Bisdom Haarlem-Amsterdam

Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Inspirerende bedevaart door het Heilig Land

gepubliceerd: vrijdag, 23 november 2018

Een groep van 58 pelgrims van Bisdom Haarlem-Amsterdam maakten van 13 t/m 20 november een bedevaart door het Heilig Land. Onze groep was deel van de Nederlandse Dagen. Na de succesvolle Nederlandse Dagen in Rome in het Heilig Jaar 2016 (met 2.000 Nederlanders in de Sint Pieters­kerk) gingen nu 500 Nederlanders op reis door Israël.

Thema van de reis was: shalom/salam, resp. vrede in het Hebreeuws en in het Arabisch. Om die reden zongen wij als groep iedere dag minstens één keer het lied ‘Ik wens je vrede van God’ (zowel in het Nederlands als in het Hebreeuws). Een uitgebreider verslag met meer foto’s is te vinden op website van de VNB:

Dinsdag 13 november 2018

Op dinsdag 13 november vertrokken we van Schiphol naar Tel Aviv. De vlucht verliep voorspoedig en even na vijf uur waren we in Israël. Met onze gids Asnat reden we naar Beër Sheva in de Negev woestijn. De dagen voor ons vertrek waren er hevige beschietingen geweest bij de Gazastrook. We ontvingen daarom instructies voor als het luchtalarm zou gaan: direct naar de gang en het trappenhuis die als versterkte schuil­plaatsen gebouwd zijn. Het was gelukkig een rustige nacht. Alles veilig.

Woensdag 14 november

Na het ontbijt vertrokken we richting Massada. Ergens midden in de woestijn maakten we een stop voor een korte viering, waarbij het Bijbelverhaal gelezen werd hoe God in de woestijn aan Mozes zijn Naam bekend maakte. Ik-ben-die-is, zo wil God er voor ons zijn. Het uitzicht over de woestijn was bijzonder en in de verte was de Dode Zee al te zien.

Massada is en blijft indruk­wek­kend. Daarna door naar Qumran, waar een woon­ge­meen­schap van de Essenen is opgegraven. Zij hebben ons de zogeheten Dode-Zeerollen nagelaten, die in 1946 bij toeval door herdersjongens gevonden waren. Aansluitend was er tijd om te drijven in de Dode Zee.

Donderdag 15 november

Wakker worden in een hotelkamer met uitzicht op het Meer van Galilea... hoe mooi kan het leven zijn! In plaats van de Berg Tabor hebben we Magdala bezocht, een vrij recente archeologische opgraving van een synagoge en markt­plaats van het dorpje waar Maria van Magdala (ofwel Maria Magdalena) vandaan kwam. Een bijzondere plaats. Je voelde de voetstappen van Jezus. In Kana bezochten we de kerk van het wijnwonder, waar we een viering hadden. Een mooi en ontroerend gedicht over de zes kruiken raakte bij menig pelgrim een gevoelige snaar. Ook was er gelegenheid voor echtparen om hun trouwbelofte opnieuw uit te spreken. In Kafarnaüm bezochten we de opgegraven synagoge op de plek van de synagoge die Jezus bezocht heeft. Vele Bijbelverhalen in het Nieuwe Testament vertellen ons daarover, de plaat waar Hij tevens vele zieken genas.

Vrijdag 16 november

Het is vrijdag 16 november, de eerste van de Nederlandse Dagen. Om acht uur hadden we een viering op de Berg van de zaligsprekingen, samen met een groep van ruim twintig fietspelgrims. Een bijzondere viering waarbij alle intenties werden opgenoemd en we ons vredeslied zongen tijdens de vredeswens. Daarna een bezoek aan het strand van het meer waar de verrezen Heer verscheen aan Petrus en andere leerlingen. Op de boot over het Meer werd het verhaal verteld van de storm op het meer. Er stond een behoorlijk windje dus we kregen een redelijk beeld... In de middag bezochten we Nazareth. Door een file kwamen we erg laat aan en moesten direct door naar de vesper­viering, die zojuist begonnen was. Met een Ave-Marialied, gezongen door de andere 450 pelgrims, werden we ontvangen.

Zaterdag 17 november

Op deze zonovergoten dag vertrokken we naar de doop­plaats aan de Jordaan rivier, waar Johannes de Doper de mensen doopte. Ook Jezus is daar door hem gedoopt. Na onze hernieuwing van de doopbeloften zegenden diaken Toon Jorink en pastoor Eugene Jongerden de mensen met het Jordaanwater. Een emotioneel moment voor velen. Het viel ons op dat er een vreugdevolle stemming heerste op die plek. Al was het kort, we hebben het ervaren. Geloven is vreugdevol! Zingend over de vrede van de Heer reden we naar Jericho voor onze smaakvolle lunch.

’s Middags bezochten we in Jeruzalem de Westelijke Muur en de Zionsberg met een bezoek aan de cenakelzaal. Ook bezochten we het huis van Kajafas, waar Petrus Jezus drie keer verloochende. Een mooi middag­pro­gramma.

Zondag 18 november

Het is zondag en we zijn in Bethlehem. We gaan naar de herdersvelden en de Geboortekerk. Na de lunch was in de rooms-katholieke Sint-Catharinakerk onze eucha­ris­tie­viering met alle vijfhonderd pelgrims van de Nederlandse Dagen. Mgr. Herman Woorts, hulp­bis­schop van Utrecht, was hoofd­cele­brant.

Maandag 19 november

Zondag was het Kerstmis in Bethlehem; maandag is het Goede Vrijdag en Pasen in Jeruzalem. Maar we begonnen met de Hemelvaart van de Heer. De laatste volle dag in Israël met nog een behoorlijk programma onder een zalig zonnetje van 22 graden. De ochtend gebruikten we om de Olijfberg af te wandelen met de Onze-Vaderkerk, waar we het Onze Vader baden en onze pelgrim Agnes uit Kameroen het zong in haar eigen taal Ewondo. De wandeling eindigde bij het Hof van Olijven, waar Jezus verraden werd.

Na de lunch hebben we de hele gehele Via Dolorosa, de kruisweg gezamenlijk gedaan, van statie één tot veertien. Iedereen was onder de indruk. We eindigden bij de Grafkerk. Aansluitend hadden we onze slot­viering, de eucha­ris­tie­viering van Pasen in de Annakerk.

Dinsdag 20 november

Na een goede vlucht landden we op Schiphol. Einde voor een bijzondere reis. “Mijn geloof is door deze reis gegroeid”, zei een echtpaar... En zo namen we afscheid.
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose