Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Eenheid met de paus: wel primaat, geen suprematie

Willibrordlezing door Syrisch-orthodoxe Aartsbisschop

gepubliceerd: woensdag, 8 juni 2011
Willibrordlezing door Syrisch-orthodoxe Aartsbisschop
Z. Em. Mor Gregorios

Aarts­bis­schop Polycarpus, de hoogste prelaat van de Syrisch-orthodoxe kerk in Nederland, heeft geen moeite met het primaat van de paus, maar wel met zijn suprematie. Dat betoogde de aarts­bis­schop maandag tijdens de maandelijkse Wil­li­brord­avond in De Tiltenberg in Vogelenzang.

De Wil­li­brordlezing op De Tiltenberg werd deze maand (afgelopen maandag) gehouden door Zijne Eminentie Mor Gregorios Juhanun Ibrahim, Syrisch Orthodox Aarts­bis­schop van Aleppo, de tweede stad van Syrië. Ook waren aanwezig de Nederlandse aarts­bis­schop Polycarpus van de Syrisch Orthdoxe christenen, pater Antonios Saliba, Syrisch Orthdox pastoor van Amsterdam en enkele priesters en gelovigen van deze oude Kerk, die in zeer goede relatie en grote eenheid staat met het bisdom Haarlem-Amsterdam en de katholieke kerk in het algemeen.

Mor Gregorios sprak in zijn lezing over de oecumenische relaties met de Rooms-Katholieke Kerk: veel obstakels zijn al overwonnen. Het concilie van Chalcedon (451) dat eeuwenlang een struikelblok leek, verdeelt de oude Oosterse kerken en de Romana niet meer sinds een gezamenlijke geloofsbelijdenis van de syrisch-orthodoxe patriarch en de paus in 1984.

v.l.n.r. rector J. Hendriks, mgr. J. Punt, Mor Polycarpus en Mor Gregorios
v.l.n.r. rector J. Hendriks, mgr. J. Punt
Mor Polycarpus en Mor Gregorios

Het moeilijkste punt is het primaat van de paus en met name de jurisdictie over de universele Kerk. Aarts­bis­schop Polycarpus vulde hier aan dat hij het primaat maar niet een suprematie van de paus kon erkennen. Bij de lezing was ook de bisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr. dr. J.M. Punt, aanwezig, die met de Aarts­bis­schop samenwerkt met het oog op het bereiken van eenheid onder alle christenen inzake de paasdatum. Rector Hendriks beloofde de Aarts­bis­schop bijzonder gebed voor de eenheid van de christenen en voor een goede en rechtvaardige oplossing voor de moeilijke situatie waarin de christenen in het midden-oosten op dit moment verkeren.

Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose