een grote kring te zitten, terwijl tussen de schuifdeuren een soort tribune gemaakt was waar de ouders op zaten. Ze dachten waar­schijn­lijk: ‘Nu hebben we een nieuwe jonge kape­laan en die zal het ze wel eens goed ver­tellen’. Zo van: ‘Bekeert u ze maar, wel graag voor tien uur van­avond’. Je doet maar een schiet­ge­bedje en begint. Het diepe kan alle moge­lijke vormen aan­ne­men, maar laat je door niets weer­hou­den om daar je netten uit te werpen. Toen de apos­te­len dat deden, waren de netten zo vol dat ze scheur­den. Dat staat er niet voor niets. Ook onze netten zullen af en toe scheuren. Som­mi­ge vissen zullen er weer uit willen. Soms is het net van de kerk te zwak, te men­se­lijk, om de grote vangst te kunnen vast­hou­den. Dat beleven we in zekere zin in onze tijd. Tege­lijk staan de vel­den wit van de oogst. Er gebeurt zoveel in deze wereld dat mensen hun aardse zeker­he­den beginnen te verliezen. Som­mi­gen vluchten in schijnzeker­he­den van volk, ras, natie. Anderen trekken zich terug in de geborgen­heid van een kleine privé wereld en proberen die grote dreigende wereld met al z’n problemen en rampen buiten te sluiten. Dat is niet de weg van Christus. Treed alles onbevreesd tegemoet, vanuit de god­de­lijke kracht die je in je draagt en het vaste geloof dat de Heer in en door alles werkt en komt op Zijn tijd, in ons eigen leven en in de wereld. Dat vieren we met Kerst­mis. Au­gus­ti­nus heeft die levens­hou­ding mis­schien het mooiste ge­for­mu­leerd. Hij schreef: “Vertrouw het verle­den toe aan Gods barm­har­tig­heid, het heden aan zijn liefde en de toe­komst aan zijn voor­zienig­heid”.



+ Mgr. dr. Jozef M. Punt
Bisschop van Bisdom Haarlem-Amsterdam
overzicht van bijdragen:
zondag, 24 maart 2024Het leven overwint de dood
zondag, 28 januari 2024Het mysterie van het kwaad
woensdag, 20 december 2023Vrede op aarde?
donderdag, 2 november 2023Wat gaan we stemmen?
donderdag, 7 september 2023In Gods naam samenkomen
donderdag, 6 juli 2023De stilte in
donderdag, 4 mei 2023Door welke geest laat je je leiden?
donderdag, 2 maart 2023Vasten?
donderdag, 19 januari 2023Verwelkomen - Nabij-zijn - Begeleiden
donderdag, 15 december 2022De stijl van Jezus
donderdag, 6 oktober 2022Vrouwen in de Kerk
donderdag, 4 augustus 2022Leren uit het verleden
donderdag, 2 juni 2022Moedig en principieel
donderdag, 7 april 2022Oog voor het wonder
maandag, 28 februari 2022Aan het begin van de veertigdagentijd
dinsdag, 25 januari 2022Bedankt!
donderdag, 23 december 2021Vrede op aarde
woensdag, 1 december 2021Advent
maandag, 1 november 2021Allerzielen
zaterdag, 28 augustus 2021Geluk
donderdag, 1 juli 2021Vrijheid
maandag, 3 mei 2021Mei - een maand voor Maria
donderdag, 1 april 2021Paasboodschap 2021
donderdag, 4 maart 2021Geïnspireerd leven in dienst van God en mensen
donderdag, 21 januari 2021Paus Franciscus nodigt ons uit...
donderdag, 17 december 2020Toch wordt het Kerstmis
donderdag, 1 oktober 2020Mijn wensen voor u in coronatijd
donderdag, 6 augustus 2020Onze nieuwe bisschop
maandag, 1 juni 2020Brief van Mgr. Hendriks
dinsdag, 5 mei 2020Bevrijdingsdag en geen vrede



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose