Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Stille Omgang - Mirakelstad Amsterdam

In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 maart

gepubliceerd: donderdag, 7 februari 2019

Amsterdam wordt ook wel eens ‘Mirakelstad’ genoemd. Deze kwalificatie ontleent Amster­dam aan het feit dat het een oude bedevaarts­plaats is, waar al sinds de middeleeuwen een wonder of mirakel wordt geëerd. Deze verering leeft nog steeds en heeft sinds het einde van de 19e eeuw vooral gestalte gekregen via de jaarlijkse Stille Omgang.

Deze religieus meditatieve omgang door het historische centrum en passerend aan het nachtelijke uitgaansleven van Amsterdam wordt elk jaar gedurende één nacht in de maand maart door het Gezel­schap van de Stille Omgang georga­ni­seerd. Duizenden gelovige mensen uit het hele land nemen er aan deel.

Gebedsintentie: Vreugde is het onmiskenbare teken van God

Doordrongen van de spiri­tua­li­teit van Ignatius van Loyola, ervoer de Jezuiet Teilhard de Chardin vreugde wanneer hij in stilte zijn Geestelijke oefeningen deed. Hij ervoer dit als een werkelijk en onmiskenbaar teken van God. Ook de deelnemers van de Stille Omgang geven vaak aan dat het lopen in Stilte en in Gebed door het drukke Amsterdamse nachtleven een bijzondere en vreugdevolle ervaring is. Deze ervaring van spiri­tua­li­teit, maar ook de onderlinge verbondenheid om met zovelen samen te komen, is niet is anders dan Vreugde. Wij hopen dat u in herdenking aan Het Mirakel van Amsterdam en met uw per­soon­lijke intenties de Stille Omgang ervaart in Vreugde en Gods aanwezigheid. - Pierre Teilhard de Chardin s.j.

Jongeren­pro­gramma

Jongerenprogramma Stille Omgang 2019In de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein vindt zaterdag­avond 16 maart 2019 vanaf 19.00 uur het jongeren­pro­gramma (15-30 jaar) van de Stille Omgang (SO) plaats. Het thema van dit jaar is ‘Vreugde’.

In het eerste gedeelte van de avond is er een gezamen­lijk programma met verdieping en muziek. Er is de mogelijkheid het sacrament van boete en verzoening te ontvangen. Volgend op het hoofd­pro­gramma zijn er verschillende deel­pro­gramma’s, zoals Echte ontmoeting is een vreugde, Vreugde in verschillende culturen: Feest, Sant’Egidio, meet the homeless en CandleNight. Aan het einde van de avond wordt samen met Mgr. Punt de Eucha­ris­tie gevierd en wordt de Stille Omgang gelopen door de straten van Amsterdam.

Het programma begint om 19.00 uur en is rond 00.30 uur afgelopen. Entree is € 9 per persoon.

Details

datum: de nacht van zaterdag 16
op zondag 17 maart 2019
website: www.stille-omgang.nl
jongeren­pro­gramma: www.sojongeren.nl
Facebook: facebook.com/StilleOmgang
informatie: info@stille-omgang.nl

Route

Route Stille Omgang 2019De Stille Omgang volgt de route die de pastoor van de Oude Kerk in 1345 liep, nadat hij getuige was geweest van een eucharis­tisch wonder dat aan een zieke geschiedde: het Mirakel van Amsterdam.

In de middel­eeuwen vierden de christenen dit wonder met een feestelijke mirakel­processie. Vanaf 1881 door een nachtelijke omgang in stilte, inspiratie­bron voor alle stille tochten in Nederland. Uniek aan deze tocht zijn de stilte, het ontbreken van uiterlijk vertoon, het duistere uur en de zwijgende verbondenheid van de duizenden gelovigen. De Omgangers weten zich al biddend en mediterend verbonden met Jezus Christus die zich aan alle mensen van goede wil geeft als leeftocht voor onderweg.
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose