Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Nederlandse bisdommen aan Maria toegewijd

gepubliceerd: zaterdag, 13 mei 2017
Nederlandse bisdommen aan Maria toegewijd

Terwijl paus Franciscus in Fatima was om het eeuwfeest van de verschijningen van Maria te vieren kwamen alle Nederlandse bisschoppen samen in de Onze Lieve Vrouwe basiliek in Maastricht om de Nederlandse bisdommen aan het onbevlekt hart van Maria toe te wijden.

Van het bisdom Haarlem- Amsterdam waren de bisschoppen mgr Jozef Punt en de hulpbisschoppen Van Burgsteden en Hendriks aanwezig om ook dit bisdom en alle parochies en gelovigen aan het onbevlekt hart van Maria toe te wijden.

Het was voor het eerst sinds 1943 dat de Nederlandse bisschoppen dit samen deden. In de Mariaverschijningen van Fatima was uitdrukkelijk gevraagd om Rusland, later: heel de wereld op deze wijze aan Maria toe te wijden. Paus Pius XII had dit in 1942 gedaan en ook paus Johannes Paulus II en paus Franciscus hebben de wereld aan het onbevlekt hart van Maria toevertrouwd en toegewijd.

Vesper­viering

De Nederlandse bisschoppen gingen om 15.00 uur de overvolle basiliek binnen voor een plechtige vespers. Tijdens de vespers hield kardinaal Eijk een homilie waarin hij onder meer wees op de dramatische antigodsdienstige politieke situatie waarin Portugal zich ten tijde van de verschijningen bevond. De verschijningen van Maria brachten een ommekeer ten goede mee. Dat hopen we natuurlijk ook voor de situatie waarin de kerk in ons land zich nu bevindt. Samen met de gelovigen spraken de bisschoppen daarna de toe­wijding uit voor het beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima dat voor in de basiliek was opgesteld.

Aan het einde van de plechtigheid werden vertegen­woor­digers van allerlei groepen gelovigen uitgenodigd een kaars bij Maria te ontsteken.

Heilige Servatius

Na afloop bezochten de bisschoppen voor zover zij gelegenheid hadden nog het graf van de heilige Servatius, ook in Maastricht, wiens feestdag eveneens op 13 mei wordt gevierd.
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose