Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Nederland herdenkt vervolgde Christenen

gepubliceerd: vrijdag, 4 februari 2011

De bisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr. dr. J. Punt, zal op 24 maart 2011 in de kerk van de H. Nicolaas in Amsterdam de Eucha­ris­tie celebreren bij gelegenheid van de Avond van de Martelaren, georga­ni­seerd door Kerk in Nood.

Brede steun

Avond van de Martelaren - Kerk in NoodEen groeiend aantal personen en organisaties onder­steunt deze manifestatie. Het initiatief van Kerk in Nood is ontstaan om de Christenen die in 2010 zijn gedood vanwege hun geloof te herdenken. Op deze gebeds­avond zullen bekende en minder bekende Nederlanders de namen van meer dan 250 martelaren noemen, kort iets vertellen over de manier waarop ze zijn omgekomen en voor ieder van hen een kaars aansteken. Op de website van Kerk in Nood is een korte film te zien die speciaal voor deze avond is gemaakt. Hier staat ook meer achtergrondinformatie over de avond.

Aanslagen

Vanwege recente aanslagen is er de laatste drie maanden veel aandacht voor vervolgde Christenen. Het begon met de gruwelijke aanslag van 31 oktober in de Kathedraal in Bagdad waarbij 58 mensen om het leven kwamen. Hij werd gevolgd door talloze aanslagen in november en december op huizen van Christenen in Bagdad en Mosul, waarbij meer dan 15 mensen gedood zijn. De aanslag met een autobom op de Koptische kerk in het Egyptische Alexandrië, die 21 Christenen doodde, leidde er zelfs toe dat drie Koptische kerken in Nederland beveiligd moesten worden. Bij zijn nieuwjaarstoespraak heeft Paus Benedictus XVI deze aanslagen scherp veroordeeld en opgeroepen tot “religieuze vrijheid als fundamentele weg naar de vrede.”

Mgr. Punt, de bisschop van Haarlem, zal voorgaan in de Eucha­ris­tie­viering tijdens deze avond. Ook zal de Irakese Christelijke gemeen­schap, met name de Syrische Katholieken en Chaldeeuwse Christenen in Nederland, aanwezig zijn. Op de avond zelf zal er live muziek zijn van The Fruits, Juta Bolsius en Sami Hanawi, lid van de Syrische Katholieke gemeen­schap in Nederland.

Media

De media-aandacht van de afgelopen maanden zal ook op deze avond duidelijk zijn. In aanloop naar deze bijeenkomst zullen KRO/RKK, Radio Maria en het Katholiek Nieuwsblad aandacht besteden aan de martelaren van afgelopen jaar. De avond zelf zal live worden uitgezonden door Radio Maria en als reportage uitgezonden worden door  Katholiek Nederland TV.

Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose