Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Kathedrale Koor geeft familieconcert

Sint Nicolaascantate van Benjamin Britten in Philharmonie

gepubliceerd: maandag, 31 oktober 2011

Het Kathedrale Koor Haarlem geeft een klassiek familie­con­cert met een bijzondere uitvoering van de Sint Nicolaascantate van Benjamin Britten.

13 november 2011 - Sint NicolaascantateDe kinderen van de Koor­school Haarlem zijn al veel langer dan menig leeftijdgenoot bezig met Sinterklaas; op 13 november zullen zij met het volledige Kathedrale Koor Haarlem een zeer bijzondere uitvoering van de Sint Nicolaas Cantate brengen, begeleid door het Promenade Orkest en Koor­school Utrecht.

Het oor­spron­ke­lijk Engels­ta­lige werk van Benjamin Britten is speciaal voor het Kathedrale Koor hertaald in het Nederlands door kinderboekenschrijfster Imme Dros. Daarnaast heeft Charlotte Dematons, winnares van de Gouden Penseel in 2008 voor haar prentenboek ‘Sinterklaas’, levensgrote platen gemaakt, die het stuk nog meer tot leven wekken. Op deze manier wordt dit concert zeer begrijpelijk en bovendien vermakelijk voor kinderen vanaf acht jaar.

De Sint Nicolaas Cantate vertelt in negen delen het over het leven van de beroemde Griekse bisschop, de bescherm­heilige van de kinderen, armen, reizigers en zeevaarders, verloofden en vervolgden. In het begin wordt Nicolaas vertolkt door een kindsopraan, Sinterklaas is immers ook ooit een kind geweest. Naarmate Nicolaas ouder wordt, wordt hij bisschop van de stad Mira in Cilicië, bekend uit het Bijbelboek Handelingen (27,5) te­gen­woor­dig een deel van Turkije. Sint Nicolaas heeft veel goede daden verricht. Zo is er de legende waarin Sint Nicolaas drie “gepekelde” jongens redt van een slager en hij heeft velen gered van honger, schipbreuk en ander leed.

Dit bijzondere familie­con­cert wordt gebracht ter gelegenheid van het 60- respectievelijk 65-jarig jubileum van de Koor­school Haarlem en het Muziek­insti­tuut St. Bavo. De Koor­school is een bijzondere school waar kinderen vanaf groep 5 naartoe kunnen. In groep 5, de opleidingsklas, worden zij opgeleid om mee te kunnen zingen in het Kathedrale Koor Haarlem. De voornaamste taken van dit koor zijn de wekelijkse mis in de kathedraal. Maar ook veel andere projecten worden door deze kinderen onder­steund. Jaarlijks wordt er gezongen in diverse Mattheus Passies en kinderen worden gevraagd voor symfonieën van Mahler of de Carmina Burana. Ook maakt het koor jaarlijks buitenlandse tournees, zoals afgelopen zomer naar Berlijn, waar zij het War Requiem van Britten hebben uitgevoerd.

Zondag 13 november zal de Sint Nicolaas Cantate uitgevoerd worden om 15:30 uur in de Grote Zaal van de Philharmonie in Haarlem. Een paar uur na de intocht van de Sint in Haarlem. Een klassiek familie­con­cert om het Sinterklaasseizoen extra sfeervol in te luiden, en waar de spanning en geheimzinnigheid rondom dit gezellige feest nóg meer inhoud krijgt.

Kaarten: www.theater-haarlem.nl
Gerelateerde nieuwsberichten

woensdag, 7 december 2016Liturgisch jaar 2016-2017
vrijdag, 21 oktober 2016Bavocantorij verovert Portugal
woensdag, 5 oktober 2016Zingen bij de bron
maandag, 28 maart 2016Open Dag Koorschool St. Bavo
woensdag, 9 maart 2016Passieconcert Bavokathedraal
woensdag, 20 januari 2016Bijzonder concert Bavocantorij in Amsterdam
woensdag, 3 juni 2015Bundel gepresenteerd - Kom en zing! Video
donderdag, 16 april 2015Benefietconcert voor de reis naar Rome
woensdag, 29 oktober 2014Allerheiligen en Allerzielen in de Kathedraal van Haarlem
maandag, 20 oktober 2014Oud Titularis Bernard Bartelink overleden
woensdag, 3 september 2014Nieuwe diocesane organisatie voor kerkmuziek
woensdag, 25 juni 2014Afscheid en installatie bij het Kathedrale Koor in Haarlem
woensdag, 18 juni 2014Nieuwsbrief juni Doorgeven
maandag, 2 juni 2014Koorschool maakt indruk in het Limburgse land
woensdag, 12 februari 2014Senioren Solisten Opleiding zingen bijzondere hoogmis
maandag, 16 december 2013Doorgeven Nieuwsbrief 6
zondag, 29 september 2013Fons Ziekman benoemd tot Ridder in de Orde van Sint Sylvester
woensdag, 25 september 2013Bisschop benoemt vrouw op bijzondere positie
vrijdag, 28 juni 2013Koorseizoen ten einde
maandag, 11 maart 2013Choral Evensong op weg naar PasenBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose