Bisdom Haarlem-Amsterdam
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Bevorderen sacrament van het huwelijk

Paus Franciscus tijdens zijn toespraak tot de Romeinse Rota

gepubliceerd: maandag, 27 februari 2017
foto: Max Pixel
Bevorderen sacrament van het huwelijk

Priesters hebben een grote verant­woorde­lijkheid als het gaat om het huwelijkspastoraat. Ze moeten getuigenis geven van de schoonheid van het sacramentele huwelijk en tegelijkertijd een betrouwbare steun zijn voor stellen die niet getrouwd zijn. Dit zegt paus Franciscus op zaterdag 25 februari.

De paus ontmoet die dag priesters die een cursus volgen bij de Romeinse Rota. De Rota is de belangrijkste kerkelijke rechtbank van het Vaticaan waar het gaat om huwelijkszaken.

De paus spreekt over complexe situaties die zich voor kunnen doen als het gaat om het huwelijk en samen­levings­vormen. “Voor elke persoon en elke situatie”, aldus de paus, “zijn de priesters geroepen om als tochtgenoot getuigenis af te leggen en ondersteuning te geven.” Priesters moeten getuigen van de genade van het sacrament van het huwelijk en van de familie als primair goed, als vitale cel van de Kerk en de samenleving, door te verkondigen dat “het huwelijk tussen man en vrouw een teken is van de eenheid van Christus en de Kerk”.

De paus geeft aan dat priesters zich niet alleen moeten richten op verloofde en getrouwde stellen, maar ook op degenen die samenwonen en niet trouwen. Deze stellen behoren tot de “armen en de kleinen” voor wie de Kerk, in navolging van Christus, een moeder wil zijn, die hen niet verlaat, maar hen tot zich trekt en voor hen zorgt. De begeleiding van deze stellen ziet de paus als een wezenlijk onderdeel van het werk van de priesters bij “het bevorderen en verdedigen van het sacrament van het huwelijk.”
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose