Eerste Dag van het Jodendom

Mgr. Punt: tijd voor wederkerigheid

25 januari 2008

In de “trialoog”, het gesprek tussen de drie Abrahamitische godsdiensten in Nederland, is de fase van het uitwisselen van vriendelijkheden voorbij. Het zal nu in wederkerigheid moeten gaan over de inhoud. Dat bepleitte mgr. Punt vorige week donderdag tijdens de eerste Dag van het Jodendom in Amsterdam.

De bisschoppen van Nederland namen in Amsterdam deel aan de door hen geïnitieerde eerste Dag van het Jodendom van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. De Dag begon met een bezoek aan het Joods Historisch Museum. Daar werd een groetwoord uitgesproken namens kardinaal Walter Kasper, de voorzitter van de Pauselijke Commissie voor de religieuze dialoog met het Jodendom. De kardinaal liet bij monde van secretaris pater Norbert Hosmann s.d.b. weten erg blij te zijn met dit initiatief van de Nederlandse bisschoppen en te hopen dat ook op het lokale niveau de belangstelling voor het jodendom zal toenemen.

Directeur J. Cahen van het museum zette vervolgens uiteen hoe divers de joodse gemeenschap in Nederland in de loop van de eeuwen is geweest en nog steeds is. Na een rondleiding door het museum en de Portugese synagoge gingen de bisschoppen in gesprek met vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap in Nederland.
De katholieke en joodse gesprekspartners concludeerden dat zij samen streven naar een betere samenleving. Zij hebben zich voorgenomen in de toekomst vaker gezamenlijk naar buiten te treden op het gebied van sociale, ecologische en medisch-ethische vraagstukken. Datzelfde geldt voor onderwerpen op het gebied van vrede en gerechtigheid en het bestrijden van intolerantie jegens en door moslims. Ook willen de gesprekspartners nadenken wat ze samen kunnen doen tegen de gevolgen van secularisering. De bisschoppen en de joodse aanwezigen hebben de wens uitgesproken elkaar in de toekomst vaker te ontmoeten. “Willen we echt van en met het jodendom leren wie wij zelf zijn, wie de ander is en wat wij in deze wereld samen kunnen betekenen dan moeten wij daar tijd en ruimte voor scheppen,” aldus mgr. Van Luyn s.d.b., bisschopreferent voor het jodendom.

Bij de ontmoeting waren acht bisschoppen, de pauselijk nuntius en één vicaris-generaal en diverse rabbijnen en bestuurders van de joodse gemeenschap aanwezig. De dag werd afgesloten met het gezamenlijk bijwonen van de Kardinaal Willebrandslezing. Deze werd uitgesproken door prof. Mary Boys van het Union Theological Seminary in New York. De Dag van het Jodendom wordt voortaan elk jaar op 17 januari gehouden.


SRKK / Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: