Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Priesterwijding in Heiloo

gepubliceerd: dinsdag, 14 juni 2011

In verband met de verbouwing van de kathedraal (die weliswaar open is voor de liturgie, maar met beduidend minder ruimte dan gebruikelijk) vindt de priester­wijding, traditioneel op de zaterdag na Pinksteren, dit jaar plaats in Heiloo, op 18 juni. Mgr. Punt zal dan Maciej Sendecki, momenteel werkzaam als diaken-kapelaan in Huizen, wijden tot priester.

Priesterwijding Bisdom Haarlem-AmsterdamSendecki is 29 jaar oud en komt uit Polen. Sinds 2001 volgde hij de priester­oplei­ding in het bisdom Haarlem - Amsterdam in het Groot­semi­narie De Tiltenberg in Vogelenzang. Buiten de lesuren woonde en studeerde hij in het Inter­nationaal Diocesaan Missionair Groot­semi­narie Redemptoris Mater te Nieuwe Niedorp.

Tijdens zijn studietijd was hij drie jaar voor stage in Duitsland. Na zijn diaken­wijding op 20 november jl. werd Maciej door mgr. J. Punt benoemd als assistent in de parochie Huizen. Over zijn roeping vertelt Maciej: “Ik ben opgevoed in een katholiek gezin. Mijn ouders gingen trouw naar de kerk en dat moest ik óók van hen, ofschoon ik daarin soms geen zin had.

Zoals iedere jongen van die leeftijd was ik op zoek naar het geluk. Ik ging naar feestjes, naar café’s om een biertje te drinken en om naar de muziek te luisteren. Ik hield van basketballen en van de bergen. Ik had een vriendin en ik piekerde er zeker niet over om priester te worden, zo gek was ik niet.

Tot mijn teleur­stel­ling was ik met dat alles toch niet tevreden. Ik was steeds op zoek naar de vragen van het bestaan: waarom leef ik, wie heeft mij toestemming gevraagd om geboren te worden, waarom moet ik lijden, waarom is mijn jongste broer gestorven en waarom heb ik na mijn 19e verjaardag een rughernia gekregen waardoor ik niet meer kan basketballen?

Dat alles heeft mij weer tot God gebracht. Ik heb ervaren dat het leven zonder God geen zin heeft, tenminste voor mij, en dat mijn ziekte geen straf is van God, maar dat die mij laat zien dat ik niet de baas ben maar Hij, en dat Hij wil dat ik gelukkig ben, óók als ik niet alles heb wat mijn hart begeert.”

Mendecki is de 39ste priester die door mgr. Punt voor het bisdom Haarlem-Amsterdam wordt gewijd. Het bisdom telt thans 70 actieve diocesane priesters. De plechtigheid, in de grote kerk van het heiligdom in Heiloo, begint om 10.30 uur.
Gerelateerde nieuwsberichten

dinsdag, 24 april 2018Onderscheidingsdag levensweg
dinsdag, 24 april 2018Geslaagde open dag Bonifatiusinstituut
dinsdag, 20 maart 2018Boodschap paus Franciscus voor Roepingenzondag
maandag, 20 april 2015Boodschap paus Franciscus voor Roepingenzondag
zaterdag, 16 november 2013Twee catechisten en vier diakens rijker!
dinsdag, 16 april 2013Open Dag Bonifatiusinstituut
dinsdag, 18 september 2012Nieuwe studieprefect voor Sint-Bonifatiusinstituut
maandag, 4 juni 2012Indrukwekkende priesterwijding tussen de steigers
maandag, 4 juni 2012Nieuwe ‘tuinzaal’ Tiltenberg ingezegend
donderdag, 31 mei 2012Drie wijdingen in kathedraal
dinsdag, 22 mei 2012Vier wijdingen in Pinksterweek
maandag, 14 november 2011Zes diakens gewijd Fotoreportage
dinsdag, 8 november 2011Kardinaal Burke legt eerste steen uitbreiding De Tiltenberg Fotoreportage
maandag, 31 oktober 2011Docent J. Vijgen gepromoveerd
donderdag, 27 oktober 2011G. Bruggink nieuwe rector Tiltenberg
vrijdag, 21 oktober 2011Bonifatiusdag met onderscheiding voor Ben Hartmann Fotoreportage
zondag, 2 oktober 2011Zonovergoten misdienaarsdag druk bezocht Fotoreportage
donderdag, 8 september 2011Seminarie start met zeven nieuwe studenten Fotoreportage
zaterdag, 27 augustus 2011Bonifatiusinstituut begint met 22 nieuwe studenten
vrijdag, 26 augustus 2011Nieuwe uitgave handboek Kerkelijk RechtBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose