Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Mgr. Punt viert Doop van de Heer in Ethiopië

gepubliceerd: zondag, 30 januari 2011

De bisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr. dr. Jos Punt, binnen de Nederlandse bis­schop­pen­con­fe­ren­tie belast met de missie-portefeuille bracht half januari een kort bezoek aan Ethiopië en Kenia.

Op uit­no­di­ging van de patriarch van de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk was mgr Punt aanwezig bij het grootste feest van deze zeer oude Kerk, de Doop des Heren of Timkat. Het feest geldt in de Ethiopische Kerk als het grootste van het jaar, naast dat van de Kruisvinding in september.

De reis naar Ethiopië verliep voor de bisschop niet zonder problemen: door mist in Frankfurt, waar de vlucht naar Addis Abbeba zou beginnen, werd de aansluiting gemist en was er een dag vertraging. Het vliegtuig dat een dag later vertrok kreeg onderweg technische moeilijkheden waardoor een noodlanding op het vliegveld van Dubrovnik moest worden gemaakt. Uiteindelijk was het gezel­schap woensdag­ochtend om 6 uur in Addis, juist op tijd om het spectaculaire feest met urenlange zang en de zegening van het doopwater, bijgewoond door tienduizenden gelovigen, mee te maken.

Tienduizenden gelovigen hadden zich bij zonsopgang verzameld op een groot terrein in het midden van de stad. Bij een bassin in het midden daarvan waren de Patriarch van de kerk, bis­schop­pen, priesters en gasten – zoals ambassadeurs, onder wie de Nederlandse. Hier ontmoette mgr. Punt de Ethiopische kerkvorst. De bisschop heeft goede connecties met de Ethiopiërs, net als met de andere oriëntaalse christenen zoals Syriërs, Kopten en  Armeniërs, die allemaal meetrekken in de jaarlijkse sacramentsprocessie in Amsterdam, wereldwijd een unicum.

Het water werd gezegend door de Patriarch, waarop priesters en diakens eromheen trokken met wierook en kruisen. Psalmen en gebeden werden gereciteerd, fragmenten uit het evangelie gezongen De plechtigheid, die negen uur (!) duurde, werd afgesloten met de verdeling van het doopwater onder de gelovigen, inmiddels aangegroeid tot enkele honderdduizenden.

De plechtigheid in Addis was één van de vele in het hele land, dat een kleine veertig miljoen orthodoxe christenen telt.
Gerelateerde nieuwsberichten

vrijdag, 20 mei 2016Speciale campagne voor hulp aan vluchtelingen
zondag, 20 maart 2016Syrië door de ogen van hulpverleners
donderdag, 6 maart 2014Mgr. Punt: “Laten we licht en solidariteit doorgeven”
woensdag, 26 februari 2014Hulp aan de Filippijnen
dinsdag, 18 februari 2014Dag van de Caritas
maandag, 2 december 2013Paus Franciscus bidt voor Adventsactie
vrijdag, 16 augustus 2013Jaarlijkse Startdag Vastenaktie
donderdag, 18 oktober 2012Missie voor een levendige parochie
vrijdag, 5 oktober 2012Impulsdag missie in Heiloo
maandag, 7 mei 2012Bisschop Ontvangt Curatorium Week Nederlandse Missionarissen
woensdag, 22 februari 2012Bisschop geeft startsein vastenestafette
vrijdag, 4 november 2011Zusters Vogelenzang houden wintermarkt
woensdag, 21 september 2011Collectes Honger in de Hoorn van Afrika
maandag, 15 augustus 2011Verslagboek Dag van de Caritas is uit!
maandag, 15 augustus 2011Honger in de Hoorn van Afrika
dinsdag, 2 augustus 2011“Doneer voor slachtoffers van hongersnood!”
zaterdag, 4 juni 2011Evangelisatie-samenwerking met Hondurees aartsbisdom
maandag, 30 mei 2011Kleine projecten maken groot verschil!
maandag, 16 mei 2011Mgr. Joseph Rayappu van het bisdom Mannar (Sri Lanka) op bezoek
maandag, 16 mei 2011Mgr. Nico Adi Seputra, aartsbisschop van Merauke op bezoekBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose