Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Eeuwige professie van zuster Maria Vrede

Blauwe Zusters Heiloo

gepubliceerd: zondag, 22 oktober 2017
foto: Jan Peeters
Na afloop van de plechtigheid werden foto’s gemaakt
Na afloop van de plechtigheid werden foto’s gemaakt
foto: Jan Peeters
Eeuwige professie van zuster Maria Vrede
foto: Jan Peeters
Eeuwige professie van zuster Maria Vrede

Onder grote belang­stel­ling vond zondag 22 oktober om 16.00 uur de H. Mis met eeuwige professie van zuster Maria koningin van Vrede plaats in de Haarlemse kathedraal. Talrijke familieleden, onder wie de ouders, zusters en priesters en honderden andere gelovigen waren in de kathedraal aanwezig om hier getuige van te zijn.

Hoofd­cele­brant was hulp­bis­schop, Mgr. Dr. J.W.M. Hendriks en na afloop van de viering kwam Mgr. Dr. J.M. Punt om te feliciteren.

Gewijd leven

De Pontificale viering heeft veel elementen die herinneren aan de diaken- en priester­wijding: de presentaite van de kandidaat, de onder­vraging door de bisschop, de litanie van alle heiligen en het gebed van de bisschop over de zuster die haar professie doet, zijn onderdelen van de viering die aan de wijdingen doen denken. Het gaat dan ook om een toe­wijding aan God voor het hele leven, zoals een wijding iets voor het hele leven is. Het religieuze leven wordt ‘gewijd leven’ (vita consacrata) genoemd.

Eigen elementen

Daarnaast zijn er ook eigen elementen: de overste reikt de geprofeste zuster de Constituties en regels van het religieus instituut aan en de bisschop doet de ring om haar vinger als teken van het geestelijk huwelijk dat zij aangaat met de hemelse bruidegom.

Zusters en priesters

Een koor van zusters luisterde de viering prachtig op. Zusters van het religieus instituut Dienaressen van de Heer en van de Maagd van Matará, beter bekend als blauwe zusters waren uit heel Nederland en Luxemburg gekomen, priesters van de familie van het Mensgeworden Woord waren er onder meer uit Nederland, Duitsland en Schotland, de priesters van Heiloo waren er en ook priesters die met de zuster verbonden waren toen zij deel uitmaakte van de Gemeen­schap Emmanuel.

Feest

Na afloop van de viering was er een gezellige receptie en feest in het bisschopshuis naast de kathedraal.

Homilie

Op zijn blog heeft Mgr. Hendriks de homilie gepubliceerd onder de tot nadenken stemmende titel:

Fotoserie

Jan Peeters van Katholiek Nieuwsblad maakte een mooi beeldverslag van de viering.
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose