Bisdom Haarlem-Amsterdam


Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Netwerkende jongeren

The Missionary School

gepubliceerd: woensdag, 6 maart 2019
foto: Ramon Mangold
Netwerkende jongeren

In het recent verschenen bisdomblad SamenKerk staat een interessant artikel over The Missionary School. Dit is een belangrijk initiatief voor ons bisdom. Graag plaatsen we dit artikel daarom ook op de website.

Een nieuw initiatief voor netwerkende jongeren

Hoe ziet de toekomst van de Kerk en onze parochie­ge­meen­schappen er uit? Kerken sluiten maar ook zijn er tekenen van hoop, zoals The Missionary School. Projectleider Petra Bijvoet en staf­me­de­werker jon­ge­ren­pas­to­raat Matthijs Jansen vertellen erover. “We kunnen parochies en jongeren hiermee echt een stap verder brengen. Jongeren nemen deze vorming mee voor de rest van hun leven en voor parochies is dit een middel om zich (meer) actief in te zetten voor jonge generaties.”

Hoe zijn jullie betrokken geraakt bij The Missionary School?

Jansen: “Bij het jon­ge­ren­pas­to­raat leeft al langer het idee om jongeren een verdiepend geloofstraject aan te bieden en de handvatten te geven om iets voor de Kerk te betekenen. Na de bisdom­bede­vaart naar Assisi (in april 2018 – red.) zijn we dit plan actief gaan uitwerken en is een team samengesteld, naast Petra Bijvoet en mij bestaande uit kapelaan Johannes van Voorst tot Voorst en Joost van der Vlugt.”

Wat gaat er gebeuren tijdens dit project?

Bijvoet: “The Missionary School is een traject waarin jongeren zich ontwikkelen op geloofsinhoudelijk en professioneel vlak en leren zij hoe dit in de praktijk toe te passen. Het bestaat uit een trainingsjaar van acht weekenden met stage. Hierin krijgen zij een stevige geloofs­vor­ming en ontwikkelen zij competenties en vaardigheden op het gebied van leider­schap, projectmatig werken en jon­ge­ren­werk. Sprekers van zowel binnen als buiten de Kerk gaan de training geven. Na dat jaar gaan de jongeren voor één dag in de week concreet aan de slag in een parochie en ontvangen hiervoor een vrijwilligersvergoeding.”

Wat kan The Missionary School betekenen voor de parochies?

Jansen: “Jongeren hebben de toekomst. En wie kunnen tieners en jongeren nu beter activeren dan jongeren zelf? De deelnemers aan The Missionary School helpen hun parochie om het tiener- en jon­ge­ren­werk te versterken.” Waarop Bijvoet aanvult: “Met dit project willen we parochies in ons bisdom een hand­rei­king geven voor een duurzame ont­wik­ke­ling van hun gemeen­schap.”

Wat levert het de deelnemende jongeren op?

Jansen: “The Missionary School biedt jongeren de kans om zich te ontwikkelen als echte leiders en een flinke stap te zetten in het kennen en beleven van hun eigen geloof. Zij leren de Heilige Schrift begrijpen in de context van de sacramenten en traditie. Zij begrijpen in de kern wat en hoe we geloven, vieren en hoe je in de dagelijkse praktijk je geloof kan toepassen en doorgeven. We bespreken lastige thema’s in het licht van het Evangelie. Daarnaast leren jongeren wat missie is en wat de essentiële kenmerken daarvan zijn. Als leider zijn zij na deze training in staat om proactief te handelen en op een respectvolle wijze hun omgeving mee te krijgen. Verder weten zij hoe je een project opzet, structureert en beheert om samen met een team de gewenste resultaten te behalen.”

Wat is er nodig om van dit project een succes te maken?

Bijvoet: “Wil dit project slagen, dan moeten we dit met elkaar doen. Zolang het plan op bisdomniveau blijft hangen, heeft het geen impact. We zijn daarom nu al in gesprek met meer dan vijf parochies over hoe The Missionary School kan doorwerken in hun gemeen­schap. Onder­steuning door pastores, vrijwilligers en besturen is daarbij van groot belang. Ook dagen wij hen uit om jonge mensen uit hun eigen omgeving in contact te brengen met dit initiatief.”

Eric Fennis

 

Donderdag 21 maart is een informatie­avond om 19.30 uur in de plebanie van de kathedrale basiliek van Sint Bavo, Leidsevaart 146 te Haarlem.Gerelateerde nieuwsberichten

donderdag, 17 oktober 2019Encycliekreeks - Laborem Exercens
woensdag, 25 september 2019Bisschoppen organiseren jongerenbedevaart Rome Fotoreportage
vrijdag, 20 september 2019The Missionary School is begonnen!
donderdag, 5 september 2019Jongerenplatform zoekt versterking
dinsdag, 27 augustus 2019The Missionary School van start!
donderdag, 18 juli 2019Michael doet mee aan The Missionary School
donderdag, 11 juli 2019Mario doet mee aan The Missionary School
donderdag, 4 juli 2019Dominique doet mee aan The Missionary School!
woensdag, 26 juni 2019Thema WJD 2022 bekendgemaakt Video
woensdag, 22 mei 2019Tienerkamp BreakOut Fotoreportage
woensdag, 15 mei 2019Verslag Laudato sií -avonden Fotoreportage
maandag, 29 april 2019Website Themissionaryschool.nl
donderdag, 25 april 2019Generation start-up
woensdag, 17 april 2019Wereldjongerendag Heemskerk Fotoreportage
dinsdag, 26 maart 2019Jongerenavonden encycliek Laudato Sií
maandag, 11 maart 2019The Missionary School
vrijdag, 8 maart 2019The Missionary School
donderdag, 7 maart 2019Wat leer jij in The Missionary School?
woensdag, 6 maart 2019The Missionary School
dinsdag, 5 maart 2019Tienerkamp BreakOutBisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose