Bisdom Haarlem-Amsterdam
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Fotoserie en verslag eerste dag Romebedevaart

Nederlandse dag in Rome

gepubliceerd: dinsdag, 15 november 2016
foto: Ramon Mangold
Fotoserie en verslag eerste dag Romebedevaart

Een schitterende serie foto’s hebben we ontvangen van fotograaf Ramon Mangold die ook vorig jaar verant­woorde­lijk was voor de mooiste platen. We plaatsen ze samen met het verslag, zodat ook de thuisblijvers helemaal op de hoogte zijn.

Vandaag de Nederlandse Dag, de reden voor onze bedevaart naar Rome. Tegen de tweeduizend Nederlanders verzamelden zich in de Sint Pieters­kerk voor een mooie eucharistie­viering. Er waren groepen uit alle bisdommen maar ook pelgrims van een KRO-reis, KBO-reis, honderd scholieren van een scholenkoepel uit Brabant en tientallen koningsparen en vendelzwaaiers van gilden uit het Zuiden des Lands. Een mooie viering met bijna alle bisschoppen, bij elkaar zo’n vijftien priesters en diakens uit ons bisdom, en waarbij een van onze seminaristen als acoliet optrad. Na de viering kwam paus Franciscus de Nederlanders begroeten en sprak ze toe. Vier van onze pelgrims konden na afloop de paus een hand geven, waaronder Zuster Bernadina. Ze had helaas enkele uren eerder haar enkel verzwikt en zat in een rolstoel vooraan...!

Na deze bijzondere viering verlieten we de kerk en werden we verwacht voor een lunch. Maar met al deze pelgrims eten betekende wel wat wachtrijen. Op de weg naar de lunchlocatie bleek een roltrap omhoog niet te werken. Hoe zouden we Zr. Bernadina in de rolstoel boven krijgen? Gelukkig horen zeven legeraalmoezeniers tot onze groep. Zij tilden de eerwaarde zuster met rolstoel en al een stuk naar boven. Na deze maaltijd was het tijd voor een stadswandeling. Sommige pelgrims namen een taxi richting de basiliek Santa Maria Maggiore, anderen wandelen door het stads­centrum van Rome. Bij diverse bekende toeristische plekken in de stad kwam je steeds weer groepjes Nederlanders tegen, herkenbaar aan de speciale sjaaltjes. Het ene groepje nam onderweg een ijsje, het andere een koppie.

Om vijf uur waren alle 900 pelgrims van de bisdom­groepen in de grootste Mariakerk van Rome voor een Vesper­viering. Na afloop verzamelden we ons en ging met de metro terug naar ons hotel voor een lekkere maaltijd van pasta Amatriciana, kip en salade en ijs. Voor twee jarigen van vandaag werd het licht in het restaurant gedoofd, kwamen twee toetjes met een verjaardagskaarsje en zongen we Lang zullen ze leven.

Het was een geweldige, indruk­wekkende maar wederom vermoeiende dag. De pelgrims genieten van het geboden programma en kijken uit naar de dag van morgen!

Uitzending gemist

De Eucharistie­viering kan nog een keer worden teruggekeken op de website van de NPO.
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose