Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Afscheid Vicaris-generaal Mgr. Frans Kuttschrütter

gepubliceerd: zondag, 16 januari 2011

Voorafgaand aan de jaarlijkse Nieuwjaars­re­cep­tie van het Bisdom Haarlem-Amsterdam en het Militair Ordinariaat is er op vrijdag 7 januari 2011 afscheid genomen van Vicaris-generaal Mgr. Frans Kuttschrütter.
Veel gasten uit de militaire en kerkelijke wereld waren aanwezig in het Bisschoppelijk paleis in Haarlem om de sympathieke oud-hoofd­vloot­aal­moe­zenier de hand te schudden bij zijn vertrek.
Tevens werd zijn opvolger Vicaris-generaal Mgr. Alphons Woolderink voorgesteld.

Vicaris-generaal Mgr. Frans Kuttschrütter neemt afscheid Militair Ordinaat
Vicaris-generaal Mgr. Frans Kuttschrütter neemt afscheid Militair Ordinaat

Naast zijn functie als Vicaris-generaal was Mgr. Kuttschrütter ook werkzaam als priester in het bisdom Haarlem-Amsterdam. Dat was voor Mgr. Punt, bisschop van Haarlem-Amsterdam, aanleiding hem tijdens zijn afscheid te benoemen tot erekanunnik van het Kathedraal Kapittel.

In zijn speech memoreerde de Hoofd­krijgs­macht­aal­moezenier, drs. Jan van Lieverloo, de loopbaan van de Vicaris-generaal die begon als aalmoezenier bij de marine en later eindigde als Hoofd­vloot­aal­moe­zenier. Na zijn pensio­nering bij de Krijgsmacht zette Frans Kuttschrütter zich vooral in als Vicaris-generaal voor het Militair Ordinariaat. In die functie, die hij letterlijk en figuurlijk 15 jaar “pro Deo” vervulde, speelde de vicaris een betekenis­volle rol voor de relatie van Ordinariaat en Krijgsmacht en was hij steun en toeverlaat voor veel aalmoezeniers. 

De HKA gaf hem de medaille van Benedictus, het symbool voor dienend leider­schap. De scheidend Vicaris-generaal gaf deze medaille vervolgens door aan zijn opvolger Woolderink in de hoop en het vertrouwen dat het Militaire Ordinariaat opnieuw een bezielende Vicaris-generaal binnen de gelederen heeft.

Vicaris-generaal Woolderink was eerder Hoofd­krijgs­macht­aal­moe­zenier en maakt al jaren deel uit van het bestuurscollege van het Militaire Ordinariaat. Daarnaast heeft hij zich op bestuurs­niveau onder meer verdienstelijk gemaakt voor de Nationale Raad voor Liturgie en de Vereniging voor Latijnse Liturgie. Tevens is hij erekapelaan in de Orde van Malta. In het dagelijks leven is hij pastoor van de parochies H. Georgius, H. Joseph en H. Paulus in Almelo-Noord.

Alphons Woolderink is eveneens erekapelaan van paus Benedictus XVI.

Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose