Bisdom Haarlem-Amsterdam










Mgr. Hendriks over Maria Tenhemelopneming

Katholiek Leven video

gepubliceerd: maandag, 12 augustus 2024

Paus Fran­cis­cus heeft 2025 uit­ge­roe­pen tot Heilig Jaar met als motto: Pelgrims van hoop. Het is gebruike­lijk om een voor­be­rei­dings­jaar te hou­den voor­af­gaand aan een jubel­jaar. Op verzoek van de paus krijgt dit vorm als een jaar van gebed.

In deze videoreeks op katho­liek­le­ven.nl gaan de bis­schop­pen en hulp­bis­schoppen in gesprek over het thema hoop. Zij doen dat aan de hand van het ker­ke­lijk jaar. Wat vieren we op de hoog­feesten? En waarom en hoe kunnen deze hoog­feesten ons tot hoop­volle mensen maken?

Elke bis­schop steekt daarbij de “Pelgrims van hoop kaars” aan en spreekt daarbij een gebeds­in­ten­tie uit. Op de kaars is het logo van het jubel­jaar afge­beeld.

In afleve­ring 7 ver­telt bis­schop Hendriks (bisdom Haar­lem-Am­ster­dam) over het hoog­feest van Maria Ten­hemel­op­ne­ming (15 au­gus­tus). “Het is een prach­tig feest waarbij we gedenken dat Maria met lichaam en ziel in de hemel is opgeno­men”, zegt de bis­schop. “Dat betekent dat Maria al volle­dig op haar bestem­ming is bij God. Zij is de eerste gelo­vi­ge die ons allen is voor­ge­gaan naar de hemel, met lichaam en ziel.”

De bis­schop leest voor uit het gebed van de Kerk op deze dag: “Het gebed gaat over dat wij eens mogen delen in wat Maria nu al heeft. Dat is het mooie toe­komstper­spec­tief van deze dag. Juist Maria Ten­hemel­op­ne­ming is het Maria­feest van de hoop, omdat we naar Maria kijken als de gelo­vi­ge in wie alles al voltooid is. Wij zijn ge­roe­pen om dat­zelfde te bereiken en met Maria in die­zelfde vreugde te delen, op die­zelfde manier. Dus dit is bij uitstek het feest van de hoop.”





Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose