Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Optrekken… met jezelf

gepubliceerd: vrijdag, 22 juli 2011

In het kader van de vakantieperiode volgt hier een vakantieverhaal dat ook verscheen in Samen Kerk.

De dokter laat je weten dat het allemaal wat veel is geweest, dat je lichamelijk en geestelijk “op“ bent. Je kunt twee dingen doen: ofwel even helemaal stoppen, met het risico dat je in geen jaar meer terugkomt, of wat minder aanvatten en zorgen voor veel beweging. Dat laatste klinkt aantrekkelijk, en zo kon het gebeuren dat ik afgelopen winter en voorjaar wekelijks een dag erop uitgetrokken ben voor een wandeling.

Alleen

VakantieverhaalEen heel merk­waar­dige ervaring. In het werk is het altijd druk, of je nu met andere mensen bent of alleen. En als echtgenoot en vader van een groot gezin overkomt het je niet zo vaak dat je privé alleen bent. Maar dat is dus wat er de afgelopen maanden gebeurde. Elke woensdag was ik onderweg, soms voor maar tien kilometer, ook wel eens dertig kilometer ver. We hadden, zoals u zich ongetwijfeld herinnert, een fantastisch voorjaar met veel zon en weinig regen, dus het was ideaal wandelweer.

Bijbel-gordel

Het eerste wat indruk maakt: je komt op plaatsen waar je nog nooit van gehoord hebt: Zoelmond, Papenveer, Leur, Lutterveld, Beusichem, Gameren, Hoenzadriel. En dat, terwijl ze allemaal binnen veertig kilometer van je woon­plaats liggen. Het is in het rivierengebied, die merk­waar­dige strook land tussen Zuid en Noord die we met een Amerikaanse term de bible belt of bijbel-gordel noemen. Je vindt er de prachtigste kerkjes, allemaal gekeerd naar het Oosten, naar Christus, de onover­win­nnelijke Zon, met stevige torentjes aan de Westkant, waar het gevaar, de wereld dreigt.   

Leur

Soms heb je het geluk – het overkwam mij tweemaal – dat er iemand bij zo’n kerk bezig is en je het interieur wil laten zien. Zo kwam ik in de prachtige hervormde kerk van Leur terecht, een schilderachtig dorpje in het Land van Maas en Waal, waar de baron nog steeds eigenaar is van alle huizen, inclusief de kerk. Het interieur laat weer iets van de prachtige middeleeuwse fresco’s zien waarvan de Nederlandse romaanse kerkjes nog hectaren verborgen houden, bedekt onder zestiende-eeuwse kalklagen.

Je komt vriendelijke, behulpzame mensen tegen, en prachtige, strakblauwe of sombere maar altijd fascinerende Hollandse, Gelderse of Brabantse luchten.

Beusichem

Je loopt het dorp Beusichem binnen, onder rook van het knusse Oranjestadje Buren, en je wordt getroffen door de grote oppervlakte van het dorpsplein en van de huizen en eet­ge­le­genheden die eraan liggen. Je waant je in een oud stadje. Wat blijkt? Het dorp heeft vijf eeuwen lang een inter­nationaal vermaarde paardenmarkt gekend die het zijn steeds aanzicht verleende.

Zaltbommel

Je wandelt in Zaltbommel langs de Waal en passeert Sociëteit De Verdraagzaamheid. Een mooi negentiende-eeuws gebouw. Maar heel bijzonder, zo blijkt als je leest dat niemand minder dan Karl Marx hier heeft gezeten, aan een tafeltje voor het raam, en er schreef aan zijn Das Kapital. Pikante bijzonderheid: Marx logeerde tijdens zijn verblijf in de Waalstad bij zijn oom en tante Lion Philips (vader van de grondlegger van het wereldconcern) en Sophie Presburg. 

Acquoy

Je rondt de zware kerktoren van Acquoy, een schilderachtig dorpje aan de Linge en staat voor het geboortehuis van Kees Jansen, bekend als Jansenius, de theoloog, bisschop van het Vlaamse Ieper, die het sombere calvinistische leerstuk van de voorbeschikking onderschreef en van grote invloed was op de oud-katholieken. 

Ontdekkingen

Kortom: je trekt op met jezelf, en doet kleine, maar fantastische ontdekkingen. De eerste is: wat een schoonheid, wat is er veel moois is het hart van ons land. De tweede: wat is het uitgestrekt en stil in Nederland, ondanks de bijna 17 miljoen praatjesmakers die ons land telt.

En tenslotte ga je je afvragen: als dit allemaal zo mooi is, de weiden, de velden, de boerderijen, boomgaarden, uiterwaarden, wielen, dijken, dorpen, steden, molens, kerkjes: allemaal sieraden die de mens heeft gemaakt met het voorhanden materiaal, hoe mooi is dan het land dat ons wacht, waarnaar wij onderweg zijn, optrekkend met elkaar, maar uiteindelijk met Hem die ons binnenleidt in onze bestemming...

Wim Peeters

Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose